Denník N

Kaliňák o Bašternákovi klame

Minister tvrdí, že nikto nevedel, kto je prenajímateľ bytu v Bonaparte, Fico si ho pritom obzeral už v roku 2010.

„Nikto nikdy neskúma, kto je prenajímateľ, nikto ani nevedel,“ povedal minister vnútra Robert Kaliňák v rozhovore pre Hospodárske noviny na otázku, či je v poriadku, že premiér Robert Fico býva v komplexe Bonaparte v byte Ladislava Bašternáka.

Toho polícia vyšetruje pre podozrenie z daňových podvodov. „On si neprenajíma konkrétneho človeka, ale konkrétny byt,“ tvrdil tiež Kaliňák.

Minister však o tom, že by Fico nevedel, kto je prenajímateľ, klame. Týždenník Plus 7 dní ešte v roku 2010 informoval, ako si bol Fico pozerať rozostavané Bonaparte priamo s Bašternákom. Plus 7 dní to vtedy potvrdil Bašernák. „Boli sa tam pozrieť,“ povedal o Ficovi s tým, že nechcel hovoriť, či si Fico nejaký byt vybral.

Plus 7 dní odfotografoval Fica na stavbe aj v roku 2011, prišiel s manželkou aj so synom. „Bol si pozrieť nebytové priestory a mal záujem o prenájom kancelárií alebo nejakých priestorov na advokátsku kanceláriu. Máme tu nebytový priestor, apartmány aj byty. Vy si z ktoréhokoľvek tohto priestoru môžete spraviť kanceláriu,“ opísal vtedy návštevu Ladislav Bašternák.

Archívne video: Ako súvisí premiérov byt so zostavovaním vlády
Autorky: Monika Tódová, Martina Pažitková

„Fakt, dépeháčkarské kauzy sú kompletne vymyslené,“ tvrdí tiež Kaliňák. „Konali orgány štandardne tak, ako konať mali,“ vraví a verejnosť žiada o pochopenie so slovami, že vtedy to bol iný svet. „Pred štyrmi rokmi to bol analógový svet, svet kešu, svet, kedy sa platili veci.“

Kaliňák opakovane vyhlásil, že Bašternák nikdy nebol jeho sused. „Viem, kto to je, to je pravda a, samozrejme, nikdy nebol môj sused.“ Bašternákova firma B.A. Haus však v čase vyšetrovania vlastnila nehnuteľnosť v tom istom dome, kde býva Kaliňák. Bašternáka neskôr vo firme nahradil Marek Turčan z Kaliňákovej niekdajšej advokátskej kancelárie.

Po tom, čo o kauze informoval Denník N a týždenník Trend, začala polícia prípad nanovo vyšetrovať. Na to Kaliňák hovorí, že ak má niekto pocit, že to nebolo doteraz vyšetrené, vyšetrí sa to znovu.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Robert Kaliňák

Slovensko

Teraz najčítanejšie