Denník N

Na Ústavnom súde zistili podvody, políciu tým nezaťažovali

Ivetta Macejková prepúšťala. Foto - TASR
Ivetta Macejková prepúšťala. Foto – TASR

Predsedníčka Ústavného súdu zistila, že šéfka jej kancelárie podvádzala s peniazmi.

Predsedníčka Ústavného súdu Ivetta Macejková po finančnej kontrole prepustila vedúcu svojho sekretariátu Alenu Šuranovú zo štátnej služby.

Zistili jej podvody za takmer 1300 eur po tom, čo prekontrolovali, ako narábala s peniazmi len za prvé dva mesiace tohto roku. Trestné oznámenie na súde nepodali a taja, o aké podvody išlo.

Kontrolu nariadil vedúci Kancelárie Ústavného súdu za január a február, a zameral sa na to, ako sa používali peniaze v rozpočte kancelárie na sekretariáte predsedníčky a podpredsedu súdu.

Nechcú zverejniť, čo spravila

Výsledok kontroly podľa hovorkyne súdu Anny Pančurovej ukázal, že vedúca sekretariátu musí skončiť na Ústavnom súde aj v štátnej službe.

Čo konkrétne Šuranová urobila? „Viac informácií neposkytneme,“ odpovedá hovorkyňa.

Denník N si preto vyžiadal závery kontroly v zmysle zákona o slobodnom prístupe k informáciám.

Pančurová ešte zverejnila, že „po vyrovnaní finančných škôd 1 244,67 eur zistených vnútornou kontrolou, ktoré spôsobila pani Šuranová, s ňou Kancelária Ústavného súdu bezodkladne ukončila služobný pomer“.

Na súde pracovala od roku 2004 a v súčasnosti študuje právo na košickej univerzite. Súd neodpovedal, či preverí aj celé obdobie, keď ich prepustená pracovníčka mohla narábať s peniazmi Ústavného súdu.

Políciu podaním nezaťažovali

Podať trestné oznámenie Ústavný súd odmieta. Zdôvodnil to tým, že skutočnosti, ktoré zistili, nepreukazovali vznik trestnoprávnej zodpovednosti, pričom ,,pracovnoprávna zodpovednosť bola vyvodená okamžite, vrátane zaistenia náhrady spôsobenej škody.“

Exministerka spravodlivosti a súčasná poslankyňa Most-Híd Lucia Žitňanská si myslí, že prípad by mali preskúmať aj orgány činné v trestnom konaní. Aj preto, že škoda mohla byť oveľa vyššia, keďže teraz skontrolovali len dva mesiace.

Do úvahy by mohlo pripadať viac trestných činov. Trestný zákon hovorí, že kto inému spôsobí malú škodu tým, že poruší povinnosť opatrovať alebo spravovať cudzí majetok, potrestá sa odňatím slobody až na dva roky, alebo tiež „kto na škodu cudzieho majetku seba alebo iného obohatí tým, že uvedie niekoho do omylu alebo využije niečí omyl, a spôsobí tak na cudzom majetku malú škodu, potrestá sa odňatím slobody až na dva roky“.

„Z vašich informácií mi nie je jasný skutkový stav, ktorý viedol k spôsobeniu škody. Na základe takýchto neúplných údajov nemôžem zaujať zodpovedne stanovisko,“ odpovedal Denníku N bývalý predseda Ústavného súdu a terajší poradca prezidenta Ján Mazák na otázku, či by postupoval inak.

Jasný postoj predsedníčky

Šuranovú prepustili z práce minulý týždeň v piatok. Macejková podľa Pančurovej zaujala k celej veci „jasný postoj“, ale „personálne otázky Kancelárie Ústavného súdu, vrátane personálneho obsadenia sekretariátu predsedníčky a podpredsedu, sú plne v kompetencii vedúceho Kancelárie Ústavného súdu“.

„Dozvedel som sa o tom od vás, celú vec dám preveriť,“ povedal pre Denník N policajný prezident Tibor Gašpar.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Slovensko

Teraz najčítanejšie