Denník N

Youtuber Selassie: V päťdesiatke už budem ležať v hojdacej sieti na Bahamách

Matej Slažanský alias Selassie. Foto N – Tomáš Benedikovič
Matej Slažanský alias Selassie. Foto N – Tomáš Benedikovič

Matej Slažanský (21), známy ako Selassie, patrí k najúspešnejším slovenským youtuberom. Čím dokáže zaujať mladých ľudí a ako to plánuje využiť okrem toho, že ho výroba zábavných videí uživí?

Podobne ako iní youtuberi aj on začínal tak, že nahrával a komentoval, ako hrá počítačové hry. Dnes patrí Matej Slažanský alias Selassie medzi najúspešnejších slovenských youtuberov, jeho ponuka videí sa rozrástla a za spoluprácu mu platí Youtube aj firmy.

Keď sa novinári chcú baviť o youtuberoch, ako prvý im napadne Daniel Štrauch alias Gogo. Je to asi klišé, ale je to tak. Je naozaj takou ikonou medzi slovenskými youtubermi?
Je najväčší, má najviac odberateľov na českom a slovenskom Youtube, možno s výnimkou Viral Brothers. Preto ľudia chodia najprv za ním a potom, keď on nemá čas, idú za ostatnými.

Vy ste v aktuálnom rebríčku tretí najvýznamnejší slovenský youtuber, máte takmer 400-tisíc odberateľov. V čom je rozdiel medzi vami a Gogom či inými youtubermi?
Dano to robí určite dlhšie ako ja, o nejaké dva roky. Väčšina českých a slovenských youtuberov začínala so žánrom Let’s play, teda sa natáčali pri tom, ako hrajú počítačovú hru, a takmer všetci začali s hrou Minecraft. To bol strašný boom, ide o veľmi jednoduchú a príjemnú hru, ktorá sa ľuďom asi aj dobre sleduje. V tom čase mal Dano tak päťsto odberateľov a väčší českí youtuberi mali tak dvetisíc odberateľov.

Dnes je to asi trochu rozdiel.
Je. Vtedy som si myslel, ako sa dá nahrabať dvetisíc odberateľov, dnes sa bavíme o stotisícových až miliónových číslach.

Let’s play robil Gogo aj najznámejší svetový youtuber PewDiePie. Aj vy ste začínali tak, že ste hrali hry a komentovali ich?
Hej, ale mňa inšpiroval práve PewDiePie. Bolo to v prvom ročníku na strednej, v škole som sa nudil a na Youtube som našiel také tie jeho zostrihy z hororových hier. Bavilo ma to a povedal som si, že keď to môže robiť on, dokážem to aj ja. Skúsil som to na starom notebooku, všetko na ňom sekalo, ale pokračoval som. Na rozdiel od iných však nie s Minecraftom.

Prečo hry? Prečo youtuberi začínajú s tým, že hrajú počítačové hry, nakrúcajú sa pri tom a komentujú to?
Myslel som, že padne otázka, čo na tom vlastne niekoho baví sledovať.

Na to môžeme odpovedať tiež.
Ono je to tak, že buď je niekto v tých hrách dobrý a vie ich rýchlo prejsť – vtedy sa ľudia naňho pozerajú preto, že sa zasekli v nejakej časti a chcú nájsť návod, ako pokračovať –, alebo to ten youtuber hrať nevie, robí si z toho žarty a ľudí baví sledovať jeho komentovanie. Z obyčajnej hry spraví zážitok.

Video: Selassie a Gogo hrajú Muddy Heights 2

Kto sú vaši fanúšikovia? Taký klasický vzorec je, že youtuber je chalan, ktorý má okolo dvadsať rokov, a sledujú ho decká od dvanásť do osemnásť. Je to tak?
Väčšinou to ľudia naozaj berú, že nás sledujú len deti. Určite je to tak, že mladších divákov je viac, už len preto, že majú viac voľného času. Ale sledujú ma aj starší ľudia, osemnásť plus. Stalo sa mi aj to, že ma stretol 35-ročný týpek a prihovoril sa – ty si Selassie, máš super video.

