Denník N

Opozícia žiada Most a Sieť, aby nechránili ministra Kaliňáka

Robert Kaliňák na parlamentnej debate o utečencoch a kvótach. Foto - TASR
Robert Kaliňák na parlamentnej debate o utečencoch a kvótach. Foto – TASR

Opozícia vyzýva Fica, aby predložil nájomnú zmluvu s Bašternákom. Kaliňák povedal, že aj za vlády Ivety Radičovej vyplatili Bašternákovi vratku DPH.

Premiér by sa mal odsťahovať z bytu Ladislava Bašternáka, mal by predložiť doklady o tom, ako platí Bašternákovi v Bonaparte nájom, a minister financií Peter Kažimír by mal odvolať prezidenta finančnej správy Františka Imreczeho z funkcie.

SaS a OĽaNO-Nova na to v utorok vyzvali Roberta Fica a Petra Kažimíra. Vymenovali aj dôvody, pre ktoré by mal kvôli Bašternákovi vo funkcii skončiť minister vnútra Robert Kaliňák. Čas na odstúpenie mu dali do piatka, potom zvolajú mimoriadnu schôdzu s návrhom na jeho odvolanie.

„S ministrom vnútra sa do schôdze o jeho odvolávaní určite stretnem, chcem si vypočuť aj druhú stranu,“ povedal podpredseda Siete Andrej Hrnčiar.

„Ak sú podozrenia, že bol spáchaný trestný čin, tak polícia by mala konať, bez ohľadu na to, voči komu podozrenia sú,“ hovorí Hrnčiar. Oddelil by však od seba podozrenia voči Bašternákovi a podozrenia voči Kaliňákovi. Neexistuje totiž dôkaz, že to, že polícia vec nevyšetrila, bolo na ministrov pokyn.

„Fakt, dépeháčkarské kauzy sú kompletne vymyslené,“ povedal pre Hospodárske noviny o kauze Kaliňák. „Konali orgány štandardne tak, ako konať mali,“ obhajoval spackané vyšetrovanie, ktoré teraz znovu preveruje generálna prokuratúra. „Pred štyrmi rokmi to bol analógový svet, svet kešu, svet, kedy sa platili veci,“ hovoril na to, že Bašternák vypovedal, že 12 miliónov eur platil za sedem bytov v hotovosti.

Video: SaS a OĽaNO-Nova: Kaliňák by mal vo funkcii ministra skončiť

„Ak volil nešťastnú formuláciu, tak to je jeho problém,“ povedal Hrnčiar.

Opozícii Kaliňákova obhajoba Bašternáka prekáža. „Ak minister vnútra tvrdí, že pôvodné vyšetrovanie bolo štandardné, ak tvrdí, že pôvodná kauza bola vymyslená, ako asi dopadne vyšetrovanie?“ pýta sa Daniel Lipšic (Nova). „Svojimi vyjadreniami sa diskvalifikoval, lebo jasne povedal, aký si želá záver vyšetrovania.“ Lipšic hovorí, že ak by bol Kaliňák iba obyčajný poslanec, mohol by prevziať obhajobu Bašternáka aj ako advokát v trestnom konaní a nemusel by ho obhajovať len cez médiá.

„Ospravedlňovať podnikateľa takým infantilným spôsobom, že to bol analógový svet, svet kešu, je nielen arogancia najhrubšieho zrna, ale je to zároveň prejav pohŕdania všetkými ľuďmi na Slovensku,“ tvrdí podpredseda SaS Ľubomír Galko. Ak by bol podľa neho Robert Kaliňák spolupáchateľom, nesprával by sa inak. Aj v roku 2012, keď mal Bašternák v hotovosti platiť, už platili zákony na ochranu pred praním špinavých peňazí a išlo o neobvyklú operáciu, ktorá mala byť hlásená.

Z čoho platili, keď boli v strate?

Poslanec SaS Jozef Rajtár podal na Bašternáka trestné oznámenie. Preštudoval si verejné dokumenty z jeho firiem a tvrdí, že bol v kontinuálnej strate 30 miliónov eur. „Odkiaľ mal peniaze na investície do bytoviek a odkiaľ mal tie sumy, ktoré platil v hotovosti?“ pýta sa Rajtár. V strate boli podľa neho aj firmy Mariána Kočnera, ktoré stavali bytovku Five Stars Residence. S bytmi v nej Bašternák urobil obchod, po ktorom si uplatnil podozrivú vratku DPH 2 milióny eur.

Five Stars Residence. Foto N – Tomáš Benedikovič
Five Stars Residence. Foto N – Tomáš Benedikovič

„Dospel som k veľmi vážnemu podozreniu, že cieľom podnikania nebolo dosahovať zisk, ale zarobiť na neoprávnených nadmerných odpočtoch DPH, vyslovene ukradnúť peniaze iných daňových poplatníkov,“ povedal Rajtár. Ide podľa neho o primitívne obchody, ktoré by však bežným ľuďom neprešli, lebo by to finančná správa a polícia nedovolili.

