Denník N

Šéf FPÖ straší na Facebooku: Ukradli nám víťazstvo v prezidentských voľbách

Norber Hofer (vľavo) a Hanz-Christian Strache na tlačovej konferencii. Foto: AP/tasr
Norber Hofer (vľavo) a Hanz-Christian Strache na tlačovej konferencii. Foto: AP/tasr

Voliči populistov neveria, že voľby prebehli spravodlivo. Dôvody na pochybnosti im dáva samotný predseda Slobodnej strany Rakúska (FPÖ) Heinz-Christian Strache.

Druhé kolo prezidentských volieb v Rakúsku bolo viac než len napínavé – do poslednej chvíle nebolo jasné, kto z nich vyjde ako víťaz. Prezidentom sa po zrátaní korešpondenčných hlasov stal nakoniec Alexander Van der Bellen a pravicový populista Norbert Hofer priznal porážku.

Rozdiel hlasov bol 31 026.

Kým víťaz volieb Alexander Van der Bellen sa pripravuje na vstup do úradu a situácia v Rakúsku sa pomaly vracia do normálu, voliči FPÖ sa začínajú búriť. Veria, že výsledky volieb boli zmanipulované, spisujú petíciu a požadujú nové voľby.

Vplyvný Facebook

 Všetko sa to začalo už tesne po voľbách, keď niekto na facebookovej stránke šéfa populistov Heinza Christiana Stracheho zverejnil osobnú adresu Van der Bellena a začali sa objavovať príspevky, ktoré vyzývali na násilnosti. Vyhrážky zobralo rakúske ministerstvo vnútra veľmi vážne, budúceho prezidenta teraz vo dne v noci strážia za zvýšených bezpečnostných opatrení.

Strache síce následne vyzýval svojich fanúšikov na Facebooku, tak veľmi sklamaných z prehry Hofera, aby sa umiernili, no sám toho pre upokojenie situácie veľa nerobí. Skôr naopak.

Na Facebooku dennodenne šíri konšpiračné teórie o tom, ako došlo k manipulácii volebných výsledkov.

Zdieľal napríklad video, v ktorom rakúsky videobloger opisuje, ako mu dovolili odvoliť vo volebnej miestnosti, hoci už predtým odvolil poštou. Webová stránka unzensuriert.at, ktorá video zverejnila, následne v článku tvrdí, že ich redakcia vie o mnohých ďalších podobných prípadoch.

Práve unzensuriert.at slúži FPÖ ako platforma na propagandu, ktorá podľa rakúskeho denníka Profil už dlho neplní rolu bezvýznamného blogu. Minulý rok sa napríklad článok z tohto webu dostal do trojice najčastejšie zdieľaných príspevkov v nemecky hovoriacom svete, ktoré na Facebooku dostali najviac „lajkov“ a komentárov.

Profil upozorňuje, že stránku riadia straníci z FPÖ. Šéfom obchodu je Walter Asperl, ktorý pracuje ako referent v poslaneckom klube, nepísaným šéfredaktorom je zas Alexander Höferl, ktorý je vedúcim tlačového odboru strany.

Podľa rakúskeho denníka sa tam objavujú často nepravdivé informácie, ktoré sa potom nekontrolovateľne šíria po internete.

HC Strache je na Facebooku veľmi úspešný. Foto: AP/tasr
Hanz-Christian Strache je na Facebooku veľmi úspešný. Foto: AP/tasr

Strache mnohé príspevky pre nevhodné komentáre vymazal. Napriek tomu ich má stále na nástenke desiatky. Právo na voľbu poštou je podľa neho „protiústavným princípom, ktorý sa dá rôzne zneužiť“ a sľubuje, že sa bude „usilovať chrániť Rakúsko“. 

Šéf populistov sa netají svojimi sympatiami k Rusku. Súhlasí napríklad s názorom ruského premiéra Dmitrija Medvedeva, že „európsky systém žalostne zlyhal“, a zdieľa stránky šíriace ruskú propagandu vrátane známeho servera Sputnik.

Státisíce fanúšikov

Aký veľký vplyv má Strache na ľudí, dobre vidieť aj v komentároch na stránke Norberta Hofera, kde je väčšina ľudí presvedčená, že voľby neboli nič iné, len veľký podvod.