Pre generáciu tridsiatnikov je stále ťažko pochopiteľné, že sa z youtuberov stal takýto fenomén a mladým ste nahradili telku. Vidíte nejaké vysvetlenie?
Čo dávajú v tej telke pre mladých? Podľa mňa bullshit. Ja telku nesledujem už asi päť rokov a vôbec mi to nechýba. Youtube sa dá pokojne prirovnať k telke, lebo ľudia si tam nájdu, čo chcú, kedy chcú. A vyberajú si sami, čo budú sledovať. Kanál youtubera sa dá prirovnať k televíznemu kanálu. Je tam obsah, z ktorého si ľudia vyberajú, a je to podľa mňa oveľa lepšie, ako sadnúť pred telku, čumieť do nej päť hodín a nič sa nedozvedieť. Youtube je svojím spôsobom nová telka, pre mladých určite.

Tak ako má telka rôzne programy, vy robíte videá rôznych žánrov. Okrem Let’s play sú celkom populárne vaše Otázky a odpovede, testovačky produktov. Čo ľudí baví najviac?
Momentálne moja séria Bad kid a potom séria Päť plus päť. Bad kid sú vlastne vlogy, do ktorých dávam vlastné ilustrácie, síce škaredé, ale ľudia to majú radi. Ide o príbehy z môjho detstva, čo som robil, lebo ja som bol veľmi zlé decko a vymýšľal som všelijaké hlúposti. To ľudí baví. Päť plus päť je zase séria, kde hovorím o top desiatich najzvláštnejších zákonoch a podobne. To má veľký úspech a som za to rád, lebo tam mám pocit, že sa ľudia dozvedia aj nejaké nové informácie.

Matej Slažanský alias Selassie. Foto N – Tomáš Benedikovič
Matej Slažanský alias Selassie. Foto N – Tomáš Benedikovič

Ako sa na takéto videá pripravujete?
Keď ide napríklad o to top desať, tak jednoducho vyhľadávam zaujímavé veci na webe.

Ja som vlani tiež robil top desať najzvláštnejších zákonov v slovenskom parlamente za minulé volebné obdobie, ale predpokladám, že to nemalo taký úspech ako vaše video.
Možno preto, že ja som robil top desať najzvláštnejších zákonov vo svete spojených so sexom. Také, že je zakázaný orálny sex s rybou a podobne.

To kde majú také zákony?
Neviem, asi to bolo v Amerike alebo niekde. V každom prípade, keď robím takéto videá, tak veľa surfujem a hľadám zaujímavé veci. Potom si ich spíšem, dám si ich na obrazovku vedľa seba a potom už idem bez scenára. Je to skôr freestyle. No keď nakrúcam nejaké premyslené skeče, vtedy mávam aj scenár, občas rozkreslený storyboard.

Ako viete, čo bude ľudí baviť? Dá sa to odpozerať od zahraničných youtuberov?
Vždy som sa snažil robiť svoje veci. Je veľmi jednoduché zobrať niečo zo sveta a spraviť to po slovensky, určite by to malo úspech, aj preto, že veľa mladých ľudí, z čoho som sám prekvapený, nevie poriadne po anglicky. No ja to nemám rád. Do každého konceptu sa snažím dať čo najviac svojich vecí.

Veľa videí youtuberov je postavených na ich osobnostiach, dokonca súkromí. Vaši fanúšikovia vedia, že máte frajerku Betku, u Goga poznajú jeho malého brata a podobne. Kam tých ľudí až púšťate?
Akože kde je hranica, za ktorú by som ich nepustil?

Video: Selassieho Otázky a odpovede

Presne. Vy aj Gogo nakrúcate svoj domov, aj keď zrejme nechcete, aby vás tam potom decká chodili navštevovať.
Problém je, že tí ľudia si to vždy nejakým spôsobom našli. Danov byt odhalili tak, že ho jeho prenajímateľ zabudol stiahnuť z realitky, a teda zostal na webe. Jeho diváci to využili, vytvorili web, kde bola jeho presná adresa aj poschodie, a začali to masívne šíriť na Facebooku.

Aj vám chodia decká zvoniť na zvonček?
Chodia, aj keď možno je to preto, že bývam blízko pri škole.

