Denník N

Rajtár z SaS o kauze Bašternák: Nemôže byť náhoda, že zlyhali úplne všetci

Jozef Rajtár. Foto N - Vladimír Šimíček
Jozef Rajtár. Foto N – Vladimír Šimíček

Na takéto jednoduché podvody stačí papier, nepotrebujete špeciálnu digitálnu analytiku, hovorí pred schôdzou o odvolaní ministra vnútra Roberta Kaliňáka poslanec SaS Jozef Rajtár.

Jozef Rajtár sa narodil 12.1. 1977. Po škole pracoval v Samsungu a študoval v Južnej Kórei kórejčinu. Dva roky žil v Austrálii, študoval manažment, neskôr pracoval pre kórejskú firmu. Od roku 2006 bol vedúcim ázijskej sekcie v UniCredit Bank Slovakia a posledné štyri roky žil v Hongkongu. V roku 2016 bol zvolený za poslanca za SaS, ktorú s Richardom Sulíkom zakladal.

Prečo si myslíte, že Robert Kaliňák je zodpovedný za kauzu Bašternák?

Minister bol prvý, ktorý začal Ladislava Bašternáka sám od seba dosť vehementne obhajovať. To o mnohom svedčí, ale keby som mal ísť hlbšie, tak Bašternák s Kočnerom to robia už veľmi dlho bez trestu. Sú to veľmi jednoduché primitívne podvody, žiadne zložité karuselové podvody, pri ktorých aj kontrolóri na daňových úradoch majú čo robiť, aby na to prišli. Tuto len zoberú fiktívne faktúry, kde sú navýšené ceny, vypýtajú si nadmerný odpočet DPH z daňového úradu a naspäť nedajú nič, alebo len symbolickú sumu. Tento príbeh sa stále opakuje. Následne sa firmy prepíšu na nejakého slovenského konateľa – napríklad v prípade staviteľa Bonaparte, aj Five Stars Residence to bol ten istý človek – Karol Blaha. Potom ich prevezme občan Thajska so sídlom v obci Krivoklát. Veľmi jednoduchý rovnaký scenár. V oboch prípadoch – Kočnera aj Bašternáka sa to aj začalo vyšetrovať, ale z absurdných dôvodov sa vyšetrovania skončili.

Nemohlo to byť tak, že daňové úradníčky boli hlúpe, vyšetrovateľka neschopná a špeciálny prokurátor si to nevšimol, lebo má toho napríklad veľa?

Pokiaľ sú v systéme všetci hlúpi, tak aj za to zodpovedá minister. Ale bola by to dosť veľká náhoda, ak ide o taký badateľný trestný čin. Celý tento príbeh sa dá poskladať z verejných informácií, až na niektoré údaje, ktoré si ale polícia vie bez problémov vyžiadať. Poslanec si nemôže vypýtať od banky prevody na účty, polícia áno. Tu je pozoruhodné, že jedna z pracovníčok daňového úradu, ktoré to šetrili, bola povýšená, rovnako aj policajt, ktorý vyšetroval Kočnera. Robert Kaliňák a Robert Fico sa s Bašternákom dobre poznajú a od Bašternáka ako fyzickej osoby si Robert Fico prenajíma byt v Bonaparte. Podľa môjho trestného oznámenia ho stavala firma z vratiek DPH.

Môže Fico za to, od koho si prenajíma byt?

Je zvláštne, že Fico sa ani teraz nechce bytu za žiadnu cenu vzdať. Ak sa tak vysoko postavená osoba ako on niekde sťahuje, všetko je preverené tajnou službou, úradom na ochranu ústavných činiteľov. Oni sa tvária, že pomaly ani nevedia, od koho si byt prenajíma.

Andrej Hrnčiar hovorí, že nie je dôkaz, že Fico je s Bašternákom kamarát.

Ešte keď sa byt staval, Robert Fico tam s Bašternákom chodil si to obzerať. Veď robotníci, ktorí to stavali, vedeli, že tento byt je pre Fica, tento pre Počiatka. Hovoril s nimi o tom Igor Matovič. Fico vie, s kým sa stretáva. V jeho funkcii sa nemôžete stretnúť s podvodníkom a uzatvoriť s ním dlhodobý obchodný vzťah bez toho, aby ste o tom vedeli. To je nemysliteľné.

