Denník N

Ukrajina čelí najmodernejším ruským zbraniam, rebeli majú aj nové tanky

Foto: AP
Foto: AP

Od vojny v Gruzínsku v roku 2008 sa ruská technika zdokonalila. Aj preto sa teraz separatistom začalo dariť získavať nové územia.

Východná Ukrajina sa stala testovacím bojiskom pre nové ruské zbrane.

Nehovorí to len ukrajinská vláda, britská televízia BBC, ale aj americký generálporučík NATO Ben Hodges.

Ukázalo sa to podľa neho pri tvrdých bojoch o dôležitý dopravný uzol Debaľcevo, ktorý sa v týchto dňoch snažia dobyť proruskí rebeli.

Spojili by sa tak armády samozvaných republík v Doneckej a Luhanskej oblasti.

Ruská intervencia

„Podľa rozsahu munície a typu zbraní je jasné, že ide o priamu ruskú vojenskú intervenciu v oblasti Debaľcevo,” vyhlásil Hodges, ktorý je jedným z veliteľov NATO v Európe.

„Práve Debaľcevo sa teraz stalo pre Ukrajincov novým doneckým letiskom a kľúčovou bitkou v boji proti separatistom,” hovorí slovenský analytik Balázs Jarábik.

Z doneckého letiska, ktoré rebeli ostreľovaním premenili na ruiny, sa nakoniec „ukrajinskí kyborgovia“ v januári stiahli.

Podľa britskej televízie BBC zostali ruskí generáli počas vojny v Gruzínsku v roku 2008 zaskočení, ako si v istých momentoch ruské jednotky počínali zle. To, či sa zdokonalili, má teraz ukázať vojna na Donbase.

„Rusko využilo tých sedem rokov na nové vyzbrojenie a pretrénovanie s cieľom popracovať na zistených nedostatkoch a medzerách oproti moderným západným armádam,” napísal analytik Keir Giles z Conflict Studies Research Centre v Oxforde pre BBC. Aj preto sa teraz separatistom začalo dariť získavať nové územia.

Reportáž Vice News priamo z frontovej línie

Začalo to Krymom

Skúšku novej technológie si podľa českého vojenského experta Lukáša Visingra urobili Rusi už vlani na Kryme.

„Neoznačení zelení mužíčkovia mali nové typy vysielačiek, nepriestrelných viest a prilieb, ktoré sú súčasťou programu ruského vojaka 21. storočia, ten má názov Ratnik,” povedal Visingr pre Denník N.

Teraz sa na Ukrajine objavili špionážne drony či moderná technika, kľúčová v informačnej vojne.

„Obe technológie sa ukázali ako ruské slabosti počas konfliktu v roku 2008 a odvtedy sa zlepšili,” myslí si britský expert Giles.

Separatisti aj podľa Visingra disponujú ruskými systémami elektronického boja, s ktorými môžu monitorovať a rušiť komunikáciu ukrajinskej armády.

„Tá značne zaostáva, nielen kvalitou vysielačiek. Jej vojaci sa často dorozumievajú mobilnými telefónmi,” hovorí.

Tanky aj radary

Jedine z ruskej armády podľa Visingra môžu byť odfotografované varianty tanku T-72.

„Najzaujímavejší je tank T-72B3 s novým zameriavačom, ktorý zaviedli Rusi do výroby len v roku 2013 a zúčastnil sa tak­zvaného tankového biatlonu. V ostrom boji ho nasadili až na Ukrajine.”

Ruskými zbraňami medzi rebelmi sú podľa Visingra aj obrnené transportéry BTR-82A či BPM-97 Dozor-N a systémy protivzdušnej obrany Pancir-S1.

„Tie sa v kategórii systémov krátkeho dosahu (do 20 km) radia medzi absolútnu špičku a možno predpokladať, že majú na konte niekoľko zostrelov ukrajinských lietadiel.”

Rebelom výrazne pomáhajú aj rádiolokátory (1RL232 Leopard a 1RL239 Rys). Tie pomáhajú sledovať dráhy striel a podľa nich vypočítavať polohu ukrajinského delostrelectva.

„V takých podmienkach sa dobrovoľnícke batalióny, ešte nie úplne integrované do ukrajinskej armády, ocitli v skutočnej vojne,” dodáva Jarábik.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Svet

Teraz najčítanejšie