Denník N

Rasistov z Pegidy nahnevali Kinder čokolády. Netušili, že sú na nich futbalisti ako deti

Špeciálna edícia čokolád s nemeckými futbalovými hviezdami z detských čias. Foto – AP/TASR
Špeciálna edícia čokolád s nemeckými futbalovými hviezdami z detských čias. Foto – AP/TASR

Na kontroverzný príspevok hnutia Pegidy reagovala aj nemecká katolícka cirkev, médiá i stovky Nemcov na sociálnych sieťach.

Na obaloch Kinder čokolád sa na nás už dlhé roky usmieva plavovlasý chlapec s modrými očami, ktorý sa stal symbolom tejto obľúbenej sladkosti.

Nemci teraz vyrobili špeciálnu edíciu, kde chlapca nahradili deti, ktoré nevyzerajú „typicky“ nemecky, a je jasné, že majú korene za hranicami.

Prečo sa však v nemeckým médiách o týchto čokoládach posledné dni dookola píše? A prečo na ne reagujú Nemci i nemecká cirkev?

Za všetko môže pravicovo radikálne hnutie Pegida. Na jej facebookovej stránke „Pegida BW – Bodensee“ zverejnili v stredu fotografiu Kinder čokolád, na ktorých boli dvaja chlapci tmavšej pleti, ktorú okomentovali: „Nezastavia sa pred ničím. Naozaj sa dajú kúpiť? Alebo je to len vtip?“

Príspevok vyvolal nenávistné reakcie používateľov Facebooku a boli pod ním desiatky rasistických a xenofóbnych komentárov, ako napríklad: „Sú toto varovania pred budúcimi teroristami?“

Príspevok bol však krok vedľa – na Kinder čokoládach sú totiž vyobrazené detské portréty futbalistov, ktorí budú na majstrovstvách Európy reprezentovať Nemecko. To však z fotografie nebolo jasné, časť obalu s informáciou o tejto špeciálnej edícii bola vystrihnutá.

Na spomínanom obale boli nemeckí hráči Jerome Boateng, ktorého otec je z Ghany, a Ilkay Gündogan, ktorý má turecký pôvod.

Na obaloch známych čokolád sú zobrazení nemeckí futbalisti, keď boli ešte deti. Foto: AP/tasr
Na obaloch známych čokolád sú zobrazení nemeckí futbalisti, keď boli ešte deti. Foto – AP/TASR

„Nemecký národný futbalový tím je jeden z najlepších príkladov úspešnej integrácie. Milióny ľudí v Nemecku sú pyšné na tento tím, pretože je taký, aký je,“ reagoval prezident nemeckého futbalového zväzu Reinhard Grindel. „U nás ide o výkon a nie pôvod našich hráčov alebo náboženstvo, ktoré vyznávajú.“

Kontroverzný príspevok sa začal šíriť internetom a veľa Nemcov začalo hnutie Pegida bojkotovať, čo malo za následok, že správca ešte v ten istý deň, ako príspevok zverejnil, ho aj  vymazal. Hnutie Pegida, ktoré bojuje proti islamizácii Európy, je silno proti utečencom a moslimom. Spomínaná stránka „Pegida BW – Bodensee“ už neexistuje.

#cutesolidarity

Veľa ľudí reaguje aj na internete. Twitterom sa šíri hashtag #cutesolidarity, kde stovky ľudí zdieľajú svoje fotografie z detstva, aby tým nahnevali pravicových radikálov z Pegidy.

„Takto vyzerá nemecká rodina, Pegida! Už s tým prestaňte!“ komentuje svoj príspevok Hasnain Kazim.  Ďalší zas zverejnil svoju fotku, na ktorej je malý blonďatý chlapec s komentárom: „Áno, aj ja mám migračné pozadie.“

Objavujú sa tiež príspevky, ktoré nabádajú spoločnosť Ferrero, ktorá čokolády vyrába, aby vymyslela špeciálne produkty pre stúpencov Pegidy, a to mandľovú pochúťku „nacipán“ a orieškovú čokoládu „nussolini“.

Dokonca aj katolícka cirkev reagovala, a to s humorom. Na svojej facebookovej stránke zverejnila fotomontáž, na ktorej je na obale Kinder čokolád samotný pápež František. Pod tým stojí: „Ups! Pegida, ani my sa už pred ničím nezastavíme.“

Zakladateľ hnutia Pegidy Lutz Bachmann, ktorého súd v máji potrestal pokutou za jeho nenávistné komentáre na Facebooku proti utečencom, sa od aféry s čokoládami pokúsil dištancovať. Tvrdil, že príspevok zdieľala bádensko-württenberská stránka Pegidy, ktorá nie je žiadnou oficiálnou podstránkou hnutia. Len pred pár dňami však oficiálna stránka Pegidy zdieľala príspevok od „Pegida BW-Bodensee“.

Prívrženci Pegidy sa od októbra 2014 každý týždeň zhromažďujú v uliciach Drážďan a vystupujú proti moslimom, utečencom, politikom a médiám. Hnutie sa rozšírilo aj do ostatných nemeckých miest, podobné sa sformovali aj v iných štátoch a majú tisícky priaznivcov.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Svet

Teraz najčítanejšie