Dobre, ale vráťme sa k tej otázke. Youtuberi síce začnú s videami, ako hrajú hry, ale potom pridajú vlogy zo svojho života a súkromia. Je to nevyhnutné? Treba divákov púšťať k sebe domov, aby youtuber dajme tomu pôsobil autenticky?
Asi je to tak, ako si to človek urobí. Teraz to je asi naozaj tak, že ak chce byť človek na Youtube úspešný, musí ukázať svoju tvár. Keby človek nakrúcal len Let’s play, môže dôjsť k momentu, že to ľudí prestane baviť.

Ste slávny?
Ja sa neberiem, že som slávny. Keď vypnú internet, tak čo som? Čo je Gogo? Beriem to tak, že robím, čo ma baví, a som rád, že to ľudia majú radi.

Keď sa prejdete ulicou vo svojom meste, spoznávajú vás?
Ale hej, počujem šepoty aj výkriky, ale skôr to ignorujem. Miliónkrát som aj vo videách povedal, že ak ma niekto stretne, je lepšie, keď sa mi normálne prihovorí, pokecá, ako keby som sa mal cítiť ako odsúdený v stredoveku, ktorého vedú na popravu a zo všetkých strán naňho niekto pokrikuje.

Pýtam sa aj preto, či poznáte generáciu mladých, ktorí vás sledujú. Mnohí starší hovoria, že tí mladí už nie sú takí, akí boli oni. Akí podľa vás sú dnešní tínedžeri? Horší ako tí pred nimi?
Neviem, akí boli tí pred nimi. To je ťažká otázka. Viem, že sa stále opakuje veta, ako tí starší viac chodili von a tie dnešné decká len sedia doma pred počítačom. Možno sedia, ale ja si nemyslím, že keď si niekto niečo pozrie na Youtube, nerobí automaticky nič iné či nechodí do prírody. A keď to tak aj je, je to skôr chyba rodičov, že sa svojim deťom nevenujú, nie? Na druhej strane, ak nemajú vonku čo robiť, je lepšie, keď si pozrú niečo za kompom, ako keby mali niekde s kamošmi vo výklenku fetovať. Lebo aj takí sú.

To som ešte nepočul, že by Youtube mohol byť výchovný a predchádzať drogám.
Prečo nie? Existujú kanály, ktoré sa snažia mladým aj niečo dať. Ja sa o to snažím tiež. Nie vo všetkých videách, ale občas áno. Som si vedomý, že ako youtuber mám moc. Dokážem ovplyvniť alebo, keby som to mal povedať škaredo, zmanipulovať strašne veľa mladých ľudí. A je na mne, ako túto moc využijem. Môžem decká napríklad inšpirovať k tomu, aby sa nevzdávali a išli za svojimi cieľmi.

Vplyv youtuberov na mladých je vidieť. Keď Gogo v nejakom nákupnom centre podpisoval svoju knihu, vznikla tam tlačenica ako na rockovom koncerte.
Tam už to bolo trochu cez čiaru, mám pocit, že niekedy sa tie decká správajú až fanaticky.

No ten vplyv tu je. Čo ste si pomysleli o Gogovom predvolebnom videu, v ktorom vyzýval mladých, aby išli hlasovať?
Ja vnímam, že na Youtube existujú akési neformálne pravidlá, medzi ktoré patrí napríklad to, že politika by sa tam riešiť nemusela. Lebo sa rieši v novinách a v telke. Na druhej strane si myslím, že to, čo spravil Dano, bolo super, lebo keď som videl, koľko mladých volilo toho, kto by v politike nemal byť vôbec, bol som dosť sklamaný. A možno si vďaka nemu aj nejakí starší ľudia povedali, že youtuberi nie sú len deti, čo sa hrajú na internete, ale dokážu rozmýšľať aj v reálnom svete.