V stovkách komentárov sa rozoberajú konšpiračné teórie, podľa ktorých veľké rakúske médiá nehovoria pravdu, hlasy neboli správne spočítané a Hofer sa mal stať prezidentom.

Sám kandidát Hofer pritom na svojom Facebooku žiadne príspevky o falšovaní volieb nepublikoval. Svojmu súperovi gratuloval k víťazstvu.

No na jeho stránke sa objavujú komentáre: „Takto to ďalej už nejde!“, „Už nemôžeme dlhšie žiť v tejto diktatúre!“ a vyzývajú, aby FPÖ napadla právoplatnosť volieb, a ľudí, aby podpísali petíciu. Komentáre vyvolávajú dojem, že v Rakúsku už nie je demokracia a ak ho populisti nezachránia, čaká ho politická apokalypsa.

Práve vďaka Facebooku dokážu osloviť milióny ľudí a Strache o tom vie svoje – s viac než 363-tisíc fanúšikmi je podľa Profilu na prvom mieste spomedzi rakúskych politikov. Jeho príspevky majú v priemere okolo 1 900 „lajkov“ a stovky komentárov.

Napadnú voľby?                                                        

Sám Strache na tlačovej konferencii nepotvrdil, ale ani nevylúčil možnosť, že napadnú výsledky volieb. Dookola opakoval nezrovnalosti a nejasnosti, ku ktorým došlo počas sčítavania hlasov.

Ministerstvo vnútra podalo doposiaľ päť trestných oznámení týkajúcich sa predčasného sčítavania korešpondenčných hlasov v štyroch volebných obvodoch v Kärtntene a v jednom v Steiermarku.

Práve hlasy poštou zohrali kľúčovú rolu a zabezpečili Van der Bellenovi tesné víťazstvo. Podľa informácií Die Presse sa síce podľa svedkov v dvoch prípadoch hlasy sčítali predčasne, no na druhý deň bol do protokolu načas zapísaný správny počet hlasov. Vo Villach-Lande to tak robili podľa agentúry APA už aj počas predošlých volieb.

Strache okrem toho tvrdil, že v niektorých mestách bolo odovzdaných viac hlasov, ako je počet oprávnených voličov, čo nebola pravda.

Napríklad v prípade mesta Linz rýchlo objasnili pravdu viaceré médiá aj stránka mesta. Kým Strache príspevok z Facebooku „pre nevhodné komentáre“ vymazal, tisíce ľudí ho zdieľali na sociálnych sieťach. Výsledky z Linzu na sociálnej sieti aj naďalej spochybňoval.

Kritici Strachemu vyčítajú, že svojimi vyjadreniami burcuje ľudí do toho, aby výsledkom neverili a protestovali proti nim, hoci sám vie, že by s napadnutím výsledkov nepochodil.

Van der Bellen má v počte hlasov náskok viac ako 31-tisíc, čo je viac než počet oprávnených voličov v spomínaných volebných obvodoch. Definitívny výsledok by to teda neovplyvnilo.

Polícia všetky podozrenia dôkladne prešetrí, mnohé z nich už označila ako neopodstatnené a zákonné.

Podľa Die Presse nie je isté ani to, či by Strachemu doposiaľ zistené fakty na napadnutie výsledkov stačili.

Konečné výsledky volieb úrady zverejnia v stredu 1. júna, vtedy začne plynúť týždenná lehota, počas ktorej bude možné napadnúť ich právoplatnosť. Či tak v FPÖ predsa len urobia, je otázne.

Taktika do budúcich volieb

Hofer sa síce nestal prezidentom, no postaral sa o doposiaľ najlepší úspech strany, ktorá si ľahko získava hlasy voličov nespokojných so súčasnou vládou. FPÖ pokračuje vo svojej populistickej taktike a prehraté voľby im slúžia ako veľmi dobrý nástroj.

Strache má cieľ jasný – vyhrať parlamentné voľby, zostaviť vládu a stať sa kancelárom. Má pravdu, keď tvrdí, že „sú silnejší ako nikdy predtým“.

FPÖ je podľa prieskumov najsilnejšou stranou, ktorá by voľby vyhrala s 34 percentami. Do roku 2018, keď sú voľby naplánované, sa politická scéna môže zmeniť. Vylúčené nie sú ani predčasné voľby.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Svet

Teraz najčítanejšie