Denník N

Pellegrini vystupuje v reklame na tanec detí, môže mať problém so zákonom

Predseda parlamentu a bývalý minister školstva účinkuje vo videu súťaže The School Dance. Predseda OKS Ondrej Dostál tvrdí, že porušil zákon, a žiada pre Pellegriniho pokutu 12 mesačných platov. Politici totiž nesmú vystupovať v reklame.

Predsedu parlamentu Petra Pellegriniho (Smer) budú možno preverovať pre účinkovanie v reklame súťaže The School Dance. Šéf OKS Ondrej Dostál naňho podal podnet parlamentnému výboru pre nezlučiteľnosť funkcií. Informuje o tom na webe strany.

Dostál žiada pre Pellegriniho pokutu dvanásť mesačných platov. Ústavný zákon totiž zakazuje verejným činiteľom využiť svoje meno, podobizeň, podpis, obrazovú snímku či záznam hlasu na reklamu.

Video: Pellegrini jazdí na traktore, potom príde transformer

 

Bývalý minister školstva a súčasný predseda parlamentu vystupuje v propagačnom videu najskôr ako politik, no keď sa zasníva, zmení sa na traktoristu. Na záver sa traktor „transformuje“ na robota a vytancuje do trávy meno súťaže.

„Je to moja srdcovka, pretože spája tri veci, ktoré mám rád – moderné technológie, umenie a pohyb,“ napísal šéf parlamentu na svojom Facebooku.

Dostál upozorňuje na to, že v šote je tiež reklama na Samsung, ktorý je hlavným partnerom súťaže. Súťaž podporuje aj Európska komisia.

Usporiadateľom súťaže je Agemsoft. Firma za prvej vlády Roberta Fica dodala ministerstvu školstva sporný vzdelávací program Planéta vedomostí.

S vystupovaním v reklame mali problémy viacerí politici. Napríklad exminister financií Ivan Mikloš sa v roku 2010 objavil v letáku cestovnej kancelárie. Vtedy tvrdil, že na to nedal súhlas a že cestovka použila staré vyjadrenie. O ročný plat napokon neprišiel.

Poslanec Smeru Dušan Galis robil pred tromi rokmi ako reprezentačný trenér reklamu pre súkromnú spoločnosť, ktorá bola partnerom futbalového zväzu.

Verejný činiteľ nesmie v reklame použiť ani svoj podpis, píše sa v zákone. Reprofoto – Denník N

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Slovensko

Teraz najčítanejšie