Denník N

V Turecku dovolenkovalo rekordne veľa Slovákov, tento rok to asi nezopakujú

Foto - archív
Foto – archív

Silné konkurenčné prostredie neumožní zvýšiť ceny zájazdov do destinácií, o ktoré je väčší záujem, tvrdia naše cestovky.

V Turecku vlani dovolenkovalo s cestovnými kanceláriami vyše 101-tisíc ľudí zo Slovenska, teda viac, ako ich vycestovalo s cestovnými kanceláriami do Chorvátska. Vyplýva to zo štatistík, ktoré zverejnila Slovenská asociácia cestovných kancelárií a cestovných agentúr (SACKA).

No tento rok zrejme táto krajina nezažije zo strany našich dovolenkárov taký rekord ako v tom minulom. Cestovné kancelárie zo Slovenska totiž už pred niekoľkými mesiacmi zredukovali počet letov do prímorských destinácií asi o 30 percent.

Viceprezident SACKA a šéf CK Hydrotour Mikuláš Milko potvrdil, že väčšina stornovaných miest v lietadlách dominantného charterového leteckého dopravcu Travel Service sa týkala práve Turecka.

Na niektoré krajiny zanevreli

Cestovky však naznačujú, že ak by bol o dovolenku v Turecku veľký záujem, môžu letecké kapacity navýšiť. „Ukazuje sa, že lety do Turecka asi bude treba navýšiť,“ povedal Milko.

Tvrdí, že v CK Hydrotour v uplynulých týždňoch výrazne vzrástol záujem o túto krajinu, dodal, že momentálne tvorí viac ako polovicu celkového objemu predaja zájazdov.

Aj keď do Turecka pocestuje v tomto roku menej turistov ako vlani, na čísla spred dvoch rokov sa nevrátia ani počty dovolenkárov oddychujúcich v Tunisku či Egypte, ktoré vlani zaznamenali výrazný prepad. Tunisko, kde vlani došlo k útoku na pláži, zaregistrovalo minulý rok takmer o dve tretiny menej turistov ako v roku 2014. Do tejto krajiny však niekoľko cestoviek krátko po začiatku letnej sezóny úplne stoplo zájazdy zo Slovenska.

Počty klientov CK v krajinách, 2015

  • Turecko: 101 341
  • Chorvátsko: 100 202
  • Grécko: 70 634
  • Bulharsko: 70 000*
  • Taliansko: 57 998
  • Rakúsko: 21 644
  • Španielsko: 17 151
  • Egypt: 16 550
  • Cyprus: 12 467
  • Tunisko: 8403

* odhad SACK, ŠÚ SR má číslo 120 000

Záujem opadol aj o Egypt, kam vlani vycestovalo podľa údajov štatistického úradu a SACKA 16 550 ľudí zo Slovenska, kým rok predtým viac ako 24-tisíc.

Šéf SACKA Stanislav Macko si myslí, že by tento rok mohlo do zahraničia vycestovať organizovane okolo 600-tisíc ľudí zo Slovenska, teda podobne ako vlani. Slabší záujem o krajiny, ktorých atraktivita u časti turistov po útokoch klesla, by totiž mohol nahradiť silnejší záujem o iné destinácie.

„Myslím si, že ostatné destinácie, o ktoré je zvýšený záujem, výpadok Tunisu či Egypta asi vyrovnajú,“ doplnil Macko.

Tvrdia, že ceny nezvýšia

Podobne ako touroperátori v zahraničí aj naše cestovky potvrdzujú, že v tomto roku je zvýšený záujem najmä o Grécko, Bulharsko, Španielsko či Taliansko. Hoci sa aj slovenskí dovolenkári viac zaujímajú o pobyty v krajinách, kde v uplynulom období nedošlo k žiadnym teroristickým útokom, cestovné kancelárie nepotvrdili, že by v žiadanejších destináciách zvyšovali ceny zájazdov.

Takto pritom postupovali niektoré české cestovné kancelárie vrátane najväčšieho Čedoku. Ten od mája zdražil vybrané zájazdy, napríklad do Španielska, Bulharska či Grécka, v priemere o štyri percentá.

„Nemám pocit, že by ktokoľvek z nás zvýšil ceny,“ reagoval za slovenské cestovky Milko. Zdôvodnil to tým, že naše cestovky si nemôžu dovoliť ísť s cenami vyššie, pretože je tu silné konkurenčné prostredie blízkych touroperátorov z Rakúska, Česka či Maďarska.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Dnes na dennike.sk

Ekonomika

Teraz najčítanejšie