Denník N

Primátor Banskej Bystrice sa zastal riaditeľky z prípadu prezliekania sa chlapcov za dievčatá

Ilustračné foto – TASR/AP
Ilustračné foto – TASR/AP

Primátor Banskej Bystrice Ján Nosko nevidí dôvod na opatrenia voči riaditeľke Základnej školy na Skuteckého ulici Zuzane Sedláčekovej v súvislosti s programom k Medzinárodnému dňu detí.

Zo sporu o to, či sa majú v škole na týždňovej akcií ku dňu detí chlapci obliekať za dievčatá a opačne, sa stala veľká internetová kampaň ĽSNS Mariana Kotlebu a jeho podporovateľov proti homosexuálom.

Dostal ju tam jeden z rodičov, Jaroslav Kuracina, výrobca slovenských zbraní a podporovateľ Kotlebu.

Kuracina protestoval osobne u riaditeľky aj na sociálnej sieti proti tomu, že chlapci sa mali prezliecť v rámci tematického „prezliekacieho týždňa“ za dievčatá a naopak. Tvrdil, že to traumatizovalo jeho syna, a vyzval na internete, aby otcovia zabránili podsúvaniam, že „chodiť ako buzerant“ je normálne.

Neštandardné a nešťastné

Formálne nad riaditeľkou školy v Banskej Bystrici stojí primátor mesta Ján Nosko (nezávislý). Ten sa riaditeľky zastal.

Nosko vyhlásil po stretnutí s vedením školy, so zástupcami Rady školy, s rodičmi, Jaroslavom Kuracinom a s poslancom parlamentu za Kotlebovu ĽSNS Jánom Mórom, že spájanie témy homosexuality s kauzou „prezliekanie“ nestojí za pozornosť.

„Tému nemáme zvládnutú ani my dospelí, nie to deti, ktoré do nej vťahujeme,“ povedal primátor.

Spôsob, akým Kuracina kauzu medializoval, považuje za neštandardný a nešťastný. Tvrdí, že vedenie mesta okamžite, ešte v piatok, poverilo vedúceho školského úradu, aby tematický týždeň preveril. V tom čase už bežala na sociálnych sieťach búrlivá diskusia a osočovanie riaditeľky školy.

„To, čo sa udialo, je nešťastné pre školu, pre mesto a najväčším nešťastím je, že trpia deti. Škola nijako nepochybila a stále ju považujem za jednu z najlepších na Slovensku. Vyzval som, aby prestali ubližovať škole, mestu a deťom útokmi,“ hovorí primátor.

Video na internete

„Na internete už koluje video, kde pani riaditeľka hovorí, aký deň bol pripravený a bol pripravený tematický deň prezliekania sa za opačné pohlavie. Prečo to poprela pre médiá, to už je otázka pre ňu,“ opýtal sa Kuracina, poďakoval sa a odišiel.

Jaroslav Kuracina už počas telefonického rozhovoru s Denníkom N tvrdil, že má video z rozhovoru s riaditeľkou, ktoré dokazuje jeho tvrdenia, ale keď sme ho požiadali, aby nám ho poskytol, odmietol s tým, že si ho necháva na neskôr. Potom ho zverejnil na sociálnej sieti.

Na videu riaditeľka Zuzana Sedláčeková číta zo stolového kalendára Kuracinovi a sprievodu z Kotlebovej ĽSNS, že „štvrtý (deň) majú byť tak napríklad, že dievča bude oblečené ako chlapec, chlapec ako dievča…“

Hneď za tým vysvetľuje, že Školský parlament, kde sú zástupcovia detí (a výchovná poradkyňa), dajú návrh pri tematických týždňoch a odsúhlasia si to spolu. Po protestoch Kuracinu riaditeľka na videu o chvíľu hovorí, že „štvrtok“ zruší a dajú tam niečo iné.

Riaditeľka Sedláčeková tvrdí, že reprodukovala výsledok želania a rozhodnutia Študentského parlamentu. Nezasahovala do toho, lebo nevidela a nevidí na ňom nič zvrátené. Najskôr hovorila, že prezliekanie chlapcov za dievčatá nebolo na programe.

Video natočili bez jej súhlasu, je zostrihané a nie je tam všetko, čo hovorila. Na základe týchto skutočností požiada o odstránenie tohto záznamu.

„O nakrúcaní som stopercentne nevedela. Dozvedela som sa, že som s tým vraj súhlasila. To nie je pravda,“ dodala.

Poslanec Ján Móra (ĽSNS), ktorý bol pri rozhovore Kuracinu s riaditeľkou, na otázky nereagoval.

Odchádzajúci rodičia a členovia rady sa riaditeľky Sedláčekovej zastávali. Hovorili zhodne, že celá kauza je nafúknutá a deti sa na prezliekací týždeň tešili.

Poslankyňa hovorí o zastrašovaní

Viera Dubačová, poslankyňa mestského zastupiteľstva aj parlamentu za OĽaNO, považuje Kuracinov príchod za riaditeľkou v sprievode Kotlebových ľudí za zastrašovanie.

„Keď chcel pán Kuracina bežne komunikovať, ako vraví, tak prečo si zobral zo sebou ďalších ľudí na pomoc. Ja to považujem za zastrašovanie a možno je to aj politická kampaň,“ konštatovala Dubačová po stretnutí u primátora.

Poslankyňa tvrdí, že Kuracina bol v piatok aj za viceprimátorom, čiže nemusel oslovovať Banskobystrický samosprávny kraj, ktorý nemá základné školy v zriaďovateľskej právomoci.

„Je dôležité, aby ľudia vnímali, o čo tu skutočne ide… Iné pohlavie začal pán Kuracina používať veľmi nešťastne. To je normálne zneužitie. Treba zastaviť šírenie konšpiračných klamstiev. Slovensko by malo vyjadriť v tejto chvíli jasný postoj, či sa necháme zastrašovať,“ dodala.

Dubačová v súvislosti s údajným traumatizovaním detí prezliekacím týždňom upozornila na Kuracinov facebookový profil, kde má fotografiu chlapčeka s pištoľou v rukách.

„Povedala som mu, že prezliekanie sa mu nepáči, ale to, že sa malé deti hrajú so zbraňou, mu nevadí? Vraj je to iné,“ vyhlásila Dubačová.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Slovensko

Teraz najčítanejšie