Denník N

Čo má robiť opozícia v parlamente a v čom sa Procházka mýli

Bolo by chybou, ak by sa bez požehnania koaličnej rady v parlamente ani nezačalo hovoriť o problémoch, ktoré trápia ľudí na Slovensku.

Autorka je poslankyňa NR SR za OĽaNO

Radoslav Procházka a Miroslav Beblavý našli po povolebnom rozkole strany Sieť konečne spoločnú reč. Obaja sa obuli do opozičných strán SaS a OĽaNO-NOVA za to, že v parlamente predložili síce užitočné návrhy zákonov, ale bez požehnania vládnej koalície, a teda bez nádeje na ich schválenie. A to napriek tomu, že hoci strana Sieť sľubovala vo volebnom programe presadiť viaceré opatrenia počas prvých sto dní (schránkové firmy, 500 eur pre bežnú rodinu, odstránenie zbytočných povinností podnikateľov…), vláda na májovú schôdzu parlamentu nepredložila žiadny zákon.

Osobitne Radoslav Procházka nešetril vo svojom stanovisku uštipačnými poznámkami, ako treba veci robiť a že opoziční poslanci musia „vyjsť z komfortnej zóny“. Pozrela som sa teda, ako vyzeralo opozičné pôsobenie v minulých volebných obdobiach.

Radoslav Procházka: do svojho odchodu z parlamentu predložil ako opozičný poslanec dva návrhy zákonov. Teda skôr jeden, keďže ten istý text bol recyklovaný dvakrát. Na presadzovaní zákona pracoval tak tvrdo, že zaň hlasovalo až 29 poslancov, a nedokázal teda presvedčiť ani mnohých opozičných kolegov. Napriek tomu predložil zákon na rokovanie o pol roka ešte raz a získal 24 hlasov.

Miroslav Beblavý: pred pár dňami sa v rozhovore pre Hospodárske noviny dal počuť, že „zatiaľ to vyzerá ako v minulom parlamente, keď najmä OĽaNO zaplavovalo parlament zákonmi, ale takmer žiadne neprešli. Chceli sme ich vyzvať, aby sme sa viac zamerali na presadenie veci“. Z parlamentných štatistík však vyplýva, že minulé volebné obdobie predložil Miroslav Beblavý na rokovanie parlamentu 39 návrhov zákonov. Schválený nebol ani jeden. Pri známej zmene podmienok hypotekárnych úverov šlo o pozmeňujúci návrh k vládnemu návrhu zákona, o ktorom sa rokovalo, a teda o úplne inú situáciu.

Z predsedov súčasných koaličných strán bol v opozícii najúspešnejší Béla Bugár, ktorému sa podarilo jeden zákon presadiť a dva ďalšie Smer podivne potopil až v treťom čítaní, minútu po tom, ako zákony aj poslanci Smeru schválili v druhom čítaní (povolené pivo pre cyklistu a fond na podporu kultúry národnostných menšín).

Úlohou parlamentu je hľadať pri schvaľovaní zákonov čo najlepšie riešenia na rozvoj našej vlasti a na zabezpečenie slobody, prosperity, spravodlivosti a bezpečnosti jej obyvateľov. Je normálne, ak poslanci konzultujú návrhy zákonov so svojimi koaličnými partnermi. No zároveň by bolo chybou, ak by sa bez požehnania koaličnej rady v parlamente ani nezačalo hovoriť o problémoch, ktoré trápia ľudí na Slovensku. Pretože opozičné návrhy sú hlavne o tom. A na záver slová klasika: Bez pretvárky a falše hneď by ti bolo krajšie, hneď by tu bolo viacej pohody.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Komentáre

Teraz najčítanejšie