Video: Gogo vyzýva na účasť vo voľbách

Vy ste natočili skeč, kde bolo témou domáce násilie, čo je pomerne vážna vec. Patria aj takéto témy na Youtube?
Myslím si, že áno. Práve teraz je taká aktuálna kauza. Neviem, či vám niečo hovorí streamovanie. Podstata je, že kým videá na Youtube väčšinou striháte, streamujete naživo, čiže v reálnom čase vysielate, ako hráte počítačovú hru, a popritom chatujete s ľuďmi. Jeden mladý chalan, mohol mať tak trinásť rokov, hral hru, ale v pozadí bolo počuť výkriky jeho mamy, ktorú bil jeho otec. Ten malý chalan robil, akoby nič, dokonca zatváral dvere a nadával, že sa nemôže sústrediť na hru. Veľa ľudí mu to vyčítalo. Ale musíme si uvedomiť, že ak on takéto niečo vídal často, prišlo mu to vlastne normálne. Preňho to nebolo nič typu „preboha, moju mamu bije môj otec“. Prišlo mu to bežné.

Berú vaši fanúšikovia, keď nerobíte len zábavu, ale vyjadrujete sa aj k niečomu vážnejšiemu?
Oni vedia, že to tak robím, veľa ľudí má také videá rado.

A polarizuje to? Gogovo video bolo skôr všeobecné, vo význame bežte voliť, aj keď kto chcel, mohol tam vidieť nejaké náznaky. Neriskuje youtuber stratu divákov, keď povie niečo vážnejšie?
Jasné, že riskuje. No ja dúfam, že mňa sledujú ľudia, s ktorými mám spoločné názory. Ja by som napríklad nikdy nesledoval človeka, ktorý by naschvál ničil prírodu alebo niečo podobné. No zároveň sa snažím ľudí učiť, aby mali aj svoj vlastný názor, lebo na Youtube to, žiaľ, naozaj funguje tak, že mnohí len nekriticky preberajú to, čo povie ich idol.

Aké spoločenské problémy by ste mali vo svojich videách riešiť a preberať ich s mladými?
Fúha. Mal som takú sériu, kde som niektoré veci zo života rozoberal skôr vtipne. Mestskú dopravu, poštu, pokladníčky v obchodoch. No a chcel som takto spraviť aj video na tému šikana. Ale je to dosť citlivá vec, ktorú ťažko robiť odľahčene a vtipne, lebo mnohí by to mohli pochopiť tak, že to zľahčujem. Je to výzva, ale rád by som povzbudil decká a možno im poradil, ako sa v určitých situáciách zachovať.

A čo politika?
To nie. Politika spúšťa zbytočné hádky. Prirovnám to k futbalu. Vo svojom poslednom videu QnA, otázky a odpovede, som dostal otázku, ktorý tím je lepší, či Real alebo Barcelona. Ja futbal nesledujem, ale len tak zo žartu som povedal, že Barcelona je lepšia. Na šupu som dostal dvesto dislikeov a komentáre – ruším odber, lebo máš rád Barcelonu. Keď sa toto deje pre dva futbalové tímy, neviem si predstaviť, čo by sa dialo pre nejakú politickú stranu. Keby som povedal, že idem voliť tých, a nie tamtých.

Matej Slažanský alias Selassie. Foto N – Tomáš Benedikovič
Matej Slažanský alias Selassie. Foto N – Tomáš Benedikovič

Tomu rozumiem. Ale sám ste povedali, že vás sklamalo, koľko mladých volilo niekoho, kto by ani v politike nemal byť. Necítite nejakú zodpovednosť ozvať sa?
Rozmýšľal som chvíľu nad tým, no bojím sa, že by to bolo skôr kontraproduktívne. Áno, malo by to veľa pozretí, ale neviem, ako by ma brali ľudia, ktorí toho človeka volili.

A na tom youtuberovi záleží?
Záleží. Sú to moji fanúšikovia a zbytočne by som si to u nich pokazil. Aj keď na druhej strane, keď nesúhlasia s mojím názorom, tak by ma asi pozerať nemuseli. Neviem, je to zamotané.

