Denník N

Maďarič pre spor o poplatky nevylučuje demisiu, SNS chce meniť názov

Marek Maďarič. Foto N - Vladimír Šimíček
Marek Maďarič. Foto N – Vladimír Šimíček

Aktualizované 13.45 – Minister kultúry Marek Maďarič kritizoval SNS za to, ako proti koncesionárskym poplatkom vystúpila, aj to, že jej koaliční partneri ustúpili. Zákon stiahnuť nemieni.

Minister kultúry Marek Maďarič (Smer) nemieni stiahnuť zákon, ktorým by sa zvýšili koncesionárske poplatky za RTVS na sedem eur. Na dnešnej tlačovej konferencii kritizoval nielen SNS, ale aj koaličných partnerov, ktorí strane Andreja Danka na piatkovej koaličnej rade ustúpili.

Maďaričovi prekáža, že si SNS našla zámienky, prečo koncesionárske poplatky v tejto chvíli nezvyšovať. Povedal, že mnohé jej pripomienky sú len formálne, ako napríklad zmena názvu, iné subjektívne a niektoré aj chybné. Spomenul napríklad protest proti tomu, že nový tretí kanál má byť len športový, o čom sa nikdy neuvažovalo.

Minister kultúry chce o zákone nechať hlasovať vládu aj parlament. Ak by neprešiel, podľa svojich slov zváži ďalšie kroky. Na otázku, či by to mohlo znamenať aj demisiu, povedal: „Je to jedna z možností.“ O svojom postoji hovoril aj s premiérom, obsah rozhovoru však rozoberať nechce.

Minister: RTVS sa zlepšila

„Nerozumiem spôsobu, akým SNS nastolila problém. Je neštandardné oznamovať cez médiá, že sme sa rozhodli nepodporiť svoj záväzok,“ myslí si Maďarič. Koaličným partnerom vyčítal, že strane ustúpili dokonca bez toho, aby zavolali na koaličnú radu jeho ako ministra.

To je pomerne prekvapivé, Maďarič zväčša na koaličné rady chodí. Stále patrí k vplyvným ľuďom, v strane mu patrí podpredsednícky post, aj keď sa ho po prezidentských voľbách v roku 2014 vzdal. Vtedy to vysvetľoval tým, že treba vyvodiť zodpovednosť za prehru Roberta Fica s Andrejom Kiskom. Maďarič bol šéfom Ficovho volebného štábu.

Robert Fico a Andrej Kiska ešte ako súperi v prezidentských voľbách. Foto – TASR
Robert Fico a Andrej Kiska ešte ako súperi v prezidentských voľbách. Foto – TASR

O tri mesiace po prezidentských voľbách ho zvolili opäť, no straníci ho museli dlho prehovárať. Maďarič vtedy politiku strany dokonca otvorene kritizoval. „Často sa prejavujeme aroganciou moci. Na jednej strane sa vykonala fantastická práca. Na druhej strane v tomto úsilí sme trochu strácali cit pre bežné potreby ľudí tak, ako nám to bolo dlhé roky vlastné,“ hovoril.

Maďarič dnes povedal, že v programovom vyhlásení vlády je jasný a zrozumiteľný záväzok na zvýšenie koncesionárskych poplatkov. „Nehovorí sa o žiadnych podmienkach, len o zabezpečení financovania RTVS a rozšírení o nový vysielací okruh,“ vyhlásil.

„Som si vedomý, že je to nepopulárne opatrenie, ale niekedy politik musí pristúpiť k nepopulárnemu opatreniu, ak ho považuje za potrebné. Miera priameho financovania RTVS verejnosťou jej dáva väčší či menší predpoklad nezávislosti a na tej mi záleží.“

Minister kultúry priznal, že boli roky, keď sa STV a SRo nachádzali v úpadku. „Vedel som, že sa musia zmeniť. Výsledky ukázali, že sme na dobrej ceste. RTVS v rokoch 2012 až 2016 hospodári bez straty. Teší ma, že jej stúpa sledovanosť a že sa v rozhlase zvýšil objem dramatickej tvorby.“

Maďarič ako plusy RTVS spomenul rozšírenie vysielania pre deti, viac koprodukovaných filmov či nakrútených dokumentov. „Len na základe takýchto výsledkov som sa odvážil navrhnúť zvýšenie poplatkov a tento zámer schválila koaličná rada, parlament aj vláda.“

Hrnko: Nie sme dvojbodka

Podpredseda SNS Anton Hrnko povedal, že aj po Maďaričovej tlačovke na svojich podmienkach trvajú. Pre Aktuality.sk vysvetlil, že by menil logo aj názov telerozhlasu. „Chceli by sme, aby sa to v slovenčine volalo tak, tak ako sa to má voať: Slovenský rozhlas a televízia. A nie dvojbodka. Slováci nie sú dvojbodka,“ tvrdí.

