Denník N

Sieti hrozí ďalší rozkol, podľa Procházku žiadne odchody nebudú

Radoslav Procházka založil stranu Sieť. Foto N – Tomáš Benedikovič
Radoslav Procházka založil stranu Sieť. Foto N – Tomáš Benedikovič

Aktualizované 15.50 – Ak by zo Siete naozaj odišli nejakí poslanci, neznamenalo by to zrejme koniec vlády. Mohli by prejsť do klubu Mosta-Híd.

Čo Pavlovi Frešovi s SDKÚ trvalo tri roky, môže Radoslav Procházka zvládnuť za tri mesiace. V najmenšej vládnej strane, ktorú už krátko po voľbách pre dohováranie sa so Smerom opustili traja poslanci, hrozí ďalší rozkol. Podľa informácií Denníka N sa hovorí aj o odchode všetkých poslancov okrem predsedu.

V strane trvajú spory medzi Procházkom a veľkou časťou ostatných poslancov už niekoľko týždňov. Vyhrocujú ich aj chýry o možnom prestupe troch poslancov zo strany Borisa Kollára, s ktorými by Sieť mohla vytvoriť spoločný klub. Strana to oficiálne nevylúčila, čo poslancov nahnevalo.

Problémy sú však hlbšie. Jednotlivým tváram Siete prekáža Procházkova nevypočítateľnosť, rozhodnutia, ktoré s nikým nekonzultuje, ale aj fakt, že strana prakticky nefunguje, chýba jej perspektíva a jej budúcnosť je otázna.

Podľa informácií Denníka N preto poslanci Siete nevylučujú, že Procházku opustia. Vládnu koalíciu by to však ohroziť nemalo – rebelujúci poslanci naďalej považujú vládu so Smerom, SNS a s Mostom-Híd za jedinú možnú alternatívu. V parlamente už prebehli neoficiálne debaty o tom, či by súčasní členovia Siete nemohli pokračovať v klube koaličného Mosta-Híd.

V klube so Šimkovičovou? Ťažko

Predseda strany v piatok novinárom povedal, že žiadne odchody nehrozia. „Je to každé dva alebo tri týždne stále tá istá téma, práve táto sa nepotvrdí. Už nám je to trochu smiešne,“ povedal.

Viacerých poslancov zvolených za Procházkovu stranu nahnevalo štvrtkové stanovisko Siete k správe, že by strana mohla vytvoriť spoločný klub s trojicou nespokojných poslancov strany Borisa Kollára. „Sieť sa nevyhýba normálnej pracovnej ani ľudskej komunikácii v parlamente a nebude sa jej vyhýbať ani v budúcnosti,“ povedala hovorkyňa Siete Karmen Németová.

Poslankyňa Martina Šimkovičová. Foto N - Tomáš Benedikovič
Poslankyňa Martina Šimkovičová. Foto N – Tomáš Benedikovič

„Akákoľvek užšia spolupráca si však vyžaduje spoločné vnímanie cieľov v parlamentnej práci. Takto ďaleko sme zatiaľ s nikým nehovorili a žiadny nábor nerobíme. Ak vznikne prirodzený záujem o bližšiu spoluprácu, budeme o jej možnostiach hovoriť najskôr medzi sebou.“

Poslanec Siete Martin Fedor hovorí, že klub, kde by sedel s Petrom Marčekom, Rastislavom Holúbekom či Martinou Šimkovičovou, si predstaviť nevie.

„Myšlienka spoločného poslaneckého klubu, vytvoreného s možnými odídencami zo Sme rodina, je pre mňa úplne nepredstaviteľná,“ napísal Denníku N. „Okrem toho, že táto strana je nekompatibilná s hodnotami, ktoré presadzujem, má vláda pohodlnú väčšinu a nepotrebuje zbytočné podozrenia z kupovania hlasov.“

Fedor zároveň naznačuje, že oveľa bližšia by mu bola spolupráca s Bugárovým Mostom-Híd. „Viem si predstaviť vytvorenie spoločného poslaneckého klubu s programovo blízkou stranou, ako sme to napokon sľubovali už pred voľbami. Myslím, že stredo-pravá politika si zaslúži silnejšie zastúpenie v tejto vládnej koalícii, ku ktorej v súčasných pomeroch nevidím alternatívu.“

Sieť mala nábeh na silnú stranu, dnes ju ľudia opúšťajú. Foto - TASR
Sieť mala nábeh na silnú stranu, dnes ju ľudia opúšťajú. Foto – TASR

Kollára odmietajú aj ostatní

Podobný názor ako Fedor majú aj ďalší poslanci Siete. „Politika nemôže byť o kupčení s hlasmi za každú cenu, a ak by sa toto stalo, bol by to veľký šrám na fungovaní tejto vládnej koalície,“ povedal pre TASR Eduard Adamčík.

„Nepovažujem hodnoty, s ktorými išla do volieb táto strana, za zlučiteľné s tým, čo dlhodobo presadzujem,“ tvrdí o poslancoch zo Sme rodina aj podpredsedníčka Siete Katarína Cséfalvayová.

Prestup do Siete pritom pre médiá vylučujú aj Kollárovi poslanci. „Nevieme, kto tieto informácie šíri a posúva ich do médií, ale môžeme jednoznačne potvrdiť, že sa nezakladajú na pravde,“ napísali v spoločnom stanovisku.

