Denník N

Policajný šéf volal hliadke, ktorá chcela pokutovať Bašternáka: Nechajte ho tak, je to náš človek

Polícia má pomáhať a chrániť. Foto – ministerstvo vnútra
Polícia má pomáhať a chrániť. Foto – ministerstvo vnútra

Aktualizované 18:00. Policajti zastavili Bašternáka, keď obiehal cez plnú čiaru. Po telefonáte na neznáme číslo im zavolal nadriadený, aby ho pustili. Informáciu zverejnil Daniel Lipšic. Kaliňák tvrdí, že im nikto netelefonoval, ale dá to prešetriť.

Bol piatok 29. júna 2012 a hliadka dvoch policajtov mala službu od siedmej rána do siedmej večer. O pol druhej popoludní si na ulici Jaskový rad v Bratislave všimli auto Bugatti Veyron s ŠPZ BA 202 VV. Vodič obiehal cez plnú čiaru. Ohrozil auto, ktoré obiehal, aj auto, ktoré išlo oproti. Bugatti Veyron obehli, zastavili a do vysielačky to nahlásili na centrálu.

Zistili, že vodič je podnikateľ Ladislav Bašternák, ktorý blízko na Tupého ulici býva a sídlia tam aj jeho firmy. V aute sedel nepripútaný. Požiadali ho o doklady a aby vypol motor. Doklady predložil, motor nechal bežať. Bašternák im odvetil, že ak ho vypne, bude mať v kabíne 70 stupňov.

Video: Bašternák policajtom: Čo ma tu buzerujete? (autorka: Martina Pažitková)

 

Ešte raz ho požiadali, aby motor vypol. „No neurobil tak. Následne na to pán Bašternák vystúpil zo svojho vozidla, pričom nám povedal, prečo ho buzerujeme,“ opisujú policajti situáciu v úradnom zázname, ktorý spísali ešte v ten deň a v parlamente ho zverejnil Daniel Lipšic. Policajti mu dali fúkať, bol triezvy. „Následne na nás začal útočiť, že čo sa nám to premieta v našich hlavách, prečo mu dávame fúkať, že on už mal veľa policajných kontrol a nikto mu fúkať nedával.“

Bašternák začal telefonovať. Od policajta si vypýtal jeho meno aj názov útvaru, pod ktorý sú obaja zaradení. „Toto všetko pán Bašternák obratom tlmočil do telefónu a niekomu to rozprával, aby to vybavil.“ Nadiktoval aj evidenčné číslo služobného auta. Po tom, čo dotelefonoval, policajti mu oznámili, že spravil priestupok, za čo mu dávajú pokutu 150 eur.

Podnikateľ tvrdil, že pri sebe nemá hotovosť, a tak mu policajti povedali, že mu zadržia vodičský preukaz a po zaplatení pokuty si ho vyzdvihne. Bašternák odpovedal, aby policajti robili, čo treba.

Video: Kaliňák kryje podvod, opozícia pľuje na vlasť 
Autor: Martina Pažitková

Je to náš človek, neriešme to

Jeden policajt odišiel do auta spisovať papiere. O desať minút mu zazvonil mobil a videl, že mu telefonuje niekto zo služobného policajného čísla. Keď dotelefonoval, povedal kolegovi, že mu volal zástupca riaditeľa Obvodného oddelenia Bratislava Nové Mesto-západ III kapitán Vladimír Filip Saglena a spýtal sa ho na práve prejednávaný priestupok. Policajt povedal kolegovi, že zástupca mu do telefónu povedal, „že kvôli tomuto pánovi volal niekto z krajského policajného riaditeľstva a tí od nás žiadajú, aby sme tohto pána nechali tak, aby sme ho pustili, pretože to je náš človek, aby sme to neriešili“.

Policajt povedal kolegovi, že ho nezaujíma, kto mu telefonoval, a budú postupovať ďalej podľa zákona. Druhý policajt však trval na tom, aby kolega zavolal zástupcovi a vydiskutoval si to s ním. Ten zavolal priamo riaditeľovi oddelenia Nové Mesto-západ Jurajovi Pacigovi. „Pán riaditeľ mi uviedol, že sme postupovali správne a máme aj ďalej postupovať v zmysle zákona.“

Video: Matovičovci vysypali v parlamente 12 miliónov kešu

Práve vtedy zavolal túto hústredňu znovu zástupca a chcel im dať ďalšiu úlohu. Policajt mu oznámil, že prejednávajú priestupok a potom prídu na centrálu. Keď Bašternáka vyzvali, aby podpísal papiere o odobratí vodičského preukazu, povedal, že predsa len má hotovosť, a zaplatil pokutu.

Tento priestupok sa odohrával v čase, keď štát vyplatil Bašternákovi vratku dva milióny eur a ďalších šesť miliónov bolo na ceste na jeho účet.

