Denník N

Denník Moniky Kompaníkovej: Všetka referendová energia sa minula účinku

Všetko zbytočne. Foto N - Tomáš Benedikovič
Všetko zbytočne. Foto N – Tomáš Benedikovič

Veľa sa hovorilo o tradičnej rodine, ale o trpiacich deťoch nepadlo zo strany organizátorov ani slovo

V rómskych osadách žijú tisícky detí v absolútnej chudobe. Sú podvyživené, zomierajú na bežné choroby, mávajú omrzliny, svrab. Do škôlky a školy nechodia z mnohých dôvodov a ak chodia, tak neprospievajú a ledva si splnia povinnú dochádzku.

Deti sú pre rodinu doma užitočnejšie – môžu pracovať, nosiť drevo, starať sa o mladších. Žijú v nevyhovujúcich hygienických podmienkach, v chatrčiach z plechu a zo stavebného odpadu, spia niekoľkí na jednej posteli a často si nemôžu písať úlohy, lebo v chatrči nie je stôl. Nemá im kto pomôcť – rodičia sú vzdelaní ešte menej.

Žijú v jednej izbe v mnohopočetných alebo naopak nekompletných rodinách, ktoré sa rozpadli pre dlhodobú nezamestnanosť, alkohol, sexuálne zneužívanie alebo gamblerstvo. Okolo päťtisíc detí – z toho asi 60 percent rómskych – žije v detských domovoch a veľká časť z nich rodičov má – len sa o deti nedokážu postarať.

Všetci o týchto deťoch vieme, všetci ich občas vidíme v správach alebo žijeme vedľa nich. Usoplené a bosé, dotvárajú kolorit našej láskavej kresťanskej krajiny a aj keď sa to ťažko priznáva – ony sú ony a my sme my. Ony sú tie ohrozené trpiace deti, my sme tí, ktorí si môžu dovoliť minúť šesť miliónov eur na referendum.

Veľa sa hovorilo o tradičnej rodine, o Bohu a o slušných ľuďoch, ale o ohrozených a trpiacich deťoch, ktoré tu žijú, nepadlo zo strany organizátorov referenda ani slovo. Našťastie sa ozvalo mnoho hlasov, ktoré skutočné problémy slovenských rodín poznajú, a pomenovali ich. A svoju prorodinne orientovanú ruku zdvihlo mnoho ľudí, ktorí by pomôcť mohli.

Ak to myslia úprimne, potom môžu pomáhať osamelým rodičom vo svojom okolí, ktorým pre chudobu hrozí odobratie detí, občianskym združeniam, ktoré sanujú rozpadávajúce sa rodiny priamo v teréne. Môžu si adoptovať či osvojiť dieťa. Môžu tlačiť na poslancov, aby sa venovali legislatíve, ktorá sa týka výživného alebo domáceho násilia. Môžu navrhnúť, ako vzdelávať deti, ktorým hrozí, že samy budú mať deti.

Aliancia za rodinu dokázala zmobilizovať obrovské množstvo ľudí. No všetka tá energia aj peniaze sa celkom minuli účinkom, lebo celkom minuli cieľ. Ak chcete zachraňovať rodiny, nehádžte pod nohy polená tým vznikajúcim, ale pomôžte tým, ktoré zanikajú.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Komentáre

Teraz najčítanejšie