Denník N

Ficov mentálny svet učiteľov a mimovládky zaskočil, zahraničné peniaze v štrajku neboli

Známe siluety – vpredu Robert Fico, vpravo Vladimír Mečiar a v pozadí Ján Slota, šéfovia vládnych strán v rokoch 2006 – 2010. Foto – TASR
Známe siluety – vpredu Robert Fico, vpravo Vladimír Mečiar a v pozadí Ján Slota, šéfovia vládnych strán v rokoch 2006 – 2010. Foto – TASR

Premiér Robert Fico zaútočil na mimovládne organizácie aj na štrajkujúcich učiteľov, tí jeho tvrdenia vyvracajú.

Keď sa redaktor agentúry TASR opýtal v rozhovore premiéra na predvolebné protesty a štrajk učiteľov, Robert Fico zareagoval rázne: „Veď to neboli štandardné voľby! My sme nebojovali s opozíciou. Bojovali sme s mimovládnym sektorom, ktorý bol často dotovaný a financovaný zo zahraničia, a bojovali sme s médiami, ktoré boli niektoré absolútne proti vláde.“

Konkrétne pomenoval iniciatívu Štrngám za zmenu, ktorá vznikla ako reakcia na neriešenie problému korupcie. Spojili sa v nej organizácie Pontis, Via Iuris, Zastavme korupciu a SGI. Tá prvá sa zaoberá najmä filantropiou, druhá slovenskou justíciou, ďalšia protikorupčnými aktivitami a SGI spravovaním štátu.

Premiér sa už vrátil naplno do práce. foto - TASR
Premiér sa už vrátil naplno do práce. Foto – TASR

„Nech sa na mňa nikto nehnevá, veď nie je možné, že vznikne nejaká iniciatíva, ktorá štrngá za zmenu, potom sa k nej prihlási veľvyslanec iného štátu a s hrdosťou povie, že podporovali túto iniciatívu,“ povedal premiér Fico. Pre tých, čo si nie sú istí, čo zostalo nevypovedané – reč je o americkej ambasáde. 

Zeman v Česku, u nás Fico

Iniciatíva pred voľbami vyzvala strany, ktoré sa podľa prieskumov mohli dostať do parlamentu, aby sa zaviazali, že ak budú po voľbách vo vláde, presadia zmeny, ktoré navrhujú (napríklad sfunkčnenie Najvyššieho kontrolného úradu, odpolitizovanie polície či odkrytie schránkových firiem). Pozvánku zapojiť sa do iniciatívy dostal aj Smer, na ponuku však ani nezareagoval. Medzi tými, ktorí sa k nej pridali, sú aj dve koaličné strany – Sieť a Most-Híd.

„Médiá, ako aj mimovládne organizácie sú prirodzenou súčasťou fungujúcej demokratickej a občianskej spoločnosti. To, že tlak z ich strany na vtedajšiu jednofarebnú vládu bol veľký, je úplne prirodzené. Nemyslím si však, že s médiami a mimovládnymi organizáciami treba ‚bojovať‘, ale, naopak, treba spolupracovať pre zlepšenie fungovania celej spoločnosti. Táto snaha o spoluprácu  však musí byť obojstranná,“ reagoval na Ficove vyjadrenia jeho koaličný partner a šéf Mosta-Híd Béla Bugár. Sieť na otázky neodpovedala.

„Neviem, prečo sa pán premiér zameral na nás,“ hovorí Milan Šagát z Via Iuris. „Dve strany vládnej koalície dali záväzok presadzovať naše opatrenia a strana Smer s nimi vládne,“ pripomína.

Iniciatíva vo svojom stanovisku napísala, že ju znepokojuje, aký jazyk premiér používa v súvislosti s občianskym sektorom, ktorý za posledné dekády viackrát dokázal, že je efektívnym a dôležitým aktérom pri ochrane verejného záujmu a v boji proti korupcii. Fico má už roky zlé vzťahy s novinármi, ktorých opakovane spochybňuje, mimovládne organizácie však takýmto spôsobom nespochybňoval, i keď pred voľbami viackrát použil pojem „ľudskoprávni svätuškári“ pri obhajovaní vládnej pozície proti prijímaniu imigrantov na Slovensko.

Spôsob, akým to spravil, teraz, keď v prvom rozhovore od operácie srdca najprv zdôraznil, že sa cíti po zdravotných problémoch a v novej politickej situácii slobodnejší, pripomína deväťdesiate roky. Vtedy o mimovládkach ako základniach cudzích záujmov hovoril Vladimír Mečiar a jemu blízke médiá.

