Denník N

Bašternákovi vyplatil štát vratky za 16 miliónov eur

Firmy podnikateľa Ladislava Bašternáka odviedli štátu v rokoch 2008 až 2015 dane za 72-tisíc eur, za vratky mu bez hlbšej kontroly išli milióny. Opozícia zozbierala podpisy na odvolávanie ministra vnútra Roberta Kaliňáka, ktorý podľa nich zasahuje do kauzy.

V čiernej stavbe pre prominentov býva aj minister dopravy Ján Počiatek, ktorý proti nelegálnym stavbám bojuje. Foto N - Tomáš Benedikovič
Bašternákov luxusný komplex Bonaparte, v ktorom býva aj premiér Fico. Foto N – Tomáš Benedikovič

V podnikaní sa mu podľa odovzdaných daňových priznaní veľmi nedarí, ale darí sa mu s vyplácaním nadmerných odpočtov DPH od štátu. Tak vyzerá účtovný obraz firiem podnikateľa Ladislava Bašternáka.

Finančná správa odovzdala tento týždeň finančnému výboru v parlamente zoznam všetkých vratiek DPH, vyplatených štátom za posledných 12 rokov firmám, v ktorých bol konateľom Ladislav Bašternák. Spolu ide podľa informácií Denníka N o viac ako 16 miliónov eur.

Z rozpisu vyplatených vratiek vyplýva, že tá, ktorú vyplatili firme BL 202 v hodnote osem miliónov eur (je stále podozrivá a v súčasnosti opäť preverovaná), veľmi výrazne prevýšila to, čo štát tomuto podnikateľovi vyplácal predtým alebo potom.

Ak by si akýkoľvek vyšetrovateľ vypýtal zoznam všetkých vratiek, tak ako to urobili poslanci parlamentného výboru, musel by pri jeho čítaní výrazne spozornieť práve pri firme BL 202. Polícia namiesto toho urobila niekoľko formálnych výsluchov a vyšetrovanie v roku 2014 odmietla.

„Bol to úplný úlet oproti ostatným rokom. Niekto, kto to potreboval upratať, to upratal a teraz bude hovoriť, že to bolo obdobie kešu,“ hovorí člen finančného výboru Igor Matovič (OĽaNO) v narážke na výrok ministra vnútra Roberta Kaliňáka o tom, že pred štyrmi rokmi boli platby v hotovosti bežné. „Je to firma, ktorá predtým nič nežiadala, v roku 2012 žiadala 8 miliónov a potom zase nič, nula. Potom to stopli a previedli na bieleho koňa.“

Na zozname vyplatených vratiek je aj tá, ktorú štát vyplatil Bašternákovi v roku 2011 v hodnote 3,6 milióna eur. Na svoju obhajobu ju spomínal minister vnútra Kaliňák a kládol otázku, prečo aj vtedy nedošlo k vyšetrovaniu. Štát peniaze vyplatil firme Real Forum Invest, ktorá vtedy stavala komplex Bonaparte, a udialo sa to v čase vlády Ivety Radičovej, keď bol ministrom vnútra Daniel Lipšic.

V komplexe Bonaparte si teraz od Bašternáka prenajíma byt Robert Fico. Ak by aj táto vratka bola podozrivá, spochybňovalo by to aj finančné krytie samotnej stavby.

Podozrivé Bonaparte

Poslanec SaS Jozef Rajtár si myslí, že aj táto vratka je otázna, a podal trestné oznámenie. „Vo výkaze ziskov a strát Real Forum Investu sa objavil v roku 2011 náklad vo forme materiálu, spotreby energie a ostatných neskladovateľných dodávok v sume 25,7 milióna eur. Na tento náklad bol pravdepodobne uplatnený nadmerný odpočet DPH,“ hovorí Rajtár.

„Keďže Real Forum Invest už v ďalšom období nevykazoval potrebné príjmy, tieto nákupy nepriniesli v takom istom rozsahu aj odvod DPH do štátneho rozpočtu.“ Podľa Rajtára existuje podozrenie, že ide o fiktívne účtovné a daňové doklady len pre to, aby sa dali uplatňovať vratky DPH.