Vidím, že vám zostane nejaká dilema. V každom prípade, ešte k tým mladým verzus starším. Čo si pomyslíte, keď počujete vetu, že hranie počítačových hier vyvoláva v deťoch sklony k násiliu?
Mnoho youtuberov spravilo video na túto tému, kde tento mýtus vyvracali. Poviem jeden taký príbeh. Bolo to už dávnejšie, no jeden youtuber sa zabil na aute. Opil sa, ukradol otcovi kľúče od auta, naháňali ho policajti a nakoniec sa zabil na diaľnici. Začali to riešiť televízie, ktoré využili, že išlo o youtubera, takže hral hry na internete a automaticky to s tým spojili. Tvrdili, že si myslel, že je v počítačovej hre, dokonca hovorili, vraj mal v hlave to, že po smrti ožije, lebo ešte má nejaké životy. Úplne absurdné, ako keby mu videli do hlavy. Osobne si myslím, že keď človek nemá psychické problémy, hry mu neublížia. Ja ich beriem ako odreagovanie a oddych.

Patríte medzi youtuberov, ktorí sa tým momentálne živia?
Hej.

A dobre? Nemusíte vyťahovať výpis z účtov, ale novinári sú zvedaví.
Sú. Keď robím nejaký rozhovor, prvá otázka je väčšinou, ako som začal, a druhá, koľko zarobím. Odpovedám na to protiotázkou – koľko zarába váš otec? Na peniaze sa ma stále pýtajú aj fanúšikovia, ale neviem, načo im to je. Robím videá, mám nejaké odmeny za počet pozretí od Youtube a spolupracujem s firmami a so značkami, aj keď ma potom vnímajú ako komerčného. Ja som rád, že ma živí to, čo ma baví.

Je teraz veľký záujem firiem o youtuberov?
Je to veľký boom. Ja sa snažím každú takúto spoluprácu spraviť zaujímavou, dať tam vtip, a neurobiť to tak, že si sadnem pred kameru a poviem – tieto okuliare sú dobré a musíte ich nosiť, lebo ich nosím aj ja. Ľudia začali pozerať Youtube práve preto, že sa tam môžu vyhnúť reklamám. Preto keď my robíme nejakú reklamu, mali by sme ju urobiť zaujímavou.

Odmietate aj nejakých klientov?
Jasné. Niektorí ponúkajú hrozne smiešne sumy, myslia si, že mi stačí dať dajme tomu tridsať eur a budem ich produkt promovať pol roka. Neuvedomujú si, že to nerobím dva týždne a už viem, ako to chodí. Mám na slovenské pomery silné meno, dokážem ovplyvniť ľudí, a preto si môžem vypýtať peniaze, ktoré sú primerané mojím číslam na sociálnych sieťach. Preto odmietam ľudí, ktorí zaplatia málo alebo majú vymyslený nejaký nezmyselný koncept, či chcú, aby som promoval vec, ktorá so mnou nemá nič spoločné.

Čiže mali by tie produkty zapadať do vášho sveta?
Sú youtuberi, ktorí zoberú úplne všetko, len aby zarobili, ale fanúšikov to potom prestane baviť pozerať.

Video: Selassieho kampaň pre banku

Robíte testovačky produktov, napríklad notebookov, od firiem, s ktorými spolupracujete. Môžete ich skritizovať?
Raz som to spravil a bolo to veľmi zlé. Keď testujem nejakú vec, mala by mi prísť v stave, že bude fungovať na sto percent. Mne prišla v stave, že fungovala na desať percent. A tak som to dal dole. No bolo zle. Dostal som vynadané od vedúcich z tej firmy a boli na mňa naštvaní. Povedal som im – okej, nastavte mi ten notebook na sto percent, spravil som opravné video a bolo všetko fajn.

Ktorý klient je dobrý? Lepšie sa robí pre obľúbené značky, napríklad iPhone, ako pre banku?
Ja si vyberám klientov, kde si poviem, ó, super, že môžem spolupracovať s takouto značkou.

Nikto asi nepovie – ó, môžem spolupracovať s bankou. Banky sú vnímané ako nudné.
Keď ju využívaš a mal si v nej svoj prvý účet, má to zmysel. Je to síce banka, ale banky sú dobrý klient, lebo sú v nich peniaze.

Dokedy môže človek fungovať na Youtube? Viete si predstaviť, že by ste tam v päťdesiatich zabávali tínedžerov?
Keď budem mať päťdesiat, budem už na Bahamách ležať v hojdacej sieti.

