Denník N

Nitriansky biskup žaluje RTVS za reportáž o zneužívanom dievčati z Nevidzian

Nitriansky biskup Viliam Judák a reportér RTVS Pavol Fejér. Foto - TASR
Nitriansky biskup Viliam Judák a reportér RTVS Pavol Fejér. Foto – TASR

Slovenské súdy právoplatne odsúdili farára z Nevidzian za zneužívanie 11-ročnej školáčky, nitrianske biskupstvo v reportáži vidí zavádzanie. Rodina obete zasa s odvolaniami nepochodila.

Nitriansky biskup Viliam Judák podal žalobu na RTVS a je presvedčený, že novinár zavádzal a klamal v reportáži o zneužívaní jedenásťročnej školáčky miestnym farárom v obci Nevidzany.

Judák žiada odvysielať opravu, reportér Pavol Fejér, ktorý bol za reportáž z mája 2015 nominovaný na novinársku cenu, si za svojimi informáciami stojí.

„Ak majú pocit, že sú poškodení, nech sa bránia, to im vziať nemôžeme. Ja mám čisté svedomie. Veci uverejnené v reportáži sú overené,“ hovorí Fejér, ktorý v minulosti pracoval v Markíze a dnes je moderátorom a redaktorom relácie Reportéri v RTVS. „Ak by sa však ukázalo, že som fabuloval a klamal, tak si to musím, samozrejme, osobne odskákať.“

O stanovisko sme žiadali aj nitrianskeho biskupa, k žalobe na RTVS sa však vyjadrovať nechce. Ešte minulý rok žiadal televíziu o odvysielanie opravy mimosúdne, tá na to nevidela dôvod. „Prezentované informácie neboli nepravdivé ani pravdu skresľujúce. Naopak, boli v súlade s tak zákonnými, ako aj žurnalistickými požiadavkami,“ tvrdí RTVS. 

Kňaz Pavol Kobida je od vzniku samostatného Slovenska jediným farárom, ktorého uznali vinného zo sexuálneho obťažovania dieťaťa.

Biskup vraj o ďalších obetiach nevedel

Biskupovi Judákovi v reportáži prekážalo najmä reportérovo obvinenie, že vedel aj o ďalšej Kobidovej obeti. Nitrianske biskupstvo po odvysielaní reportáže tvrdilo, že to nie je pravda a kňaza z Janíkoviec do Nevidzian preložil „na základe bežných pastoračných prekladov“.

„V neďalekých Janíkovciach žilo ďalšie zneužívané dievča a jeho mama bola za biskupom, takže o tom vedieť musel,“ hovorí Fejér. Vychádzal z informácií redaktora TA3, ktorý o prípade z Janíkoviec nakrútil reportáž. Podľa Fejéra si vtedy biskup nesplnil občiansku povinnosť. „Ak človek vie o spáchaní trestného činu, tak je povinný to nahlásiť polícii.“

Sťažnosti na neetickosť vysielania zvyčajne rieši licenčná rada. Tá dozerá na vysielanie médií, môže udeliť pokutu a v krajnom prípade aj odňať licenciu. Rada žiadne sťažnosti od ľudí na túto reportáž neeviduje.

Nitrianske biskupstvo po odvysielaní Fejérovej reportáže vydalo stanovisko, v ktorom spochybnilo jeho nestrannosť a upozornilo na ďalšiu jeho reportáž z roku 2006 odvysielanú v relácii Paľba na Markíze. Novinár v nej opisoval majetkové spory ľudí s nitrianskym biskupstvom. Rada vtedy po reportáži televíziu Markíza upozornila na porušenie zákona.

„Rada rozhodla, že som v reportáži neposkytol adekvátny priestor na vyjadrenie dotknutej strane, čiže diecéze. To však nie je pravda, pretože som sa ich stanovisko viackrát pokúšal získať. Jediní dvaja ľudia, ktorí sa mi k tomu vyjadrili, boli Mons. Vallo a zamestnanec kapituly, ktorého som nakrútil na skrytú kameru. Iným spôsobom som sa nevedel domôcť k žiadnym informáciám zo strany biskupského úradu,“ spomína na tento prípad Fejér. „Zvonka by som mohol vyzerať ako nirianskobiskupský drakobijec, ale nie je to tak.“

Najbližšie pojednávanie sa bude konať 17. júna 2016.

foto N – Tomáš Benedikovič
foto N – Tomáš Benedikovič

Zneužívaná nie je poškodenou, ale iba svedkom

Slovenské súdy začiatkom minulého roka potvrdili, že farár takmer rok zneužíval jedenásťročné dievča z Nevidzian. Dostal trojročnú podmienku a príkaz podstúpiť sexuologickú liečbu. Okrem toho má aj zákaz stretávať sa v kostole a na hodinách náboženskej výchovy s deťmi.

Dievčina je dnes už stredoškoláčka, Denník N v reportáži vlani opísal, ako sa hnev viacerých ľudí v obci obrátil na obeť a jej rodinu ako na farára, ktorého chodili miestni povzbudzovať aj počas súdneho konania.

Rodine dievčaťa sa zdal trest pre farára nedostatočný. Spolu s novou advokátkou Zuzanou Olexovou preto podali dovolanie ministrovi spravodlivosti, aby spor vrátil späť na súd, ale neuspeli. Neskôr Ústavný súd upozornili na porušenie viacerých ústavných práv zneužívaného dievčaťa, ku ktorým malo dôjsť počas súdneho procesu.

Ústavný súd sťažnosť odmietol ako „podanú zjavne neoprávnenou osobou“. Sťažovateľka (čiže zneužívané dievča) podľa neho „v namietanom trestnom konaní vystupovala ako svedok“, a nie ako poškodená. Nemôže si teda namietať základné práva a slobody poškodenej.

Trestný zákon pritom hovorí, že poškodenou je osoba, „ktorej bolo trestným činom ublížené na zdraví, spôsobená majetková, morálna alebo iná škoda alebo boli porušené či ohrozené jej iné zákonom chránené práva alebo slobody“. Táto definícia obeť sexuálneho zneužívania určite zahŕňa.

Právnička zneužívaného dievčaťa Zuzana Olexová argumentáciu Ústavného súdu spochybňuje. „Uvedený výklad je neudržateľný nielen právne, ale aj z pohľadu všeobecne akceptovaných pravidiel logiky, morálky a spravodlivosti.“ Prípad posunula na Európsky súd pre ľudské práva, kde namieta postup Ústavného súdu.

Pápež František začiatkom mesiaca schválil odvolávanie biskupov, ktorí nebudú riešiť prípady sexuálneho zneužívania maloletých zo strany katolíckych predstaviteľov.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Slovensko

Teraz najčítanejšie