Denník N

Opozícia núka recepty na ochranu malých pred firmami ako Váhostav

Za stavbu diaľnic veľkí dostanú peniaze od štátu. Doprastav a Váhostav ich ďalej svojim subdodávateľom neposielali. Foto - Tasr
Za stavbu diaľnic veľkí dostanú peniaze od štátu. Doprastav a Váhostav ich ďalej svojim subdodávateľom neposielali. Foto – Tasr

Mesiace stavali pre Doprastav či Váhostav diaľnice na sekeru a napokon peniaze nikdy neuvidia. Opozícia navrhuje, aby štát prevzal viac zodpovednosti, keď si na práce najme firmy, ktoré peniaze neposielajú ďalej obchodným partnerom.

Z úspešného podnikateľa urobia bezdomovca. Toto a mnoho ďalších počastovaní opakovane padá z úst veriteľov stavebných gigantov Doprastavu a Váhostavu. Je to preto, že tieto stavebné kolosy väčšinu svojich dlhov pre zlú finančnú situáciu vyškrtajú, ale budú ďalej stavať diaľnice pre štát.

Ich menších dodávateľov, najmä živnostníkov a menšie firmy, môže takýto odpis vystavených faktúr položiť. Viaceré tvrdia, že očista veľkých, ktorá prináša bankrot malým, je účelová a nie nevyhnutná. Zákony, ktoré to umožňujú označujú ako „návod“ na to, ako dostať poctivých podnikateľov pod most.

Peniaze nedostanú, DPH zaplatia

„Nielen, že nás štát nedokázal ochrániť pred podvodníkom, ktorý nám nezaplatil, ale daňový úrad ešte povedal, že keďže sme robotu urobili, musíme zaplatiť 80-tisíc na DPH,“ vysvetľoval v stredu konateľ firmy G-Term Slovensko Tibor Ferenčík, čo sa deje, ak vystavia faktúru, ktorú nikdy nedostanú kompletne zaplatenú.

Takýto systém škrtania dlhov naše súdy povoľujú, keď si myslia, že v opačnom prípade dlžník zbankrotuje a jeho veritelia uvidia ešte menej peňazí.

Pri rozhodnutí sa opierajú o dáta, ktoré im prinesie takzvaný reštrukturalizačný správca. Toho zasa vyberá a platí ten, kto sa chce očistiť od dlhov.

Chcú hlásiť splatnosti

Malých stavbárov sa zastávajú viaceré opozičné strany. Šéf Siete Radoslav Procházka v stredu opakoval svoj návrh, aby živnostníci platili DPHčku až potom, ako im reálne faktúru aj preplatia.

Nevyplácanie úhrad živnostníkom by zasa mohlo byť trestným činom tak, ako je dnes nevyplatenie mzdy. Procházka si myslí, že pokiaľ služby od gigantov obstaráva štát, pri určitých čiastkach by mal priamo aj sám preplácať faktúry subdodávateľom gigantov.

Líder Obyčajných ľudí Igor Matovič zasa navrhuje zabrániť tomu, aby si neplatiči vyberali, komu a kedy zaplatia.

„Zaveďme povinnosť platiť faktúry do poradia podľa dátumu splatnosti. Plus zaveďme to, aby každý podnikateľ raz do mesiaca poslal informáciu, koľko dní po splatnosti platil v minulom mesiaci. Zákonom sa dosiahne, že si už nikto nebude vyberať, komu zaplatí a komu nie,“ vyhlásil v stredu Matovič.

Vlády Smer tvrdí, že na ochranu malých chystá svoje vlastné úpravy. Úvahy sú aj okolo možnosti naviazať platbu DPH na splátku faktúry. Medzitým sa už medzi stavbármi hovorí o ďalšom veľkostaviteľovi diaľnic, ktorý má za sebou nechať kopec dlhov. Volá sa OHL a tvrdí, že žiadny zásadný finančný problém nemá.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Dnes na dennike.sk

Kauza Váhostav

Ekonomika

Teraz najčítanejšie