Denník N

Číňanka si zo svojej traumy urobila živnosť. Špehuje neverníkov

Čínske ženy, ktoré podvádzajú ich manželia, to v krajine nemajú ľahké. ILUSTRAČNÉ FOTO - TASR
Čínske ženy, ktoré podvádzajú ich manželia, to v krajine nemajú ľahké. ILUSTRAČNÉ FOTO – TASR

Odvážna Číňanka pomáha podvedeným ženám. Odhalila pri tom aj skorumpovaných úradníkov.

Čang Ju-Fen sa pred takmer dvadsiatimi rokmi zrútil svet. Po šestnástich rokoch manželstva ju pre milenku opustil manžel.

Vybielil ich spoločný účet a z bytu odniesol všetko cenné. Jej zostali len oči pre plač a nezaopatrený syn. V Číne nestojí v takýchto prípadoch právo a ani spoločnosť na strane ženy. Čang to však odmietla akceptovať.

Skorumpovaní a neverní

Po prvotnom šoku sa rozhodla, že bude bojovať. Nielen za seba a svojho syna. Svojho neverného manžela naháňala po súdoch až do roku 2007. Nepodarilo sa jej usvedčiť ho z bigamie. Dosiahla však rozvod, aj finančné odškodnenie pre seba aj syna. Zistila tiež, že milenkou jej manžela bola jej najlepšia priateľka.

Denník Washington Post, ktorý o Čang Ju-Fen napísal, tvrdí, že v čínskej spoločnosti majú mnohí komunistickí funkcionári často aj niekoľko mileniek. Financujú ich z príjmov z korupcie.

Prieskumy hovoria, že až 95 percent funkcionárov, ktorých vyšetrovali pre korupciu, sa tiež dopúšťalo manželskej nevery. Aj manžel Čang, ktorý pracoval na daňovom úrade a mal teda relatívne významné postavenie, jej povedal, že milenku si vydržiaval preto, lebo to robili všetci.

Žene rozvod neodpustia

Čang sa pri svojom boji so súdmi stretla s mnohými ženami s podobným osudom. Ak akceptovali manželovu milenku, stali sa len akýmsi nechceným, zanedbávaným ,,doplnkom“. Keď sa chceli rozviesť, riskovali stigmatizáciu, lebo v Číne mužovi rozvod prejde, ale žene nie.

,,Podvádzané ženy nemajú žiadnu ochranu. Vo väčšine prípadov zostanú bez peňazí, domu a istoty,“ vysvetľuje Čang.

Dnes 57-ročná žena sa stala poradkyňou mnohých, čo prechádzali podobnými zážitkami. Raz ju s prosbou o pomoc oslovila staršia žena, ktorej dcéra sa zo zúfalstva otrávila pesticídmi. Čang sa jej opýtala, prečo neverného muža nedali na súd. Žena jej odpovedala, že nemajú proti nemu žiadne dôkazy. Preto sa Čang rozhodla, že ich bude hľadať.

S pomocou priateliek si pred dvanástimi rokmi založila výhradne ženskú detektívnu kanceláriu. Musela ju však zatvoriť, lebo si účtovala len základné poplatky, a to ju nemohlo uživiť. Pomohla však tisíckam žien.

Dnes vo svojej detektívnej práci pokračuje. Vo firme je sama, kanceláriu má vo svojom byte.

Je z nej súkromný detektív

Používa ďalekohľad, fotoaparát, notebook, diktafóny.

Priznáva sa, že páry špehuje spoza elektrických stĺpov, sleduje ich taxíkom alebo pešo. Nie vždy jej dôkazy súdy uznajú, nie vždy sa jej klientky aj chcú dať rozviesť. ,,Chápem, prečo veľa žien nechce rozvod. V menších mestách ľudia klebetia. Často sa vysmievajú žene, ale muža nesúdia. Žena sa cíti zahanbená, ako keby stratila tvár.“

Čang, pri hľadaní dôkazov nevery, niekedy odhalí aj korupciu. Spomína napríklad na vysokopostaveného úradníka na železnici, ktorý si vydržiaval až sedemnásť mileniek, čo financoval z úplatkov od dodávateľov.

Súdy však od nej dôkazy o korupcii nechcú akceptovať, alebo evidentne nahrávajú nevernému manželovi. Hoci čínska vláda oficiálne bojuje proti korupcii, neželá si, aby sa do toho miešali súkromné očká. Navyše, profesia súkromného detektíva je v Číne oficiálne zakázaná.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Svet

Teraz najčítanejšie