Denník N

Milióny v igelitke a Robert Fico na dlažbe

Prípad Ladislava Bašternáka by mohol byť hviezdnou chvíľou zákona o preukazovaní pôvodu majetku.

Keď už sme si všetci mysleli, že zákon o preukazovaní pôvodu majetku je len najčastejšie opakovaným a najdlhšie žijúcim politickým vtipom, zrazu má šancu naozaj sa ukázať.

Nie, nejde o to, že vo vládnom manifeste je záväzok presadiť nový ústavný zákon „s cieľom jeho reálnej účinnosti“, ktorý sa tam dostal napriek tomu, že Fico už v roku 2012 hovoril, že zákon je dobrý, len ho polícia s prokuratúrou nepoužívajú. Napokon, ministerka spravodlivosti zodpovedná za jeho prípravu na minulotýždňovej debate Denníka N sama povedala, že tento návrh nepatrí medzi jej „srdcovky“.

Hviezdna chvíľka zákona môže prísť vďaka tomu, že sa objavil učebnicový príklad, kedy by mal a mohol byť použitý. Operácia, pri ktorej Ladislav Bašternák podľa vlastnej výpovede zaplatil 12 miliónov eur v hotovosti, áno, v hotovosti, za sedem bytov, je materiál snov.

Veď zvážme – kauza zahŕňa:

a) neobvykle vysokú cenu (1,5 milióna eur) za jeden byt,
b) neobvykle vysokú sumu v hotovosti,
c) zdokumentované priznanie Bašternáka, že peniaze mal a použil,
d) vyšetrovanie, ktoré bolo zastavené za čudných okolností,
e) priame prepojenie na premiéra, ktorý využíva realitné služby podozrivého.

Šialená hotovosť, závan fiktívnych prevodov, podozrenie zo zneužívania moci a spojenie s politickými špičkami, to je presne to, čo si Robert Fico ako mladý právnik predstavoval, keď návrh začal presadzovať. Tak nech sa páči, nech nám predvedie, ako to má fungovať. Určite sa už budí celý spotený, či štát náhodou nezhabe byt, v ktorom býva, a je pripravený spraviť všetko, aby to tak dopadlo.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Robert Kaliňák

Komentáre

Teraz najčítanejšie