„Vyzývame koaličné strany Most-Híd a Sieť, aby si zachovali tvár, nenapomáhali podozrivým a nechránili Kaliňáka svojimi hlasmi v parlamente,“ povedal Galko.

Schôdzu bude musieť vedenie parlamentu zvolať do sedem dní, odkedy opozícia odovzdá hlasy. Most na rokovaniach o zostavovaní vlády žiadal, aby Kaliňák nebol jej členom. „Áno, otvorili sme otázku Kaliňáka a nebolo to jednoduché. Aj sme chvíľu stáli, pretože ani jedna strana nechcela ustúpiť,“ povedal pred niekoľkými dňami o rokovaniach Denníku N predseda strany Béla Bugár. Požiadavka na jeho odchod však bola podľa Mosta v Smere nepriechodná.

Bugár povedal aj to, že Galko „na rozdiel od Kaliňáka je zlý človek“. O Bašternákovi hovoril, že platí prezumpcia neviny. „Neriešim Kaliňáka. Čo iné by ste urobili na mojom mieste? Som predsedom koaličnej strany. Máme ministerku spravodlivosti, ktorá má slušný program.“

Lucia Žitňanská ešte nevie, či sa zúčastní schôdze o Kaliňákovi, lebo jej dátum zatiaľ nie je známy. „Platí, že všetky kauzy, a obzvlášť politicky citlivé kauzy, musia byť do dôsledkov vyšetrené a tí, ktorí sú za vyšetrenie zodpovední, musia byť na konci vyšetrovania spôsobilí postaviť sa pred verejnosť a obhájiť výsledky. Pokiaľ vyšetrovanie prebieha, nemám dôvod komentovať vyšetrovanie ani vyjadrenia politikov v tejto veci.“

Kaliňákova lož

Opozícia kritizovala Kaliňáka aj za vetu: „Nikto nikdy neskúma, kto je prenajímateľ, nikto ani nevedel,“ ktorou Kaliňák vysvetľuje, že premiér si neprenajíma Bašternáka, ale jeho byt.

Fico si bol pritom stavbu Bonaparte obzerať priamo s Bašternákom už v roku 2010 aj v roku 2011.

„Aj malé decko vie, že ak si taký politik ako Robert Fico bude prenajímať byt, tak dostane informácie do posledného šróbika. Kto bude bývať pod ním, nad ním, dostane aj odporúčanie, či je daný byt preňho vhodný z bezpečnostného hľadiska,“ povedal Galko.

„Nedali nám ani štandardných 100 dní na ukázanie, čo chceme a vieme priniesť tejto krajine, ale svojimi návrhmi nás len ukracujú o čas, ktorý potrebujeme na náročnú prípravu SR na predsedníctvo,“ povedal o opozícii ešte v pondelok večer Kaliňák. Tvrdí, že do žiadneho vyšetrovania nezasahoval a opozícia vie len „kydať špinu“.

Kaliňák: Sústreďme sa na predsedníctvo

Minister vnútra Robert Kaliňák tvrdí, že jeho slová v Hospodárskych novinách boli prekrútené. Keď vraj hovoril o vymyslených obvineniach, myslel tú časť, ktorá sa týka prepojenia na Smer. Samotné kauzy Chovanec a Bašternák považuje za skutočné.

V prípade Bašternáka je „rád, že sa opätovne začalo trestné stíhanie“.

Kaliňák povedal, že aj v roku 2011 vyplatil daňový úrad Bašternákovej firme vratku 3,5 milióna eur bez daňovej kontroly a nikomu neblikali kontrolky. V prípade vraj neprebehla ani daňová kontrola, iba miestne zisťovanie. Kaliňák nepovedal, o aký obchod šlo. Lipšic ho vyzval, aby zverejnil dokumenty, aby sa k tomu všetci kompetentní vedeli vyjadriť.

„Pokiaľ viem, žiadne dokumenty nezverejnil. My budeme však veci ďalej zverejňovať a myslím, že tá schôdza preukáže, aké prepojenie Ladislav Bašternák má na funkcionárov polície. Bude to ešte zaujímavé,“ hovorí Lipšic.

„V roku 2011 podala finančná správa niekoľko stoviek trestných oznámení na políciu, odmietla 1200 trestných oznámení a finančná správa v roku 2011 nepodala ani jednu jedinú sťažnosť,“ hovoril tiež Kaliňák. Povedal, že to bola Ficova vláda, ktorá zaviedla kontrolný výkaz DPH alebo zakázala platbu v hotovosti.

Lipšicovi Kaliňák odkázal, že to je on, kto obhajuje Martina Daňa, ktorý je vyšetrovaný pre podozrivý nadmerný odpočet DPH. Lipšic Daňa obhajuje v kauze, kde je stíhaný za ohováranie Jána Počiatka.

Minister vnútra niekoľkokrát vyzval všetkých, aby sa sústredili na predsedníctvo.

Na tlačovej besede dovolil iba jednu otázku s odôvodnením, že sa ponáhľa do Bruselu. „Vy už dávno nie ste novinárka, hanbite sa,“ povedal redaktorke Denníka N.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Robert Kaliňák

Slovensko

Teraz najčítanejšie