V Športovej hale na Pasienkoch v Bratislave sa 11. júna 1998 uskutoènil míting HZDS za úèasti premiéra SR Vladimíra Meèiara /vpravo/. Na snímke predseda vlády preberá kvetinový dar od svojich krojovaných priaznivcov Foto: Rudolf Bihary/TASR
Na mítingoch HZDS v šŠportovej hale na Pasienkoch v Bratislave toho Vladimír Mečiar narozprával o sprisahaniach zo zahraničia veľmi veľa. Foto – TASR

„Považujeme za nebezpečné, ak sa nás premiér pokúša zatiahnuť do svojich politických hier a vykresľovať snahy tretieho sektora ako nepriateľské,“ vraví Šagát. Rétoriku a oficiálnu politiku kritizujúcu mimovládky doteraz registroval v krajinách na východ od nás, teraz sa atmosféra mení. „Zachytil som nedávno vyjadrenia prezidenta Zemana v Českej republike, teraz to počujeme od pána premiéra. Je to pre mňa veľmi zlý signál,“ hovorí.

A ako je to s financovaním? Je to zverejnené na stránke iniciatívy  – najviac, takmer 19-tisíc eur, dostali od veľvyslanectva Spojených štátov, takmer 7-tisíc z Think Tank Fundu a na vyše 3 400 eur sa vyzbieralo vyše sto menších darcov. 

„Hovorí to niečo aj o tom, ako štát vytvára podmienky pre občiansku spoločnosť, špeciálne pre organizácie, ktoré sa venujú kontrole verejnej moci. Neexistuje tu systémový mechanizmus, aby mohli prežiť z domácich zdrojov,“ hovorí Šagát. Za príklad dáva švajčiarsku a nórsku vládu, ktoré za prioritu považujú podporu právneho štátu a boj proti korupcii.

Považoval by za ideálne, aby peniaze na svoju činnosť získavali primárne z domácich zdrojov, dnes však taká kultúra na Slovensku nie je.

Učitelia: Kde sú tie peniaze zo zahraničia

Premiér kritizoval aj protestujúcich učiteľov. „Veď sa len pozrite, kto za učiteľmi stál. Mne stačilo, keď som tam videl pána Demeša, a všetko som pochopil,“ povedal v rozhovore. Pavol Demeš v minulosti pôsobil aj ako riaditeľ pre strednú a východnú Európu americkej mimovládnej organizácie German Marshall Fund.

Učitelia, ktorí organizovali protesty a štrajk, prepájanie so zahraničím odmietajú. „S pánom Demešom absolútne nič nemáme. On je v Kampani A dosť!, ktorá sa tiež angažuje v školstve, ale Iniciatíva slovenských učiteľov s nimi nič nemá,“ hovorí učiteľ Viktor Križo. Patrí do Iniciatívy slovenských učiteľov, ktorá štrajky pred voľbami organizovala.

Z protestu učiteľov. foto N - Tomáš Benedikovič
Z protestu učiteľov. Foto N – Tomáš Benedikovič

Kampaň A dosť! je, paradoxne, partnerom v dialógu, o ktorý sa teraz s učiteľskými organizáciami snaží minister školstva Peter Plavčan (SNS). Poradcom ministra je aj Vladimír Burjan, ktorý sa tiež zapojil do Kampane A dosť!.

Križo hovorí, že vyjadrenia o prepojeniach počúvali aj pred voľbami. „Vždy nás to rozčúli, ale teraz čakáme, aby začali plniť svoje sľuby.“

Na čele protestov učiteľov stál aj šéf Slovenskej komory učiteľov Vladimír Crmoman a tiež nad výrokmi premiéra krúti hlavou. „Asi je v úzkych, keď sa uchyľuje k takýmto vyjadreniam.“

„Sme vo vojne a protivník využije všetky zbrane, aby eliminoval protivníka, urobil ho nedôveryhodným, na tom je ich kampaň založená od začiatku,“ hovorí Crmoman o vyjadreniach Roberta Fica.

Keď príde reč na Pavla Demeša, tak reaguje, že s nimi nemá nič spoločné a ich názory boli dosť v rozpore.

Vysvetľuje aj ich financovanie. Aktivity platia z fondu, do ktorého prispievali len učitelia, z toho platili tlač plagátov, alebo cesty na mítingy. „Je to pár eur,“ hovorí a premiéra vyzýva, že ak má dôkazy, že majú peniaze zo zahraničia, nech ich predloží. Fico sa s nimi nikdy nestretol.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Slovensko

Teraz najčítanejšie