Ale čo ak SIS alebo ochranka Ficovi nepovedali, kto je Bašternák?

Každý jeho sused je preklepnutý, rovnako aj majiteľ. Nie je možné, že by orgány nevedeli, kto je Bašternák, potom by bola tajná služba úplne zbytočná, ale tak to samozrejme nie je.

Čo ste vedeli o Bašternákovi pred touto kauzou?

Neprišiel som s ním do styku, ale keby som s ním mal uzatvorený obchodný vzťah, tak viem, kto to je. Veď už len to, že bol partnerom Mariána Kočnera, malo indikovať nejakú pohotovosť. Keď Národný bezpečnostný úrad preveruje ľudí, tak zaklope ešte aj susedom na miestach, kde kedysi bývali.

Kaliňák hovorí, že sa s Bašternákom nerozprával roky.

Nemusí s niekým hovoriť. Stačí, že sa určité veci dohodnú cez sprostredkovateľov a ide to. Pozrite sa, veď ľudia, s ktorými roky blízko spolupracoval Kaliňák, napríklad právnik Turčan, sú teraz vo firmách, v ktorých pred nimi alebo zároveň s nimi figuroval Bašternák alebo Bašternákov brat.

Ako si predstavujete ovplyvňovanie celej kauzy zhora? Nemohol byť Bašternák najprv dohodnutý so samotnými úradníkmi?

Z výpovede ľudí, ktorí mi o tom rozprávajú, viem, že prezident finančnej správy to nad určitú sumu zariaďuje priamo. Ale ľudia ako Kočner a Bašternák majú určite s niektorými ľuďmi dlhodobý vzťah – aj na stavebnom alebo daňovom úrade. Veľa ich stavieb bolo postavených načierno a až dodatočne sa legalizovali. Často stavali v rozpore s územným plánom a podobne.

Aj vratka 3,6 milióna eur vyplatená za vlády Ivety Radičovej hovorí skôr o dohode s úradníkmi, nie?

Áno, aj. Ale úradníkov do funkcií tiež niekto dosadil. Napríklad šéf daňového úradu, ktorý povoľoval Bašternákove vratky, bol dosadený na miesto v roku 2006. Vláda Ivety Radičovej nestihla a ani nechcela meniť všetkých ľudí, aby tu nebol úplne balkánsky systém. V tomto prípade ale ani nešiel podnet na políciu. Potom by sme mohli súdiť, keby sa vyšetrovanie zakoplo tak, ako v roku 2014.

V prípade vratiek z roku 2012 si to všimli pracovníci Kriminálneho colného úradu a podali trestné oznámenie už po zmene vlády, teda za Fica. To by robili, keby mali pokyn kryť Bašternáka?

Nefunguje to tak, že je zoznam firiem, ktorých sa nikto nemôže dotknúť. To sa nedá, lebo by to niekto z pracovníkov daňového úradu zverejnil. Je to príliš veľká organizácia. Smeráci často nevedia, kde čo ich vlastní robia, pretože sa im občas stáva, že sa do niekoho pustia a ten im volá, prečo ho natreli. Pozerajú sa na to, ako sa nejaký prípad vyvíja a keď vidia reálny progres, že by zo šetrenia niečo mohlo byť, tak to zastavia. Napríklad nepodpíšu sťažnosť ako v prípade Bašternák. Nedotknuteľnosť začína až v určitej fáze.

Hovoríte o jednoduchom podvode, ale Kaliňák hovorí, že daňová správa bola v rozvrate a nefungovala napríklad analytika.

Boli to také zjavné podvody, že aj na začiatku ich vlády ich kontroly nastúpili a boli tam. Veď tu to nebolo tak, že sa to nedalo ustrážiť a neprišli kontroly. Prišli. A bolo aj policajné vyšetrovanie. Aj keby informačný systém nefungoval, na papieri videli, že sa to dá vyšetriť. Ani dnes nie je k dispozícii analytika tak, ako by mala byť. Tento systém ešte ani nedosiahol všetky funkcie toho predošlého, ktorý bol nevhodný. Aj teraz si to dávajú dohromady v excelli.