K tomu to smeruje?
Dúfam (smiech). Budem to robiť dovtedy, kým ma to bude baviť.

Nie je žiadny plán B? Vysoká škola?
Teraz som sa zase prihlásil, ale ešte som nemal prijímačky, tak neviem, či ma zoberú. Mojím plánom teraz je zarobiť si čo najviac peňazí, aby som v prípade, že skončím na Youtube, mohol začať hľadať ten plán B. Bavilo by ma podnikať alebo robiť marketing. Vďaka tomu, že robím spolupráce s firmami, sa učím, ako to v biznise chodí. Youtube otvára strašne veľa dverí a prináša strašne veľa kontaktov.

Musí youtuber rozmýšľať nad novými žánrami? Gogo začal robiť dokonca talkšou.
Tá napríklad nemá až taký úspech, aj keď to má dobre spracované a chodia mu tam zaujímaví ľudia. Problém je, že tých mladých nezaujímajú jeho hostia, ale on.

A teda vy rozmýšľate nad tým, kam sa bude Youtube posúvať?
No, momentálne sa posúva skôr do sračiek. Veľa ľudí, ktorí robili kvalitný obsah, začali robiť veci bez výpovednej hodnoty. Typickým príkladom sú výzvy – kúpiš si desať vedier z KFC a máš ich zjesť do desiatich minút. A ľudia to pozerajú a píšu, aké je to vtipné.

Ako sa treba stálym fanúšikom venovať? Koľko videí treba týždenne vydať?
Fanúšikovia si vždy budú myslieť, že sa flákaš. Na Youtube je dôležitá pravidelnosť. Ja vydávam videá trikrát týždenne a v utorok a vo štvrtok streamujem. Kedysi som robil dve videá denne, ale z toho som bol veľmi unavený. To som ešte chodil do školy a reálne sa to stíhať nedalo. Problém je aj to, že ak niekto robí videá veľmi často, opozerá sa.

Matej Slažanský alias Selassie. Foto N – Tomáš Benedikovič
Matej Slažanský alias Selassie. Foto N – Tomáš Benedikovič

Povedzme si teda, ako vyzerá pracovný deň youtubera. Kedy vstávate?
Kedysi som vstával o jednej. Ale to bolo veľmi zlé. Teraz zväčša vstávam o pol desiatej, dám si raňajky, natočím video a hneď ho postrihám. Potom mám voľno, idem s priateľkou na kávu alebo von. Tak je to v pondelok, v stredu a piatok. V iné dni si občas niečo predtočím alebo mám nejaké stretnutia a podobne.

Sú rodičia s kariérou spokojní? Nechceli doma advokáta s kufríkom?
Nie, nie, oni sú spokojní. Veľmi ma podporujú a to je najlepšie, čo môže byť.

Ktorých youtuberov sledujete vy sám?
Práve tých by som veľmi neodporúčal (smiech). Lebo keď som hovoril o primitívnom obsahu, tak ten tu je, ale zasa je posunutý o desať levelov vyššie. Je tam príbeh. U mňa bodujú napríklad FilthyFrank, iDubbbz či Key&Peele, dvaja týpci, ktorí najprv točili všetko zlou kamerou, a teraz majú vlastnú šou na stanici Comedy Central.

Vás klasická televízia nelákala? Neprišla ponuka odnikiaľ?
Neprišla a asi by som to ani nezobral. Ja som Youtube, ja nie som telka.

Keď ste mali jedenásť alebo dvanásť rokov a Youtube ešte nebol, čo ste pozerali?
Keď som mal jedenásť, Youtube práve začínal a už vtedy tam boli ľudia ako Nigahiga, Havajčan, ktorý nakrúca videá dodnes. A sú neskutočné, prepracované a dobré. Robí to od začiatku Youtube a stále je úspešný.

Čiže si nepamätáte časy bez Youtube?
Ale pamätám. Chodil som von s kamarátmi, na sídlisku som robil blbosti a sledoval som v telke Toma a Jerryho. No keď som vyrástol, zistil som, že tam pre mňa už nič nie je.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Slovensko

Teraz najčítanejšie