Opäť kritizoval jazykovú úroveň redaktorov, malý počet regionálnych štúdií či málo programov pre deti a mládež. Maďarič pritom na svojej tlačovej konferencii hovoril, že kým pred rokmi sa dal na obrazovke nájsť len jeden večerníček denne, dnes televízia vysiela pre deti každý deň dve hodiny.

Anton Hrnko. Foto N – Tomáš Benedikovič
Anton Hrnko. Foto N – Tomáš Benedikovič

Predseda SNS Andrej Danko bol v pondelok na návšteve Českej republiky. Hovorkyňa strany Zuzana Kohútková avizovala, že koncesionárske poplatky budú opäť témou koaličnej rady.

Medzitým Maďariča len veľmi vlažne podporil premiér Robert Fico. Tlačový odbor uradu vlády poslal novinárom vyhlásenie, že vládna koalícia rešpektuje záväzky vyplývajúce z programového vyhlásenia vlády vrátane záväzku optimalizácie výšky úhrady za služby verejnosti poskytované RTVS.

„Partneri sa len dohodli, že o výške tejto optimalizácie a dátume účinnosti príslušného zákona musí prebehnúť ešte odborná diskusia,“ povedala premiérova hovorkyňa Beatrice Szabóová.

Nezvyšovali sa trinásť rokov

Koaličná Slovenská národná strana (SNS) minulý týždeň vyhlásila, že v tejto chvíli nepodporí návrh na zvýšenie koncesionárskych poplatkov, ktorý predkladá ministerstvo kultúry. Zámer bol aj v programovom vyhlásení vlády a poplatky sa mali podľa predstáv rezortu zvýšiť na 7 eur.

Maďarič nepovedal, že by uvažoval o inej sume. Pripomenul, že SNS minulý týždeň nenapadla navrhovanú výšku poplatkov. Zákon nechcú podporiť pre iné dôvody. Minister je presvedčený, že vláda nepadne na koaličných poplatkoch ani na jeho osobe, situácia však vytvára precedensy.

„Nerozumiem prístupu koaličných partnerov, ktorí de facto súhlasili s porušením koaličnej zmluvy. Akokoľvek sa budeme tváriť, že programové vyhlásenie vlády je sväté, po tomto precedense už nie je sväté nič. To je cesta do pekla.“

SNS vo svojom vyhlásení napísala, že „Slovenská televízia a Slovenský rozhlas, ktoré dnes vystupujú pod nezmyselným a z hľadiska obsahu slovenčine sa priečiacim spoločným názvom, musia prejsť najskôr výraznou vnútornou prestavbou a stať sa skutočnou slovenskou a národnou verejnoprávnou inštitúciou“.

Strana telerozhlasu vyčítala najmä spravodajstvo. Podľa SNS by ich správy mali byť také, „kde sa občania informujú o dianí doma i vo svete, dostávajú rovnaký priestor reprezentanti všetkých relevantných spoločenských, politických a kultúrnych orgánov a organizácií a (…) kde nedostávajú hlas úplne okrajové, ale politicky korektné skupinky“.

Koncesionárske poplatky sa nezvyšovali už trinásť rokov, domácnosti momentálne platia mesačne 4,64 eura. Minister kultúry povedal, že ak by sa v koalícii dohodli na inom riešení dofinancovania RTVS ako cez poplatky, nemal by s tým problém, no on sám preferuje zvýšenie koncesií. Podľa neho dávajú telerozhlasu väčšiu nezávislosť.

Maďaričov zákon je len v medzirezortnom pripomienkovom konaní, do parlamentu sa dostane až na jeseň. Strany teda majú zatiaľ dosť času rokovať.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

RTVS za Machaja

Slovensko

Teraz najčítanejšie