Denník N

Z detského karnevalu vyrobil konšpirátorský web aféru. Škola vraj ohrozuje sexuálny vývoj žiakov

ilustračné foto - TASR
ilustračné foto – TASR

Doplnené 30. 5. o 13:50 – Riaditeľke školy v Banskej Bystrici začali nadávať po tom, ako podnikateľ Jaroslav Kuracina povedal webu Hlavné správy, že deti údajne nútia prezliekať sa za iné pohlavie. Riaditeľka to odmieta.

Lynčovanie riaditeľky Základnej školy Skuteckého v Banskej Bystrici sa v internetových diskusiách spustilo po tom, čo portál Hlavné správy publikoval článok s titulkom: „Vymývanie hláv slovenským deťom. V rámci prezliekacieho týždňa sa žiaci majú prezliekať za iné pohlavie.“

Portál zverejnil príbeh rozhorčeného otca a známeho výrobcu pištolí Jaroslava Kuracinu, ktorý sa sťažoval na pripravovaný detský karneval.

Kuracina tvrdil, že jeho syna budú nútiť, aby sa prezliekal do dievčenských šiat. „Chlapi, nedovoľte aby vám traumatizovali synov. Nedovoľte, aby vašim synom podsúvali, že chodiť ako buzerant je normálne!!!“ citovali Kuracinu Hlavné správy.

hs
Článok na Hlavných správach.

Redaktor portálu, ktorý sa označuje za alternatívne spravodajstvo, si informácie neoveroval a z Kuracinovej výpovede urobil dôkaz, že slovenské deti sú navádzané na to, aby sa z nich stali transvestiti.

„Iniciatíva školy sa nedá nazvať inak ako vymývanie mozgov detí a indoktrinovanie ich zhubnou gender ideológiou, podľa ktorej si človek môže zmeniť pohlavie podľa toho, ako sa cíti, bez ohľadu na jeho fyzické pohlavie. Táto ideológia je veľmi nebezpečná pre zdravý sexuálny vývoj mladých ľudí,“ napísali Hlavné správy.

Celej „kauzy“ sa chopila aj Ľudová strana Naše Slovensko vedená Marianom Kotlebom, ktorému Kuracina pred poslednými župnými voľbami vyjadril podporu. Kotlebova strana vydala na svojich stránkach vlastnú správu, v ktorej detský karneval spojila s akciou „Mesiac LGBTI pod Urpínom“. Článok podfarbila sugestívnou fotkou dvoch bozkávajúcich sa homosexuálov.

„Mimovládky, platené zo zahraničia, sa opäť snažia rozvrátiť morálku našej spoločnosti a tradičné kresťanské hodnoty. Najnovšie prostredníctvom akcie „Mesiac LGBTI pod Urpínom“, ktorá sa zameriava na propagáciu rôznych sexuálnych úchyliek,“ píše sa na webe Kotlebovej strany.

Podľa článku kontaktoval Kuracina predsedu Kotlebu, ktorý sa do veci osobne vložil. „Za riaditeľkou základnej školy vyslal trojčlennú skupinu na čele s poslancom Národnej rady Slovenskej republiky Jánom Morom. K tejto skupine sa pripojil aj samotný Jaroslav Kuracina ako zhrozený rodič, ale aj ako poslanec mesta Banská Bystrica,“ informovala Kotlebova strana.

Na základnej škole v Banskej Bystrici sa chlapci majú prezliekať za dievčatá

Riaditeľke školy medzičasom začali chodiť hanlivé emaily. Diskutéri písali o zločinoch proti deťom, žalobách, padali vulgarizmy. Niektorí dokonca navrhli pátranie, ktorá neziskovka stojí za školou, zisťovanie, kto chodí často do riaditeľne, a selekciu vinníkov, iní vytvorenie zoznamu „takýchto úchylov“ na internete. Objavili sa aj zmienky o fyzickej likvidácii.

Masky podľa vlastného výberu

O čo v skutočnosti išlo? Riaditeľka školy Zuzana Sedláčeková tvrdí, že je to absolútna dezinformácia, a uvažuje o právnej ochrane. Základná škola robí každoročne tematické týždne, počas ktorých chodia deti oblečené podľa vlastného výberu.

„Vôbec nie je pravda, čo sa popísalo. Prezliekanie do šiat iného pohlavia nebolo oficiálnou témou žiadneho z dní tematického týždňa, ani sme to deťom neprikázali. Deti sa pýtali neformálne, či sa môžu prezliecť aj za dievčatá alebo chlapcov, to je všetko. Celé je to nedorozumenie,“ hovorí.