Druhý argument ministra alebo policajného prezidenta je, že čo mala vyšetrovateľka robiť, keď jej daňový úrad napísal, že firma Rent and Wash, ktorá Bašternákovi predávala byty, odviedla daň dva milióny eur. V skutočnosti však zaplatila len niečo cez 6-tisíc eur. Gašpar sa pýta, kam by sme prišli, keby sme každú štátnu inštitúciu podozrievali z klamstva?

Vyšetrovatelia nemusia podozrievať úrady apriori. Tu sa však nerozprávame o tom, že deťom v škôlke rozdávali koláče, niekomu sa neušiel a nemá podozrievať kuchárku. Rozprávame sa o vyšetrovaní závažných daňových podvodov. Povinnosťou polície je preverovať všetky skutočnosti. Ako vyšetrovateľka predsa mohla vedieť, že keď sa napíše, že daň bola vykázaná a odvedená, že to nemusí znamenať, že bola aj zaplatená v takejto sume. Aj keď bol podľa ministra svet kešu, drvivá väčšina ľudí platila bankovým prevodom. Niekoľko miliónové sumy sa predsa nenosia v kufríkoch a ak sa nosia, tak je to podozrivé. Nič jej nebránilo, aby si vypýtala bankové prevody o nákupe bytov, ich predaja a odvedené dane.

Polícia hovorí, že keď vyšetrovateľka odmietla trestné oznámenie, poslala to aj špeciálnemu prokurátorovi a ten to schválil. Nezlyhal najviac on?

Zlyhal aj špeciálny prokurátor. A aj preto hovoríme o podozreniach na najvyšších miestach v štáte. Kamkoľvek to prišlo, tam to zlyhalo. Nikto nebol schopný to vyšetriť. Buď sme neschopný štát, ktorý nevie vyšetriť elementárnu vec, alebo to nikto vyšetriť nechcel.

Koľko je takýchto vratiek? Dá sa všetkým v tejto sume venovať dostatočná pozornosť?

Súhlasím, že sa nedá venovať stopercentná pozornosť všetkému. Ako poslanci sme si však vyžiadali kritériá pre daňové kontroly v roku 2012 pri nadmerných odpočtoch. Takmer každý mesiac sa sprísňovali. Ale už na začiatku boli také prísne, že vratka 2-milióny eur by tam okamžite jasne a automaticky spadala.

Jozef Rajtár
Jozef Rajtár

Finančná správa vám odovzdala prehľad vratiek vyplatených Bašternákovi. Je rok 2012 výnimočný?

Bola to zďaleka najvyššia suma, ale aj iné vratky sú podozrivé.

Vysvetlil vám nejako prezident Finančnej správy, prečo skontrolovali len dva milióny a nie aj zvyšných 6 v tom roku?

Nevysvetlil. Na výbore mu išlo hlavne o obhájenie si informačného systému za 140 miliónov, ktorý tam dotiahol zo svojej vlastnej firmy, kde pracoval. O Bašternákovi nehovoril veľa, lebo na to potrebujete údaje. Len nám prisľúbil, že ich do 30 dní dodajú. Mal však napríklad problém dodať nám štatistiku ako rýchlo sa v roku 2012 vyplácali vratky. Bašternákova firma vznikla a už o dva týždne požiadala o vratky a krátko na to ich mala vyplatené. Bežne zadržiavajú peniaze aj štyri mesiace, rok a naďabil som aj na prípad, kde to trvalo tri roky.

Prečo považujete aj vratku 3,6 milióna eur, ktorú Bašternákovi vyplatili v roku 2011 ako staviteľovi Bonaparte, za podozrivú?

Pretože najprv nakúpili materiál na spotrebu za takmer 26 miliónov eur. To je obrovská suma, ktorá zmizla z majetku a nezmizlo to tak, že sa objavili tržby za byty, ktoré vraj stavebník predal.

Ako sa to dá vysvetliť?

Predajom za 1 euro, napríklad. Ich podvody naozaj nie sú sofistikované. Je to ako keby sa niekto na strednej ekonomickej škole zaoberal domácou úlohou a videl by, že toto účtovníctvo nedáva žiadny zmysel. Byty sa musia predávať za trhovú hodnotu a odvádza sa z toho DPH.

