Denník N

Hádžu do nej mŕtvoly aj splašky, posvätnú vodu z Gangy idú predávať vo fľašiach cez e-shop

Hinduisti vykonávajú ranné rituály na brehu rieky Gangy počas prvého dňa sviatku Navarátri. Foto: AP/tasr
Hinduisti vykonávajú ranné rituály na brehu rieky Gangy počas prvého dňa sviatku Navarátri. Foto: AP/tasr

Vláda chce posvätnú vodu z Gangy posielať ľuďom poštou v malých fľaštičkách, objednať si ju budú môcť v e-shope.

Indická vláda plánuje predávať na internete posvätnú vodu z rieky Ganga. Zámer oznámil v pondelok indický minister telekomunikácií Ravi Shankar Prasad.

„Nariadil som svojmu ministerstvu, aby pracovalo na vytvorení e-shopu, v ktorom si ľudia v Indii budú môcť kúpiť čistú vodu zo svätých miest Haridwar a Rišikéš,“ povedal Prasad.

Je tu však jeden háčik – rieka Ganga je jedna z najznečistenejších riek na svete. A jej vzorky chcú teraz vo fľaškách distribuovať veriacim po celej krajine.

Matka Ganga

Rieka má pre väčšinu hinduistov posvätný význam. Veria napríklad, že ak sa v nej vykúpu, zbavia sa všetkých hriechov.

O posvätnú vodu je v Indii veľký záujem, tí najpobožnejší precestujú aj celú krajinu, aby si vodu z rieky nabrali a neskôr ju použili počas náboženských obradov. Teraz sa k nej dostanú aj ľudia z odľahlých oblastí, ktorí si dlhú cestu k rieke dovoliť nemôžu. Až k ich dverám im ju donesie indická pošta.

Obavy z baktérií a vírusov zo znečistenej Gangy veriacich neznepokojujú, vodu z „Matky Gangy“, ako ju nazývajú, vnímajú ako požehnanie.

Viac než 2500 kilometrov dlhá Ganga je zdrojom vody pre stámilióny ľudí žijúcich blízko jej brehu, pre ktorých plní úlohu kanalizácie.

Je plná miliónov litrov splaškov zo státisícov príbytkov pozdĺž rieky, ktoré sa dostávajú priamo do vody. Pre nedostatočné hygienické opatrenia je v rieke nadmerné množstvo fekálií a baktérií, ktoré sú nebezpečné pre zdravie človeka.

Ganga je plná aj nespracovaných odpadov z tovární. Medzi najväčšie zdroje takýchto odpadov patria napríklad farbiarne či celulózky.

Na mnohých miestach je voda až sivočierna, s množstvom odpadkov na niektorých miestach pripomína skôr smetisko.

Krava je v Indii posvätným zvieraťom. Foto: AP
Krava je v Indii posvätným zvieraťom. Foto: AP

Stále znečistená

Už tri desaťročia sa ľudia v Indii snažia svoju posvätnú rieku vyčistiť. V roku 2014 predstavil indický premiér Narendra Modi ambiciózny program vo výške 2,9 miliardy dolárov, ktorý má pomôcť špinavú rieku vyčistiť.

Experti sa však zhodujú, že sa pre vyčistenie rieky doposiaľ veľa neurobilo. Niektoré štúdie dokonca naznačujú, že sa miera znečistenia počas posledných rokov zvýšila.

„Nikto nie je spokojný s tým, čo sa urobilo pre Gangu,“ povedal profesor zoológie z Univerzity Patna pre FT Times ešte minulý rok. „Bude to asi zlyhanie Modiho režimu. Za posledných 30 rokov ani jeden odtok v Patne nezastavili alebo neodklonili inam, aby splašky neprúdili do vody. A minuli na to tak veľa peňazí.“

Aj environmentálni aktivisti v januári kritizovali vládu, že vo svojich plánoch zlyhala. Upozornili aj na to, že ľudia zo severného mesta Varanasi naďalej hádžu mŕtve telá do rieky a vláda s tým nič nerobí.

Veľa hinduistov nespopolňuje telá mladých chlapcov a nevydatých dievčat, mnoho chudobných si spopolnenie príbuzného ani nemôže dovoliť, a tak obalia telo do bielej plachty a hodia ho do vody. Mnohí chodia do Varanasi umrieť, lebo veria, že ak ich spopolnia na brehu rieky a popol rozptýlia do vody, prinesie im to spásu duše.

Pri zníženej hladine rieky sa tak na brehoch občas objavia kostry a napoly spálené telá. Napríklad v januári sa vyplavilo na severe Indie 80 mŕtvych tiel.

Podľa aktivistov indická vláda iba „hlása slogany o čistení rieky, ale robí úplný opak.“ Rieka tak ostáva naďalej jednou z najznečistenejších riek na svete.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Svet

Teraz najčítanejšie