Denník N

Zadlžujeme sa rýchlo, NBS chce preto znova sprísniť hypotéky

Foto – Fotolia
Foto – Fotolia

Banky na obmedzenie stopercentných hypoték zareagovali tak, že zvýšili podiel 90-percentných hypoték. NBS sa chce na to pozrieť, lebo naše domácnosti sa už dosť zadlžujú.

Pred rokom sa zo 100-percentných hypoték stalo niečo ako luxusný tovar. Banky ich obmedzili, lebo im to odporučila Národná banka Slovenska.

NBS teraz hovorí, že banky to vyriešili po svojom a začali viac ako inokedy dávať 90-percentné hypotéky, a to podľa nej tiež nie je dobré.

„Banky dodržali naše odporúčania, ale zaznamenali sme vyššiu koncentráciu 89- až 90-percentných hypoték,“ povedal šéf útvaru dohľadu nad finančným trhom NBS Vladimír Dvořáček. Na také hypotéky sa obmedzenia bankového dohľadu nevzťahujú.

Chystajú nové opatrenie

Podľa dnešných pravidiel nemá podiel hypoték vo výške 95 alebo 100 percent hodnoty založenej nehnuteľnosti v konkrétnej banke prevýšiť 15 percent. Tento strop sa onedlho ešte zníži na desať percent.

NBS vychádzala z predpokladu, že ak by úroky v budúcnosti stúpli, časť dlžníkov by mala problém s ich splácaním. Ak by zároveň klesla cena bytov, bankám by mohli ostať ako záloha nehnuteľnosti s nižšou hodnotou, ako je nesplatený úver.

Banky sa vynašli a klientom začali dávať výrazne viac 90-percentných hypoték. Dá sa to ukázať na číslach: vlani v prvom kvartáli dosiahol podiel 90-percentných hypoték na nových úveroch zhruba sedem percent, no teraz ich podiel narástol na asi 20 percent. Treba ešte povedať, že zhruba polovicu nových úverov tvoria refinančné úvery.

NBS teraz pripravuje nové opatrenia, zatiaľ ich nechce prezradiť. „Neplánujeme výrazne sprísňovať pravidlá pre hranicu 90 percent. Ide nám o rozptýlenie koncentrácie, ale tie hraničné hodnoty by sa nemali meniť,“ povedal Marek Ličák z odboru politiky obozretnosti NBS.

Centrálni bankári chcú tlačiť aj na to, aby banky ešte detailnejšie preverovali príjem žiadateľov o úver a aby sa pomer splátky hypotéky k výške ich príjmu znížil. To znamená, aby po odpočítaní nákladov a splátky úveru zostala klientovi ešte nejaká finančná rezerva. Koľko aspoň, NBS nespresnila.

Súvisí to s tým, že zadlženosť našich domácností pre úvery stúpa. Slovenské domácnosti patria medzi najzadlženejšie v strednej a východnej Európe.

Ako banky zareagovali

Keďže stopercentné hypotéky sú už menej časté, prax ukazuje, že kto taký úver chce, pravdepodobne si zaň priplatí. „Úrok môže byť vyšší o pol percenta, ale môže sa stať, že aj o 2 %,“ hovorí Maroš Ovčarik z Finančnej Hitparády. Výsledný úrok tak môže byť pokojne aj 3,8 percenta.

So stopercentnou hypotékou sa môže dozaista rozlúčiť každý, kto nemá nič našetrené a má skôr nižší príjem, v čistom 800 eur a menej. Šanca na jej získanie závisí aj od lokality – čím je lepšia, tým je aj šanca vyššia.

„To, ktoré banky stopercentné hypotéky práve dávajú a ktoré nie, závisí od toho, do akej miery už vyčerpali kvóty,“ hovorí finančný poradca Slavomír Molnár.

Platí aj to, že kto takú hypotéku nedostane, banky to zvyknú doplatiť cez spotrebný úver, ktorý je však výrazne drahší. Aj to však tlačí na zadlženosť domácností,“ pripomína Ovčarik.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Dnes na dennike.sk

Ekonomika

Teraz najčítanejšie