Denník N

Keď Fico a Mečiar hovorili o mimovládkach: zahraničný kapitál, ľudskoprávni svätuškári (citáty)

Premiér Robert Fico počas rozhovoru pre TASR, v ktorom zaútočil na mimovládky, a Vladimír Mečiar v roku 1998 po voľbách pri pamätnej rozlúčke v STV. Foto – TASR
Premiér Robert Fico počas rozhovoru pre TASR, v ktorom zaútočil na mimovládky, a Vladimír Mečiar v roku 1998 po voľbách pri pamätnej rozlúčke v STV. Foto – TASR

S obrovskými peniazmi a medzinárodnou skúsenosťou vraj zahraničie a tretí sektor zasiahli do volieb. O voľbách v roku 1998 to tvrdil Vladimír Mečiar. Zoradili sme za sebou výroky Vladimíra Mečiara a Roberta Fica.

Chcem takisto upozorniť, že kým opozícia disponuje tými istými tvárami, čo predtým, ale je neporovnateľne pracovitejšia ako kedykoľvek predtým. Nie sú chytrejší, ale sú pracovitejší. Kým predtým boli aj menej chytrí, aj menej usilovní. Treba s tým počítať. Pomáhajú im i nemecké nadácie, pomáhajú im i niektoré americké inštitúcie, mimoriadne výnosne. Aj ekonomicky, aj programovo, aj školením ľudí, aj vytváraním reklamy, aj pozývaním do zahraničia, aj prezentáciou osobností v médiách, z ktorej ide zahraničný kapitál.

Vladimír Mečiar počas prejavu v Zlatej Idke, 1993

Predseda vlády SR a zastupujúci prezident SR Vladimír Meèiar /druhý sprava/ 6. októbra 1998 v Bratislave zapožièal bojovú zástavu 23. tankovej brigáde v Kežmarku, ktorú prevzal minister obrany SR Ján Sitek /vpravo/ Foto: Ivan Majerský/TASR
Premiér Vladimír Mečiar v roku 1998. Foto – archív TASR

 

Do volieb v roku 1998 bolo zo zahraničia investovaných veľa peňazí. Rozhodujúcu úlohu nezohrali domáce sily, ktoré sa tu, trpaslíci, považujú za obrov, ale zahraničné organizácie tretieho sektora. S obrovskými peniazmi a medzinárodnou skúsenosťou. Vlastne už v roku 1994 modelovali tie voľby a prehrali. V roku 1998 to už bolo ťažké, ak proti nim postavíte jedného chlapa. Boli to kvalifikovaní odborníci.

Vladimír Mečiar, 2012

 

Jednou z otázok, s ktorou sme nepočítali, bol veľmi efektívny nástup tretieho sektora nie už len na podporu strán vládnej koalície, ale priame kandidovanie a kampaň s nasadením dosť veľkého počtu ľudí a peňazí, ktoré nie všetky majú čistý pôvod.

Vladimír Mečiar, 2010

Predseda vlády SR Robert Fico poèas rozhovoru pre Tlaèovú agentúru SR. Bratislava, 23. mája 2016. FOTO TASR - Michal Svítok
Predseda vlády SR Robert Fico počas rozhovoru pre Tlačovú agentúru SR. Bratislava 23. mája 2016. Foto – TASR, Michal Svítok

 

Nemôžu si vydávať nejaké knižočky, kde na prvú stranu dajú nejaký valec a na zadnú stranu dajú diaľnice a povedia, že rok 2007 bol rokom tyranie väčšiny.

Robert Fico o súhrnnej správe mimovládneho Inštitútu pre verejné otázky, 2008

 

Ak ten prieskum robila spoločnosť OSF, tak mu verím asi tak ako vode v pletenom koši. Poznáme tieto mimovládne organizácie, ktoré pôsobia na Slovensku, ktoré sa zásadne držia politiky „Čím horšie pre slovenskú vládu, tým lepšie“.

Robert Fico, 2008

 

Transparency International Slovensko je politickou inštitúciou a pobočkou SDKÚ.

Robert Fico, 2010

 

Nerozumiem rozhodnutiu prezidenta vrátiť protiteroristický balíček naspäť do parlamentu. Opäť bude musieť parlament rozhodovať a je zlé, že nejakí ľudskoprávni svätuškári, ktorí ani netušia, čo to je pragmatická reálna politika, určujú tempo legislatívneho procesu na Slovensku.

Robert Fico, 2015

 

Veď to neboli štandardné voľby! My sme nebojovali s opozíciou. Bojovali sme s mimovládnym sektorom, ktorý bol často dotovaný a financovaný zo zahraničia, a bojovali sme s médiami, ktoré boli niektoré absolútne proti vláde SR. Nech sa na mňa nikto nehnevá, veď nie je možné, že vznikne nejaká iniciatíva, ktorá štrngá za zmenu, potom sa k nej prihlási veľvyslanec iného štátu a s hrdosťou povie, že podporovali túto iniciatívu. Takže tá atmosféra pred voľbami bola o niečom úplne inom a ja som v tom videl obrovské množstvo politiky. Veď sa len pozrite, kto za tými učiteľmi stál. Mne stačilo, keď som tam videl pána Demeša, a všetko som pochopil.

Robert Fico, máj 2016

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Slovensko

Teraz najčítanejšie