Nemôže byť na to iné vysvetlenie, ako ponúkate vy v trestnom oznámení?

Nikto iné vysvetlenie ani len neposkytol a neviem si ho ani predstaviť. Navyše máme precedens aj pri staviteľovi Five Stars Residence Kočnerovi. Predal 17 bytov za jedno euro, z čoho mohla byť DPH tak 16 centov.

Ale na začiatku museli mať nejaké náklady, keď nakupovali materiál. Vratka tuto tieto náklady nepokrýva, nie?

Otázka je, koľko z toho je fiktívneho. Nejaké náklady však určite majú. A tá otázka, odkiaľ sú pôvodné peniaze, je na stole. To by predsa mala zisťovať polícia. Či sú tie peniaze legálne a z akej pochádzajú činnosti, či to náhodou nie je z politickej korupcie.

Prečo sa každá stavba robí na inú firmu a prečo upratujú firmy do Krivoklátu?

V stavebníctve je normálne a štandardné, že na každý projekt existuje jedna firma. Je to aj kvôli financovaniu. Ak by napríklad banka financovala desať rôznych stavieb, nemusela by mať prehľad, čo vlastne financuje. Po dokončení stavby firma nejaký čas funguje a potom sa zruší. Vtedy ale musí vysporiadať všetky svoje záväzky. Ak sa však napíše na nejakú nekontaktnú osobu, bezdomovca, bieleho koňa, tak na ňu prechádzajú všetky záväzky a pomáha to zametať stopy. Takéto firmy už nemajú konateľov, takže napríklad za stratené účtovníctvo nie je nikto zodpovedný. Robí sa to kvôli mazaniu stôp.

Čo znamená to, že Bašternák zaplatil na daniach iba 72-tisíc eur?

V kontexte všetkých okolností to znamená, že jeho investície neboli úspešné. Mnohé z tých firiem ukazujú ako koniec príbehu obrovskú stratu. Tržby ako keby vôbec neprinášali zisk. Spĺňa to znaky podvodov s nadmernými odpočtami DPH.

Ale Bonaparte stojí.                                        

Stojí, ale zdá sa, že v porovnaní s nákladmi, boli byty predané za veľmi nízku cenu. Je to vec, ktorú vedia vyšetrovatelia veľmi ľahko overiť v katastri, keď si vypýtajú kúpne zmluvy.

Prečo vlastne máme systém vratiek DPH?

Vznikol práve preto, aby mal daňový úrad všetko pod kontrolou. Transakcie nejdú priamo ku konečnému konzumentovi, ktorý by mal zaplatiť DPH, ale je to taký ping-pong. Kto predáva, platí daňovému úradu a daňový úrad vyplatí nadmerný odpočet naspäť kupujúcemu. Je otázne, či je tento systém dobrý, ale páči sa veľa štátom na svete, pretože z toho vedia zinkasovať veľa peňazí. V Hongkongu, kde som žil, napríklad DPH nemajú. Majú firemné dane, daň z príjmu. Tým, že je tam registrovaných veľa firiem z celej Ázie, majú príjmy.

Čo znamená kauza Bašternák pre Kaliňákovu politickú kariéru? Koaliční partneri už povedali, že ho podržia.

Nepredpokladám, že by ho odvolali teraz na popud opozície, ale bude Smer a hlavne jeho koaličných partnerov stále viac ťahať dolu. Čím viac človek sleduje celú kauzu, tým viac podvodov nachádza.

Myslíte si, že kauza môže mať vplyv na verejnú mienku?

Rezonuje napriek svojej komplikovanosti. Aj ľudia, ktorí nerozumejú ekonomike, sa vedia chytiť maličkostí – napríklad, že niekto kúpi 17 bytov za jedno euro. A potom sú tu podnikatelia a živnostníci, ktorí platia dane. Tí vidia, že to nie je o tom, že niekto nezaplatil svoje dane, ale že je to tak, že zobrali peniaze iných daňových poplatníkov a dali si ich vyplatiť na vratkách a sú do toho zapletení najvyšší ľudia v štáte.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Robert Kaliňák

Slovensko

Teraz najčítanejšie