Denník N

Jon Stewart končí. Prečo bol viac ako len komikom?

Prezident Barack Obama v relácii Jona Stewarta. FOTO - WHITE HOUSE
Prezident Barack Obama v relácii Jona Stewarta. FOTO – WHITE HOUSE

Americký komik, ktorého považujú za jednu z najvplyvnejších osobností americkej televízie, končí v obľúbenom programe. Pred rokom mu písali aj nahnevaní Slováci.

Na jeseň roku 2000 sledovala celá Amerika súdnu drámu o tom, kto sa stane americkým prezidentom. Po veľmi tesnom výsledku medzi Georgeom Bushom a Alom Goreom na Floride mal americký Najvyšší súd rozhodnúť, či sa budú ešte prepočítavať hlasy, alebo sa prezidentom stane George Bush.

Sériu špeciálnych častí svojej komediálnej dennej šou The Daily Show vtedy nazval moderátor a komik Jon Stewart Nerozhodnutie 2000. V jednej časti sa Jon pýta svojho ,,vyslaného reportéra“, v skutočnosti komika Steva Carella, ako dopadlo rozhodnutie Najvyššieho súdu.

,,Rozhodnutie ukazuje, že súd je veľmi rozdelený. Nielenže je rozsudok 5 ku 4, ono je to veľmi tesne 5 ku 4,“ hovorí Carell.

Na vysvetlenie ukazuje sken mozgu kľúčového sudcu Anthonyho Kennedyho, ktorý pripomína americkú volebnú mapu. Ukazuje, akú časť Kennedyho mozgu ovládol Gore a akú Bush.

,,No keď sa pozriete na túto juhovýchodnú časť mozgu – dôležitý tylový lalok sudcu Kennedyho -, je tu príliš malý rozdiel, aby bolo jasné, kto vyhral. Zhrnutie: Obe strany tvrdia, že vyhrali v tylovom laloku sudcu Kennedyho,“ tvrdí Carell.

Nakoniec dodá, že Bush tu vyhral o ,,537 ganglií (nervových uzlín)“, narážajúc na rozdiel na Floride.

,,To nie je bohvieaký mandát, Steve,“ hovorí Stewart.

,,To teda nie. Len pár neurónov,“ smeje sa Carell.

Koniec v šou

Jon Stewart bol v tom čase moderátorom komediálnej dennej šou The Daily Show len niečo vyše roka. Samotná šou existovala od roku 1996. No práve počas volebných mesiacov sa z bývalého stand-up komika stala komediálna hviezda v celej krajine.

,,Jeho šou vtedy získala celonárodný význam, čo zaistilo jej permanentné miesto v politickej verejnej debate v Amerike,“ napísal magazín Time.

Po vyše 16 rokoch Jon Stewart (52), momentálne zrejme najznámejší komik v Amerike, končí v The Daily Show, ktorú vysiela káblová televízia Comedy Central. Prekvapivé rozhodnutie oznámil v utorok večer.

,,Ďakujem za to, že ste nás sledovali, alebo ste nás neznášali sledovať. Nech už je dôvod, pre čo ste nás naladili, akýkoľvek,“ povedal Stewart, ktorý nespresnil, čo by chcel ďalej robiť.

Falošné správy

Jon Stewart, plným menom Jonathan Stuart Leibowitz, začínal ako stand-up komik v New Yorku. V Daily Show zaviedol niečo, čomu sa hovorí falošné správy, keď moderátor vtipne komentuje skutočné udalosti. Aj preto o Stewartovi často hovorili, že je nielen komik, ale aj novinár, čo on odmietal.

Stewart je považovaný za otca tohto druhu humoru, v jeho relácii vyrástli viacerí komici, ktorí neskôr mali vlastné relácie: ako jeho dvojička Stephen Colbert alebo John Oliver.

Ako napísal v reakcii na Stewartov odchod bývalý moderátor CNN Piers Morgan, dobre to načasoval. ,,Začínal ho zatieňovať John Oliver, takto aspoň môže odísť na vrchole,“ povedal podľa BBC Brit, ktorý nahradil Larryho Kinga.