Peter Marček pre Denník N dopĺňa, že vládna koalícia s ich hlasmi rátať nemôže. „Vyzval som aj nášho predsedu, nech robí niečo pre to, aby sme svoje problémy neprali na verejnosti. Keby som mal zajačie úmysly, v prvom rade to oznámim pánovi Kollárovi. Jednu vec viem určite, nikto z nás nemieni zo Sme rodina odchádzať.“

Čo sa deje na predsedníctve

Procházka po tom, čo z vedenia odišla dvojka Siete Miroslav Beblavý, presviedčal, že stranu čaká dobrá budúcnosť. „Sieť nie je kŕdeľ vrabcov, ktorý sa rozpŕchne pri prvom výstrele zo vzduchovky. Tí, ktorí túžili po rýchlom úspechu a úžitku, sú sklamaní, ale jadrom Siete sú a zostanú ľudia, ktorí z nej urobia dlhý a dobrý príbeh.“

Jeho poslanci sú však o dlhom a dobrom príbehu presvedčení čoraz menej. Konflikty vo vedení ilustrujú aj príhody z predsedníctva Siete, o ktorých sa na verejnosti až tak nevie. Príkladom môže byť nominácia Andreja Hrnčiara na post podpredsedu parlamentu. Pôvodne sa hovorilo o tom, že toto miesto dostane sám predseda.

Foto N - Vladimír Šimíček.
Foto N – Vladimír Šimíček

No na predsedníctve Procházka navrhol, aby Sieť do vedenia Národnej rady nominovala Hrnčiara. Následne však kolegom dlhú chvíľu vysvetľoval argumenty, prečo by sa Hrnčiar podpredsedom parlamentu stať nemal. Takto mätúco Procházka nepostupoval po prvý raz. Aj pri úvahách o vláde na predsedníctve najprv navrhol, aby strana nešla ani len rokovať so Smerom, a potom vysvetľoval, prečo to však vlastne inak nejde.

Keď Hrnčiar videl, kam debata o nominácii na podpredsednícky post smeruje, predsedu strany prerušil a na jeho prekvapenie povedal, že nomináciu prijíma. Nakoniec naozaj post získal on. Podľa ľudí z prostredia Siete Procházku vtedy Hrnčiarov ťah rozčúlil.

Ešte nič nie je rozhodnuté

Podľa informácií Denníka N poslanci Siete odchod od Procházku nevylučujú, ale neznamená to, že by sa nakoniec s predsedom nemohli zmieriť. Požadujú od neho zmenu správania a dosah na zásadné rozhodnutia, ktoré doteraz predseda často robil sám a bez diskusií.

Hovorkyňa Siete Karmen Németová odpísala, že v strane je všetko v poriadku. „Strana normálne funguje, a to aj v regiónoch. Na tvorbu vízie je príslušný najmä jej snem, ktorý spoločne pripravujeme, a nikto nikam neodchádza.“

V piatok sa s Procházkom na brífingu po koaličnej rade ukázali aj poslanci Eduard Adamčík a Igor Janckulík. Spolu s predsedom strany možný odchod vyvrátili.

Prví ľudia opustili Sieť už po voľbách. Boli to poslanci Simona Petrík, Miroslav Beblavý a Katarína Macháčková a náhradnička Zuzana Zimenová. Foto - TASR
Prví ľudia opustili Sieť už po voľbách. Boli to poslanci Simona Petrík, Miroslav Beblavý a Katarína Macháčková a náhradníčka Zuzana Zimenová. Foto – TASR

Prvý podpredseda strany Andrej Hrnčiar vo svojej reakcii rozdielne názory nevylúčil. „Sieť je demokratická strana a možné názorové rozdiely svojich predstaviteľov na niektoré otázky považujem za prirodzené,“ myslí si.

„Priestorom na ich výmenu je však vnútrostranícka pôda, určite nie médiá. Vládna koalícia je stabilná a naši poslanci k nej pristupujú s maximálnou zodpovednosťou.“

Medzi šesticou poslancov Siete sú osobnosti, ktoré boli predsedovi skôr bližšie (napríklad Eduard Adamčík, o ktorom sa písalo aj ako o človekovi podnikateľa Radoslava Barana, ktorý má stáť v pozadí strany), ale napríklad aj tí, ktorí nemali ďaleko k odchodu s Miroslavom Beblavým.

V minulosti sa v tejto súvislosti spomínal Oravčan Igor Janckulík, ktorý si získal vo svojom regióne podporu ešte pred tým, než vstúpil do Siete. Už v roku 2013 uspel vo voľbách do zastupiteľstva Žilinskej župy.

Osudy týchto politikov sa teda ešte môžu líšiť. Predseda poslaneckého klubu Mosta-Híd Gábor Gál k tomu dodáva, že o prestupe poslancov do ich klubu sa nerokuje. „Nebudeme sa angažovať v žiadnych vnútrostraníckych sporoch. Ak nejaké majú, musia si ich vyriešiť sami.“

Šéf Mosta-Híd Béla Bugár vraví, že na piatkovej koaličnej rade o poslancoch Siete nehovorili, ani sa im neozývali so záujmom prestúpiť do Mosta-Híd. „Neriešim to. Tak ako počúvam, že niekto by mal vytvoriť so Sieťou klub, teraz čítam akurát, že to pravda nie je. Nebudem riešiť, čo sa objavuje v médiách, lebo polovica nie je pravda.“

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Slovensko

Teraz najčítanejšie