Denník N

Robert De Niro, Woodkid a Nils Frahm ponúkajú tému utečencov z iného uhla

Foto – ellis-themovie.com
Foto – ellis-themovie.com

Dvaja mladí skladatelia sa spojili s francúzskym režisérom a oscarovým hercom v krátkom filme Ellis. Celý zisk zo soundtracku dostane organizácia Sea Watch, ktorá zachraňuje utečencov.

Ellis Island je ostrov pri ústí rieky Hudson neďaleko New Yorku. V prvej polovici 20. storočia bol bránou pre prisťahovalcov do Ameriky. Prešli ním aj predkovia Roberta De Nira a teraz tam oscarový herec nakrútil krátky film, ku ktorému vznikol pozoruhodný soundtrack.

Z ponurého úvodu sa hudba preklopí do melancholickej nálady, klávesové vybrnkávanie jemne sprevádzajú sláčiky, ktoré postupne naberajú silu v crescende. Atmosféru dokonale umocňuje sugestívny hercov hlas. Takto to vyzerá a znie:

De Niro rozpráva príbeh jedného z miliónov ľudí, ktorí sa rozhodli odísť do Ameriky. Na začiatku stojí na brehu ostrova a pozerá cez rieku na New York, potom vojde do opustenej nemocnice bývalého prisťahovaleckého centra, ktoré prestalo fungovať v 50. rokoch. Po podlahe, na stenách aj vo vytlčených oknách sú roztrúsené portréty imigrantov.

Režisérom štvrťhodinové­ho filmu Ellis je francúzsky umelec JR. Ako fotograf a filmár spracúva spoločenské témy cez osobné príbehy. Portrét generácie sa volala výstava veľkých čiernobielych portrétov obyvateľov štvrte Les Bosquets, kde v roku 2005 vypukli nepokoje (tá inšpirovala aj newyorský balet). Dostal cenu TED Prize za projekt, v ktorom vyzval ľudí z celého sveta, aby mu poslali digitálne fotky, vytlačil ich a vystavil na miestach, ktoré si sami vybrali.

„Je humánne pozerať sa, kde ste a čo sa deje okolo vás,” vysvetľoval na filmovom festivale v New Yorku svoje najnovšie dielo Ellis. To je úzko zviazané s rovnomenným ostrovom, z ktorého je na dohľad New York a ešte bližšie Socha slobody.

Film a kniha vznikli ako doplnok jeho výstavy s názvom Unframed. JR ju pripravil v bý­valej nemocnici, kde sa ocitli imigranti, ktorí po ceste do Ameriky ochoreli alebo dorazi­li úplne vyčerpaní. Do roku 2015 bola táto časť ostrova zatvore­ná, teraz sa tam organizujú turistické prehliadky, ktorých súčasťou je aj kolekcia ar­chívnych portrétov imigrantov a nemocničného personálu.

Výstava je komornejšia než doterajšie diela autora: „Rozhodol som sa použiť malé obrázky, lebo na stenách je veľa histórie. Kráčate a cítite ju. Dokážete si predstaviť, čo znamenalo pre ľudí byť tu a opustiť všetko, čo mali.“

Ďalší rozmer

Celý zisk pôjde na rekonštrukciu nemocnice, z kto­rej sa má stať múzeum a benefičný charakter má aj ďalšia súčasť filmu Ellis – jeho sound­track.

Režisérom je francúzsky umelec JR, o štvrťhodinu hudby, ktorá sprevádza hovorené slovo, sa postarali dvaja mladí skladatelia Woodkid a Nils Frahm, známi aj z koncertov na Slovensku. Nahrávka Ellis vyjde 8. júla a celý zisk dostane charitatívna organizácia Sea Watch, ktorá zachraňuje utečencov.

„Robert všetko povie v 17 minútach. Nečelíme utečeneckej kríze, ale kríze, preto že nie sme schopní objatí, empatie a nedokážeme prekonať strach. Verím, že náš projekt to pomôže zmeniť,“ povedal pre Factmag Nils Frahm a dodal, že tento film zmenil jeho dušu.

„Pred niekoľkými týždňami som musel zrušiť cestu do Bruselu pre teroristickú hrozbu. Zostal som doma s nečakaným dňom voľna a cítil sa dosť depresívne, zdalo sa mi, že Európa, ako sme ju poznali, je minulosťou. Sadol som si za harmónium, počúval Robertov hlas a hral po celý zvyšok dňa. Výsledkom je skladba Winter Morning II, B-strana soundtracku.“

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Kultúra

Teraz najčítanejšie