Denník N

Učitelia vo videách pripomínajú Ficove predvolebné sľuby o vyšších platoch

Foto N – Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Na 1. júla chystajú učitelia protest. V pondelok spustili videá, ktorými chcú premiérovi pripomenúť jeho sľub, že tento rok budú mať 1,2-násobok priemernej mzdy a že je priestor na 25-percentné zvyšovanie platov.

Učitelia sa opäť ozývajú a pripravujú protesty. V deň, keď začne Slovensko predsedať Európskej únii, teda 1. júla, pripravujú protest.

Predtým spustili video kampaň, v ktorej premiérovi Robertovi Ficovi pripomínajú jeho predvolebné sľuby.

V predvolebnej diskusii na TV Markíza totiž povedal, že tento rok budú zarábať učitelia 1,2-násobok priemernej mzdy. Podľa údajov Iniciatívy slovenských učiteľov zarábajú len 1,08-násobok priemernej mzdy.

Ak sa budú platy zvyšovať tak, ako to sľubuje vláda v svojom programovom vyhlásení – teda tento rok a potom od roku 2018 o 6 percent ročne, tak sa premiérov sľub spred volieb splní o štyri roky neskôr – teda v roku 2020.  „Zároveň priemerná mzda dosiahne asi 0,72-násobok priemeru zamestnancov s vysokoškolským vzdelaním,“ napísala iniciatíva.

Premiérovi Ficovi učitelia pripomínajú aj jeho výrok, že je priestor na 25-percentné zvýšenie platov. „Máme k dispozícii finančné zdroje na ďalšie 25 percentné zvýšenie platov, tento cieľ (1,2-násobok priemernej mzdy) v roku 2016 môže byť splnený,“ povedal Fico v predvolebnej diskusii.

Od septembra sa síce učiteľom na Slovensku platy zvýšia, ale len o šesť percent. Na budúci rok vláda zvyšovať platy podľa programového vyhlásenia ani neplánuje.

Ministerstvo školstva však tvrdí, že začalo rokovať s ministerstvom financií, aby sa platy učiteľov na základných, stredných a vysokých školách zvýšili o 6 percent aj od januára 2017.

Plavčan: Zvýšime možno o 40%

„V prvom rade chceme ukázať, čo sa sľubovalo pred voľbami a čo sa udialo po voľbách. Mobilizovať a aktivizovať učiteľov, aby trvali na splnení sľubov, ktoré im boli dané pred voľbami,“ vysvetľuje video kampaň Vladimír Crmoman, ktorý je šéfom Slovenskej komory učiteľov a pôsobí aj v Iniciatíve slovenských učiteľov.

Tá stojí aj za protestom, ktorý by mal byť 1. júla. „Hlavná aktivita bude pochod mestom, ktorý sa začne o 13. hodine. Budeme sa chcieť dostať čo najbližšie k miestu, kde bude program predsedníctva,“ hovorí Crmoman.

Ministerstvo školstva sa bráni, tvrdí, že ak sa budú zvyšovať platy počas tejto vlády, ako je to naplánované v programovom vyhlásení, znamenalo by to 31,3-percentné zvýšenie platov a stálo by to 1,1 miliardu eur. Ak by sa ministrovi školstva Petrovi Plavčanovi (SNS) podarilo vyrokovať, aby sa platy učiteľov zvýšili aj v roku 2017, bolo by to podľa ministerstva zvýšenie o takmer 40 percent a štát by to stálo počas štyroch rokov 1,4 miliardy eur.

„Ministerstvo si uvedomuje, že ani 40-percentné zvýšenie nezabezpečí posun Slovenska na priemernú úroveň platov učiteľov v EÚ a bude potrebné v ňom pokračovať aj v ďalších rokoch, rovnako ako bude potrebné pokračovať vo zvyšovaní objemu financií do rezortu školstva. Na druhej strane však chápe, že vláda musí pri rozhodovaní rešpektovať ekonomickú realitu a zohľadňovať možnosti štátneho rozpočtu,“ tvrdí ministerstvo.

Kedy to bude?

Na otázku, v ktorom roku budú mať učitelia 1,2-násobok priemernej mzdy, ministerstvo školstva neodpovedalo. Ani premiér Fico na otázky neodpovedal.

Iniciatíva však pripomína, že v programovom vyhlásení je zvyšovanie platov podmienené „realizáciou zásadných (no bližšie neurčených) zmien v školstve“. „Napriek opakovaným sľubom ani tentoraz neexistuje nijaká záruka, že učiteľské platy stúpnu až k spomínanému 1,2-násobku,“ tvrdí iniciatíva.

A čo by znamenalo, ak by vláda zvýšila platy tak, ako plánuje? Iniciatíva vypočítala, že učiteľ, ktorý je zaradený v 11. platovej triede (teda napríklad má vysokoškolské vzdelanie II. stupňa a I. atestáciu) a má 15 rokov praxe, zarába na začiatku tohto roka presne 862,50 eur. „V roku 2020 bude zarábať asi 1090 eur, čo bude zhruba 1,06-násobok priemernej mzdy v národnom hospodárstve a asi 0,62-násobok priemernej mzdy vysokoškolsky vzdelaných ľudí,“ tvrdí iniciatíva.

Odborári chcú viac

Tlačiť na vyššie platy chce aj odborový zväz. Má v pláne rokovať  s ministerstvom školstva o kolektívnej zmluve, kde navrhuje výraznejší rast platov.  Vychádza pritom z deklarácie, ktorú podpísali všetky organizácie v školstve.

O proteste naplánovanom na 1. júla podľa šéfa odborov Pavla Ondeka vedia len z médií, nik ich neoslovil. Nevedel ani o video kampani, ktorú iniciatíva slovenských učiteľov spustila. „Je to aktivita týchto ľudí,“ hovorí Ondek.

Crmoman hovorí, že chcú k spolupráci na proteste prizvať všetky organizácie v školstve, aj odbory, v ktorých je najviac členov.

A pridali by sa odbory, keby ich oslovili? „Sústreďujeme sa na rokovania o kolektívnej zmluve,“ reagoval Ondek.

Tvrdí, že zmluvu poslali na vládu a čakajú na termín, kedy o nej budú rokovať.  Žiadajú, aby sa od roku 2017 zvýšili platy učiteľom o 25 percent a potom každý rok o desať percent. Ak by sa im to v kolektívnej zmluve nepodarilo dohodnúť, Ondek nevylučuje, že budú protesty.

Keď budú poslanci rokovať o 6-percentnom zvýšení platov učiteľov od septembra tohto roka, odborári žiadajú, aby sa rast platov rozšíril aj na nepedagogických zamestnancov – kuchárky, upratovačky či školníkov.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Protesty učiteľov

Slovensko

Teraz najčítanejšie