Denník N

Brexit: Ide o peniaze, ty hlupák!

V prieskumoch verejnej mienky pred britským referendom jednoznačne dominujú ekonomické faktory.

Autor je ekonóm, Prognostický ústav SAV

S blížiacim sa referendom o zotrvaní alebo vystúpení z Európskej únie sa v Británii množia aj prieskumy verenej mienky. „Brexit“ sa stal ústrednou politickou témou a britské noviny už prinášajú výsledky najnovších prieskumov prakticky každý deň. My v Európe s napätím sledujeme najmä to, ako sa vyvíjajú počty zástancov zotrvania alebo vystúpenia. Počty sú veľmi tesné.

Väčšina volieb je o peniazoch a pracovných miestach. „It is the economy, stupid!“ Slávne heslo sa udomácnilo medzi volebnými stratégmi po víťazstve Billa Clintona nad Georgom Bushom starším v prezidentských voľbách v roku 1992. Heslo vyjadruje fakt, že mnoho voličov je nespokojných so svojou životnou úrovňou a chce zmenu. Nezaujíma ich zahraničná politika ani takzvané „hodnotové postoje“, ktoré sú, naopak, milovanou pastvou kaviarenských intelektuálov a ideologických križiakov.

Je však aj brexit hlavne o vreckách britských občanov? Veď v ňom ide o skutočne dôležité veci. Napríklad o to, či brexit odštartuje rozpad Európskej únie a ekonomickú a politickú fragmentáciu Európy. Alebo naopak, či Nemecko po odchode Británie aj proti svojej vôli ostane nespochybniteľným hegemónom Európy (s Francúzskom už nik vážne nepočíta).

Kto chce odísť? Starí, bieli a chudobní

Ktoré faktory sú pre Britov najdôležitejšie pri hlasovaní o brexite? V prieskumoch verejnej mienky jednoznačne dominujú ekonomické faktory (55 percent respondentov) a kontrola imigrácie (42 percent). Témy ako „vplyv Británie vo svete“, „bremeno európskej regulácie na britský biznis“, či „dôsledky pre národnú bezpečnosť“ oslovili len málokoho.

Ekonomické faktory zdôrazňujú hlave mladí, vzdelaní a dobre zarábajúci ľudia, ktorí preferujú zotrvanie v Únii. Imigrácia je najdôležitejším faktorom pre starších ľudí v slabo platených zamestnaniach. Imigrácia sa tu však stretáva s peňaženkou. Veľmi zaujímavý vzťah medzi spokojnosťou s výkonom britskej vlády a postojom k Únii.

Najviac spokojné s výkonom vlády v tomto funkčnom období sú najbohatšie vrstvy britského obyvateľstva, stredná trieda, t. j. manažéri a dobre platení profesionáli, a do istej miery aj nižšia stredná trieda úradníkov a mladších zamestnancov. Najmenej spokojní s vládou Davida Camerona sú robotnícke profesie, ľudia pracujúci v príležitostných zamestnaniach a nezamestnaní. Sú to práve posledné spomenuté vrstvy, ktoré si myslia, že im na pracovnom trhu konkurujú ľudia z východnej Európy. A najviac podporujú vystúpenie z EÚ.

Dôležitým faktorom je aj pôvod respondenta. Najväčší problém s imigrantmi majú bieli Briti z relatívne chudobného východného Anglicka. Tam má svoju regionálnu pevnosť aj extrémistická strana UKIP, ktorá sa dlhodobo usiluje o odchod Británie z Únie. Bohatý Londýn, centrum biznisu, kde však žije aj veľa imigrantov z prvej alebo druhej generácie, a tiež Škótsko chcú v Únii zostať.

Za všetko môžu imigranti

Je imigrácia pre Britániu naozaj takým vážnym problémom? Od roku 2004 prišli do Británie tri milióny migrantov z nových členských štátov EÚ. Dve tretiny Britov si myslia, že je to priveľa. No kým medzi mladými ľuďmi a ľuďmi zo stredných vrstiev je to polovica, medzi staršími ľuďmi a ľuďmi z nižších vrstiev s týmto názorom súhlasia tri štvrtiny respondentov. A výrazná väčšina z nich chce z EÚ odísť.

Objektívne treba povedať, že tri milióny ľudí predstavujú päť percent britskej populácie, čo je v takom krátkom čase dosť. Británia je relatívne malý ostrov s vysokou hustotou obyvateľstva. Imigranti sa koncentrujú najmä vo veľkých mestách. Hľadajú prácu, potrebujú niekde bývať a poslať deti do škôl. Prílev nových ľudí prirodzene zvyšuje ceny nehnuteľností a nájmov, čo najviac pociťujú chudobnejší Briti.

Mnohým sa tiež nepáči, že ich deti sú v niektorých školách menšinou medzi malými Pakistancami a Poliakmi. Bohaté rodiny pošlú deti do súkromných škôl. Chudobné na to nemajú. Nemusíme sa čudovať, že až tri štvrtiny starších a chudobnejších ľudí veria, že imigrácia im vyťahuje peniaze z vreciek prostredníctvom zvýšených verejných výdavkov na školstvo, zdravotníctvo, sociálne dávky a ostatné verejné služby. Názor, že imigranti z východnej Európy pomáhajú nahradiť chýbajúcich lekárov a opatrovateľov, je v menšine. Paradoxne najmä medzi staršími ľuďmi, ktorí zdravotníctvo využívajú najviac.

Všetky expertné štúdie preukazujú, že imigranti sú pre Britániu prínosom. Imigranti zaplatia na daniach a odvodoch viac, ako vyberú na sociálnych dávkach a verejných službách. Typický John Smith z východného Anglicka však vidí imigrantov ako konkurentov na pracovnom trhu a/alebo vyžieračov sociálnych dávok.

It is the economy, stupid! Konečne to došlo aj premiérovi Cameronovi, ktorý vyhlásením referenda urobil najväčšiu politickú hlúposť v modernej histórii Británie. Britský establišment spustil v posledných týždňoch masívnu politickú kampaň zameranú na zotrvanie v Únii. Straší ekonomickou krízou a stratou miliónov pracovných miest. Či kampaň ešte zaberie, to nik s určitosťou nevie.

 

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Komentáre

Teraz najčítanejšie