Denník N

Beblavý radí Sulíkovi s Matovičom dobre

Ak by opozícia našla odvahu ukázať, ako robiť výberové konania, bol by to zásadný precedens.

Sulíkovci a matovičovci dostali možnosť rozdeliť si dve miesta v dozorných radách Všeobecnej zdravotnej poisťovne a Úradu pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou. Kolega z opozície Miroslav Beblavý ich vyzýva, aby odolali pokušeniu a urobili vo vlastnej réžii výberové konania na nezávislých odborníkov. Oddá sa ho vypočuť aj napriek tomu, že ešte nedávno sám pripúšťal, že ak by na takúto fun­k­ciu dostal ponuku, rád by ju aj ako poslanec vykonával.

Začať treba s tým, že politické a stranícke nominácie sa nemusia vždy skončiť katastrofou. Ombudsmanka Jana Dubovcová – okrem iného aj bývalá poslankyňa SDKÚ – je skvelým príkladom, že môžu viesť k výbornému výsledku. No ona sama je zároveň dôkazom, prečo sú obzvlášť v špecifických slovenských pomeroch takéto nominácie problémom.

Niežeby Robert Fico a celý Smer nevyhnutne rešpektovali iného ochrancu ľudských práv bez minulosti v politike viac, ale v Dubovcovej prípade im v ich hlavách na každú opodstatnenú kritiku stačí odvrknúť, že celá jej práca je iba politikárčením straníckeho nominanta. Koniec, bodka, až také ľahké to majú. Smer vďaka tomu necíti ani len potrebu hľadať si inteligentnejšie výhovorky, vystačí si s hrubou silou.

A to sme ešte iba pri straníckom výbere, ktorý dopadol mimoriadne nad pomery. Čo sa však dalo čakať od výsledkov pôsobenia už aj odvolaného predsedu predstavenstva železničného Carga? Za toho Most-Híd rovno vybral a Sieť odobrila vysokého funkcionára HZDS a neúspešný manažérsky pozostatok z čias Vladimíra Mečiara.

Ak by SaS a OĽaNO Beblavého vypočuli, nemali by sme istotu, že sa podobné kuloárne záhady znova nezopakujú. No zásadný príspevok k zlepšovaniu pomerov by to bol celkom určite.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Komentáre

Teraz najčítanejšie