Výskumy však hovorili, že jeho The Daily Show nebola len o zábave. Zloženie komentovaných udalostí sa podľa štúdie Project for Excellence in Journalism  podobalo na mainstreamové médiá, s niektorými výnimkami. The Daily Show sa napríklad dvakrát častejšie ako bežné médiá venovala vede a oveľa zriedkavejšie zločinu.

Jeho každodennú (či skôr večernú) šou sledovalo 1,5 až 2 milióny divákov, čo je vzhľadom na to, že ju vysielala káblová televízia, celkom slušné číslo. Stewartovi sa podarilo to, čo nevedeli iné relácie – získať mladého diváka.

Podľa jedného výskumu až 40 percent divákov tvorili mladí od 18 do 29 rokov. Navyše, Daily Show sledovali ľudia, ktorí mali najväčší prehľad v tom, čo sa deje (aj keď sa nedá povedať, že by ten prehľad získali vďaka šou).

Mladí ľudia tiež v jednom prieskume hovorili, že The Daily Show je pre nich hlavným zdrojom informácií. Stewart sa tejto ,,zodpovednosti“ bránil. ,,Naša šou by nemala hodnotu pre ľudí, ktorí nerozumejú správam, nedávalo by im to zmysel,“ povedal raz.

Plodné roky

Plodné pre jeho reláciu boli najmä roky, keď bol prezidentom Spojených štátov George Bush mladší. Stewart, ktorého obviňovali, že si robí viac žarty z republikánov ako z demokratov, si Bushove roky užíval.

,,Nezvolili ma, aby som slúžil jednej strane,“ povedal Bush v reportáži, keď ho prerušil Stewart ráznym: Nezvolili vás.

Politici vedeli o vplyve jeho šou najmä na mladých voličov, a tak sa nebáli prijať pozvanie do jeho relácie. Často ich dostal do úzkych. Bývalý pakistanský prezident Parvíz Mušaráf musel napríklad vysvetľovať, ako to, že Usáma bin Ládin roky žil v Pakistane, a oni ho nechytili.

Keď mal v relácii neskoršiu nositeľku Nobelovej ceny za mier, pakistanskú školáčku Malalu, spýtal sa jej, či si ju môže adoptovať.

Pred voľbami 2008 boli jeho hosťami obaja kandidáti: Barack Obama aj John McCain. ,,Keď budete mať šťastie a nakoniec sa stanete prezidentom USA, nestiahnete návnadu a nezotročíte si bielu rasu?“ spýtal sa vtedy ešte senátora.

Obama sa tiež stal prvým prezidentom, ktorý si prišiel sadnúť do relácie v čase, keď zastával úrad. Stewart ho nešetril. ,,Nepovedali ste: áno, dokážeme to (Yes, we can), ale s určitými podmienkami,“ vyčítal mu.

Hnev na Slovensku

Meno Jona Stewarta sa koncom roku 2013 naučili aj mnohí ľudia na Slovensku, ktorých bežne nezaujímajú americké komediálne šou. V jednej relácii si totiž moderátor robil vtipy z amerických médií, ktoré pokles Spojených štátov v jednom rebríčku komentovali v tom štýle, že Ameriku už predbehlo aj Slovensko.

,,Vždy mi je ľúto krajín, ktoré v týchto rebríčkoch skončia pred Amerikou. Stanú sa štandardom toho, ako hlboko sme klesli. Toto Slovensko. Som si istý, že tam ľudia jedia vlastné zvratky, prezident je krava a vyvážajú prdy,“ ironizoval Stewart americké médiá.

Mnoho ľudí na Slovensku to nepochopilo a písali nahnevané emaily a správy programu The Daily Show. Relácii dokonca napísalo otvorený list slovenské veľvyslanectvo s tým, že nevyvážame prdy, ale Porsche.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Kultúra, Svet

Teraz najčítanejšie