Denník N

Bašternákových 12 miliónov v hotovosti preveria podľa zákona o preukazovaní pôvodu majetku

Five Star Residence. Foto N - Tomáš Benedikovič
Five Star Residence. Foto N – Tomáš Benedikovič

Odkiaľ mal podnikateľ 12 miliónov eur v hotovosti, bude musieť vysvetliť finančnej polícii. Mohol by to byť prvý úspech doteraz bezzubého zákona o preukazovaní pôvodu majetku.

Aj vďaka hlasom Smeru platí na Slovensku od roku 2005 zákon o preukazovaní pôvodu majetku. Keď ho predseda Smeru a terajší premiér Robert Fico presadil, hovoril, že existuje naliehavý verejný záujem, aby príslušné štátne orgány boli spôsobilé účinne zakročiť proti osobám preukázateľne žijúcim nad svoje pomery a je u nich podozrenie, že podstatná časť ich majetku pochádza z nepoctivých zdrojov. Podľa premiérových vtedajších slov „slovenskú spoločnosť dlhodobo traumatizuje a demoralizuje skutočnosť, že príslušné štátne orgány nie sú spôsobilé účinne zakročiť proti takýmto osobám“.

Práve tento zákon, vyzdvihovaný Ficom, by sa teraz mohol obrátiť proti podnikateľovi, ktorý premiérovi prenajíma byt v luxusnom komplexe Bonaparte.

Pasca platby v hotovosti

Podnikateľ Ladislav Bašternák z kauzy s vratkami DPH vypovedal, že 12 miliónov eur za sedem bytov, ktorých reálna trhová hodnota bola 1,5 milióna eur, zaplatil v hotovosti. Finančná polícia teraz podľa zákona o preukazovaní pôvodu majetku preverí, či išlo o legálne nadobudnuté peniaze.

„O uvedenej skutočnosti – platenie v hotovosti 12 miliónmi eur – nemala generálna prokuratúra vedomosť. Nič nebráni tomu, aby sme informáciu poskytli príslušným zložkám polície, aby postupovali v zmysle zákona o preukazovaní pôvodu majetku,“ napísala hovorkyňa Andrea Predajňová.

Ak by Bašternák vypovedal, že platil 12 miliónov eur bankovým prevodom, musel by ho zrejme dokladovať.

Možno prvý úspešný prípad

To, že by Bašternáka mali preveriť aj podľa tohto zákona, navrhuje aj ministerka spravodlivosti Lucia Žitňanská z Mosta-Híd.

„Ministerka spravodlivosti sa už niekoľkokrát vyjadrila a toto vyjadrenie platí, že všetky kauzy, a obzvlášť politicky citlivé kauzy, musia byť do dôsledkov vyšetrené a tí, ktorí sú za vyšetrenie zodpovední, musia byť na konci vyšetrovania spôsobilí postaviť sa pred verejnosť a obhájiť výsledky,“ povedal jej hovorca Peter Bubla. „Samozrejme, že si myslí, že príslušné orgány by to mali preveriť aj z pohľadu zákona o preukazovaní pôvodu majetku,“ dodal.

Hoci bol zákon doteraz bezzubý a nikoho z vysoko postavených politikov či podnikateľov nedostal za mreže, v prípade Bašternáka sa to môže zmeniť. Pri dokazovaní, že niekto nadobudol majetok nelegálne, je totiž najväčším problémom to, že podozriví ho prepisujú na iné osoby. Bašternák však sám priznal, že takouto hotovosťou disponoval.

Na súd sa doteraz podľa tohto zákona dostal len jeden prípad, aj ten však nakoniec prokuratúra stiahla. Išlo o podnikateľa z Košíc, ktorý figuroval v kauze týkajúcej sa DPH, podobne ako v kauze Bašternák. Prokuratúra bola presvedčená, že podnikateľ nevie vysvetliť, odkiaľ pochádza jeho majetok. Po tom, čo podala obžalobu, však zistila, že podnikateľ vlastní majetok na polovicu so svojou manželkou, a keď sa suma rozdelila, nespĺňala zákonný limit. Podľa neho sa totiž preveruje len nelegálne nadobudnutý majetok nad približne pol milióna eur. V tomto konkrétnom prípade rozdelený majetok na polovicu nedosahoval túto hodnotu.

Nová koalícia sľubuje zákon opraviť

To, že zákon je nedostatočný, kritizoval minulý rok aj generálny prokurátor Jaromír Čižnár. Podľa neho by sa vôbec nemalo prihliadať na aktuálny majetok podozrivého, ale na to, aký bol v čase konania. Práve prepisovaním majetku totiž podľa neho všetci zákon obchádzajú.

„Úsilie presadiť účinný zákon o preukazovaní pôvodu majetku je súčasťou programového vyhlásenia vlády,“ napísalo ministerstvo spravodlivosti. Je to aj v programovom vyhlásení a Smer tak v zásade priznal, že doterajšia úprava bola neúčinná.

V Bašternákovom byte býva Robert Fico, na otázky, či považuje za vhodné bývať v byte podnikateľa, ktorý podozrivo narába s hotovosťou, neodpovedal.

Finančná polícia začala podľa zákona o preukazovaní majetku preverovať v roku 2015 iba 14 prípadov. Píše to vo svojej výročnej správe. Išlo o 6 oznámení od fyzických osôb, 3 od právnických a mali aj 5 vlastných podnetov. Ďalších 30 prípadov riešili ešte z roku 2014.

Zo všetkých týchto prípadov odovzdali prokuratúre 3 s návrhom na začatie konania.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Robert Kaliňák

Slovensko

Teraz najčítanejšie