Denník N

Boris Kollár hrozí, že vyhodí troch vlastných poslancov

Predseda hnutia Sme rodina Boris Kollár sa narodil 14. augusta 1965 v Bratislave. Do volieb kandidoval aj v roku 2010 na kandidátke strany Únia ako expert na cestovný ruch. Vlastní lyžiarske stredisko Donovaly. Foto N – Tomáš Benedikovič
Predseda hnutia Sme rodina Boris Kollár sa narodil 14. augusta 1965 v Bratislave. Do volieb kandidoval aj v roku 2010 na kandidátke strany Únia ako expert na cestovný ruch. Vlastní lyžiarske stredisko Donovaly. Foto N – Tomáš Benedikovič

Poslanci Marček, Šimkovičová a Holúbek plánujú založiť v parlamente „platformu“, zo strany však odísť nechcú.

V strane Borisa Kollára Sme Rodina sú spory. Predseda Kollár kritizuje poslancov Petra Marčeka, Martinu Šimkovičovú a Rastislava Holúbka a z jeho slov vyplýva, že jedenástka opozičných poslancov sa môže zmenšiť na osmičku.

„Traja naši poslanci vôbec nechodia na klub, vôbec nerešpektujú našu stranícku činnosť, nič. Ignorujú všetko,“ opísal Kollár problémy v strane, ktorá vznikla len krátko pred voľbami. Predseda, ktorý je momentálne v Spojených štátoch amerických, od poslancov očakáva, že sa budú zúčastňovať na činnosti strany.

„Keď to nerešpektujú, buď chcú odísť, alebo ich pošlem ja preč.“ Informáciu, že by sami od seba zo strany odchádzali, nemá. „Povedzme si pravdu: neprišli s ničím, nepredložili jeden návrh, nezúčastňujú sa na rozpravách, nemajú faktické poznámky. Keď si zoberiete výpis týchto troch ľudí, ako keby v tom parlamente prakticky ani neboli. Len tam sedia a občas zahlasujú,“ opisuje ich pracovný výkon. Keby sa podľa Kollára rozhodli odísť, strane chýbať nebudú.

Od Gašparoviča ku Kollárovi

Marček bol v minulosti činovníkom Hnutia za demokraciu (HZD) Ivana Gašparoviča a obhajoval zlúčenie strany odídencov od Vladimíra Mečiara so Smerom. Potom založil Stranu občanov Slovenska, ktorá mala byť stranou športovcov – išla do volieb v roku 2012 a získala 3 836 hlasov. Kollár prakticky mŕtvu stranu od Marčeka prebral pred poslednými voľbami, pretože si nestihol formálne založiť novú stranu.

Televíznu moderátorku Martinu Šimkovičovú zobral Kollár na kandidátku po tom, ako musela odísť z televízie Markíza po vlaňajšom zdieľaní článkov proti utečencom na svojom facebookovom profile. Holúbek, vo verejnom živote doteraz neznámy človek, je zasa Kollárova známosť.

Rastislav Holúbek, Martina Šimkovičová a Peter Marček sedia vedľa seba. Foto – TASR
Rastislav Holúbek, Martina Šimkovičová a Peter Marček sedia vedľa seba. Foto – TASR

Platforma slušných

„Je to moja strana, ja som ju zakladal a ja by som z nej neodišiel,“ reaguje Marček. V strane podľa neho nie sú rozpory, iba iné názory, a spomínaná trojica poslancov podľa neho pracuje. „Už chcem vidieť, ako nás vyhodia,“ hovorí.

Marček potvrdil, že si dobre rozumie so Šimkovičovou a s Holúbkom. Plánuje s nimi zvolať tlačovku a oznámiť založenie „slušnej platformy v Národnej rade“. S iniciatívou chcú osloviť poslancov z opozície aj koalície, založenie platformy však podľa neho neznamená odchod zo strany. S predsedom strany tento krok nekonzultoval. Marček už Kollára verejne kritizoval a hovoril, že sa mu nepáči, ako sa vyjadruje. „Niektoré vyjadrenia sú neslušnejšie.“ Kollár najmä na svojom veľmi sledovanom facebookovom profile bežne používa vulgarizmy a šíri správy z konšpirátorských stránok.

Nová poslankyňa Martina Šimkovičová. Foto N – Tomáš Benedikovič
Nová poslankyňa Martina Šimkovičová. Foto N – Tomáš Benedikovič

Zdroj“ vraj pokúša

Šimkovičová Denníku N napísala SMS, že z klubu neodchádza. „Vášmu zdroju to na prvýkrát evidentne nevyšlo, takže skúša po druhýkrát, možno preto, že ten zdroj má záujem, aby som odišla.“

Ako dlhoročná moderátorka najsledovanejšej televízie bola pre novovzniknutú stranu dôležitá súčasť kandidátky, na ktorej bola na treťom mieste. Voličov sa jej osloviť podarilo – získala 38 784 preferenčných hlasov, teda druhý najväčší počet po Kollárovi, a z tretieho miesta sa prekrúžkovala na druhé miesto.

S poslancom Rastislavom Holúbkom sa nám nepodarilo spojiť.

Kollárova strana získala vo voľbách 6,6 percenta hlasov a v marci to niekoľko dní vyzeralo, že by mohla byť súčasťou pravicovej vládnej koalície.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Slovensko

Teraz najčítanejšie