Poslanec SaS Jozef Rajtár sa pozerá na účtovníctvo Ladislava Bašternáka s nedôverou. foto - TASR
Poslanec SaS Jozef Rajtár sa pozerá na účtovníctvo Ladislava Bašternáka s nedôverou. Foto – TASR

Firma Real Forum Invest má v poslednom zverejnenom výkaze daňových dĺžníkov ku koncu roka 2014 dlh viac ako dva milióny eur. Bašternák TASR povedal, že o žiadnom dlhu nevie. „V súčasnosti nie som spoločníkom ani konateľom Real Forum Investu. Obchodné podiely v tejto spoločnosti som ja aj moji spoločníci previedli v marci 2013 na fyzickú osobu – občana slovenskej národnosti. Dňom 20. februára 2013 som skončil aj vo funkcii konateľa Real Forum Investu.“

Rajtár v trestnom oznámení upozorňuje, že firma bola prepísaná na Karola Blahu a presťahovala sa do obce Krivoklát v okrese Ilava. „Majiteľom rodinného domu, kde má spoločnosť sídlo, je Pavol Križan. V nehnuteľnosti má sídlo ďalších jedenásť spoločností spriaznených s osobou Karol Blaha. Osud spoločností má podobný scénár.“

Do rovnakého domu v Krivokláte sa počas policajného vyšetrovania v roku 2013 presťahovala aj firma Rent and Wash, od ktorej kúpil Bašternák 7 bytov za údajných 12 miliónov eur v hotovosti, z čoho si následne uplatnil dvojmiliónovú vratku.

Mali ich skontrolovať

Finančná správa poslancom odozdala aj kritériá, na základe ktorých sa v roku 2012 vykonávali jednotlivé daňové kontroly. Rajtárovi z nich jednoznačne vyplýva, že firmu BL 202 mali daňoví kontrolóri skontrolovať. Skontrolovali však len dvojmiliónovú vratku a napriek nezrovnalostiam skonštatovali, že môže byť vyplatená. Vratky za ďalších šesť miliónov eur neskontrolovali vôbec. Prezident finančnej správy František Imrecze napriek tomu tvrdí, že nikto z jeho podriadených nepochybil – ani pri daňových kontrolách, ani pri neodoslaní sťažnosti voči odmietavému rozhodnutiu polície.

František Imrecze a Robert Fico. Foto - TASR
Šéf daniarov František Imrecze a premiér Robert Fico, nájomník v bytovke Ladislava Bašternáka. Foto – TASR

Poslanci preto navrhnú rokovanie ďalšieho finančného výboru a od Imreczeho budú požadovať ďalšie odpovede. Kľúčové pre Rajtára je, či štát dostal podobnú sumu eur na „vstupe“, keď ich potom na „výstupe“ vyplatil ako vratky Bašternákovi. V prípade dvojmiliónovej vratky bolo napríklad na vstupe zaplatených len niečo vyše 6-tisíc eur. Zvyšok si firma Rent and Wash (vo voľnom preklade prenajmi a vyper) kompenzovala inými faktúrami, ktoré vtedy nikto nepreveril.

Nedarí sa mu

Rajtár zároveň z údajov zverejnených ministerstvom financií zistil, že Bašternákove firmy, ktorým boli vyplácané vratky, zaplatili štátu na daniach 72-tisíc eur od roku 2008 do roku 2015. „Sú oblasti, kde sú nízke marže, a teda aj daň zo zisku je pomerne malá, napríklad komodity. Ale celková nízka odvedená daň zo zisku pri takýchto obratoch a takom dlhom časovom období je indikátorom toho, že niečo nie je v poriadku,“ myslí si poslanec SaS. Aj normálny biznis môže mať podľa neho na začiatku nadmerný odpočet a stratu, potom by sa to však malo zmeniť.

Väčšinu vratiek vyplatili Bašternákovi za vlády Roberta Fica.

Ladislav Bašternák, Robert Kaliňák a Robert Fico. Foto topky a N - Tomáš Benedikovič
Ladislav Bašternák, Robert Kaliňák a Robert Fico. Foto topky a N – Tomáš Benedikovič

Opozícia dnes podala návrh na odvolanie ministra vnútra Roberta Kaliňáka z funkcie práve za kauzu Bašternák. Schôdza bude v utorok. „Kauza Bašternák je čítankový príbeh daňového podvodu, kde boli ľudia tejto krajiny obratí minimálne o osem miliónov eur,“ zdôvodnil podanie návrhu Daniel Lipšic (Nova). Posledné výroky  podľa Lipšica usvedčujú ministra vnútra z toho, že polícia prípad poriadne nevyšetrí. Kaliňák označil schôdzu za stratu času, ktorý pred predsedníctvom Slovenska v EÚ potrebuje.

Vyšetrovanie Bašternáka sa začalo nanovo potom, čo o podozrivých vratkách informovali v marci Denník N a Trend. Polícia ho rozšírila na všetky aktivity podnikateľa a preveruje aj Mariána Kočnera, ktorý staval bytovku Five Stars Residence, v ktorej Bašternák podozrivo nakúpil sedem bytov.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Ladislav Bašternák

Robert Kaliňák

Slovensko

Teraz najčítanejšie