Portál Hlavné správy sa riaditeľke pred publikovaním článku neozval, stačila im výpoveď podnikateľa Kuracinu. Riaditeľka preto napísala jeho redaktorom a upozornila ich, že publikovali nepravdivé a neoverené informácie. Text jej emailu až následne doplnili na koniec článku.

Riaditeľka zároveň na stránke školy zverejnila oznam, v ktorom sa snaží celú vec uviesť na pravú mieru. „Akciu sme naplánovali s tým najlepším úmyslom spríjemniť deťom vyučovací proces pri príležitosti Medzinárodného dňa detí. Dištancujeme sa od všetkých informácií, ktoré boli uvedené v médiách alebo na sociálnych sieťach,“ informovala škola.

„Poviem to rovnako absurdne, aké to celé je. Hrozí dieťaťu, ktoré sa prezlečie za krtka, že strávi zvyšok života v tme a bude sa živiť hmyzom?“ pýta sa učiteľka jednej z najkvalitnejších základných škôl na Slovensku.

Jaroslav Kuracina. foto – TASR
Jaroslav Kuracina. foto – TASR

Riaditeľky sa zastala aj predsedníčka rodičovskej rady Miroslava Peťkovová. „Ani by mi nenapadlo hľadať za tým niečo iné. Som hrdá na to, že mám deti práve v tejto škole,“ poznamenala Peťkovová.

Jedna zo žiačok Denníku N potvrdila, že tematické týždne bývajú v škole každoročne a sú obľúbené. Tvrdí, že kto chce, môže sa prezliecť, kto nie, môže to ignorovať. „Hovorilo sa o tom, ale nikto nikoho nenúti. Je to celé zábava. Keď si predstavím, že by prišli chalani v sukniach, alebo naopak…,“ schuti sa zasmiala.

Rozhorčený zbrojár

Podnikateľ Kuracina naďalej trvá na tom, že deti sa mali v rámci prezliekacieho týždňa prezliecť za iné pohlavie. Vedenie školy to údajne zrušilo až po jeho intervencii.

„Riaditeľka priznala, že to tak malo byť, a povedala, že to zruší. Vraj to mala byť nevinná zábava a prišiel s tým školský parlament. No super, aby sa hravou formou naučili, že chlap obliekajúci sa ako žena je niečo úžasné, skvelé, cool. Neverím tomu, že žiaci chceli urobiť zo seba transvestitov,“ dodal Kuracina.

Riaditeľka Sedláčeková jeho verziu odmieta a stojí si za svojím vyhlásením. „Je to nedorozumenie a vysvetlila som to aj pánovi Kuracinovi. Prezliekanie za iné pohlavie nebolo témou žiadneho z dní, a už vôbec nie povinne,“ zdôraznila.

Jaroslav Kuracina už počas telefonického rozhovoru tvrdil, že má k dispozícii video z rozhovoru s riaditeľkou, ktoré dokazuje jeho tvrdenia, ale keď sme ho požiadali, aby nám ho poskytol, odmietol s tým, že si ho necháva na neskôr. Potom ho zverejnili na sociálnej sieti.

Na videu riaditeľka číta zo stolového kalendára Kuracinovi a sprievodu z Kotlebovej ĽSNS, že „štvrtý (deň) majú byť tak napríklad, že dievča bude oblečené ako chlapec, chlapec ako dievča…“ Hneď za tým vysvetľuje, že Školský parlament, kde sú zástupcovia detí (a výchovná poradkyňa), dajú návrh pri tématických týždňoch a odsúhlasia si to spolu. Po protestoch Kuracinu riaditeľka na videu o chvíľu hovorí, že „štvrtok“ zruší a dajú tam niečo iné.

Zuzana Sedláčeková tvrdí, že reprodukovala len výsledok želania a rozhodnutia Študentského parlamentu. Nezasahovala do toho, lebo nevidela a nevidí na ňom nič zvrátené.

Video natočili vraj bez jej súhlasu, je zostrihané, lebo tam nie je všetko, čo hovorila. Na základe týchto skutočností požiada o odstránenie tohoto záznamu.

„O nakrúcaní som na sto percent nevedela. Dozvedela som sa, že som s tým vraj súhlasila. To nie je pravda,“ dodala.

Skúsený psychológ Karol Kleinmann si nemyslí, že by prezlečenie sa do šiat iného pohlavia mohlo ovplyvniť sexuálnu orientáciu detí. „Drakonický záver, že po prezlečení sa zmení sexuálna orientácia detí, je prehnaný. Bojujú proti niečomu, čomu nerozumejú.“

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Slovensko

Teraz najčítanejšie