Policajti neboli ani raz svedčiť

Na policajnej stanici si policajtov zavolal zástupca riaditeľa. „Zvýšeným hlasom kričal, že mu pre tento priestupok vyzváňal v kuse telefón a že mu v tejto veci volal aj riaditeľ odboru poriadkovej polície Bratislava III plukovník Jozef Olekszy.“ Potom zástupca vyhodil policajtov z kancelárie a povedal im, že s nimi skončil. Olekszy je dnes šéfom poriadkovej polície na policajnom prezídiu.

Po tom, čo policajti spísali úradný záznam, začal vec riešiť odbor kontroly. V decembri 2012 im krajský policajný riaditeľ Csaba Faragó napísal, že „nakoľko z úradného záznamu vyplýva podozrenie z trestného činu, že kapitán Saglena sa pokúsil ovplyvniť vašu služobnú činnosť tak, aby podozrivý z priestupku, nebol sankcionovaný, vec bola postúpená na ďalšie konanie inšpekcii ministerstva vnútra“. Saglena už v polícii nepracuje, ale z úradného záznamu vyplýva podozrenie nielen voči nemu, ale aj voči Olekszymu a „neznámemu“, komu Bašternák telefonoval. Saglenovi mal tiež volať „niekto z krajského riaditeľstva“.

Ako prípad inšpekcia vyšetrila, nie je známe, policajti však neboli ani raz svedčiť.

Minister vnútra Robert Kaliňák podozrieva policajta, že úradný záznam neskôr prepísal a sfalšoval ako možnú pomstu voči nadriadenému. Tvrdí, že on má zo spisu na inšpekcii iný záznam, ktorý sa ale končí tým, že Bašternák napokon zaplatil pokutu a o tom, že by policajtom niekto telefonoval, tam nič nie je. Novinárom ho zatiaľ neukázal, povedal, že zistí, či to môže zverejniť.

„Toto je klasická práca opozície, keď pracuje s dokumentmi, ktoré nie sú pravé, ale sú falzifikáty.“ Kaliňák na otázku, prečo hovorí, čo je pravda a nie to, že to dá znovu preveriť, povedal, že určite prípad môže inšpekcia prešetriť aj spätne.

„Existujú dva úradné záznamy, jeden ktorý je oficiálny a jeden, ktorý oficiálne znaky nevykazuje. O tom, ktorý je originál, je dosť nepochybné. Ak sa to stalo inak, je potrebné, aby sa k tomu niekto vyjadril a môže sa tým inšpekcia aj spätne zaoberať,“ povedal Kaliňák. „Neviem vám podrobnosti povedať, môžeme to dať prešetriť. Môžem požiadať, či je niečo možné vedenie inšpekcie a dáme vám vedieť,“ povedal Kaliňák.

„Mala by polícia zistiť, komu pán Bašternák telefonoval? „Koľko je to rokov?“ spýtal sa Kaliňák. „Akým spôsobom bol riešený tento prípad, netuším ako to skončilo, podľa mojich informácií bola uložená pokuta, pokuta zaplatená.“

Budete sa pýtať policajný šéfov? „Môžem sa opýtať, či sa poznajú,“ odpovedal Kaliňák.

„Arogantných vodičov môžete mať miliardu, v tomto prípade stojím vždy na strane polície,“ hovorí minister. Tvrdí, že kvôli pokutám mu už volali aj poslanci opozície.

Kaliňák hovorí, že s Bašternákom nie je roky v kontakte a jemu určite nevolal. „On si neprenajíma Bašternáka, ale byt. Určite je to nepríjemná situácia, ale je potrebné, aby tieto veci boli dôsledne prešetrené a vybavené,“ povedal na otázku, či by sa Fico nemal presťahovať.
„Ak podvádzal štát na daniach, bude potrestaný, je to jednoduché. Ak sa pýtate, či sa poznám s ľuďmi, ktorí sedia v base, áno poznám sa,“ hovoril Kaliňák.

Denník SME informuje, že Bašternák so svojim fárom pravidelne parkovaním porušuje dopravné predpisy.

Prečítajte si celý úradný záznam policajtov:

Dňa 29. 6. 2012 v čase od 7:00 do 19:00 sme boli velení do hliadkovej služby na OOPZ NMZ BA III v zložení VH (veliteľ hliadky): ppráp. Bc. H…, ČH (člen hliadky): stržm Z… pod volacím znakom C-30.

V čase o 13:30 sme na ul. Jaskový Rad zbadali os. mot. voz. Bugatti Veyron, EČV: BA 202 VV. Toto vozidlo išlo smerom od Jaskového radu smerom na Podkolibskú ul. v Bratislave. Vodič tohto vozidla obiehal na mieste, kde je to zakázané, cez plnú čiaru, tzn., že porušil ustanovenie par. 15. ods. 3, ods. 5 písm. c,c,g) zák. či. 8/09 Z. z., pričom svojou jazdou ohrozil vozidlo, pred ktoré sa zaradil, ako aj protiidúce vozidlo. Vodiča tohto mot. voz. sme predpísaným spôsobom zastavili na križovatke ulíc Jaskový Rad – Tupého. Ihneď sme o zastavení vozidla, dôvode, ako aj o mieste zastavenia vyrozumeli OS BA III. Pri zastavení bolo zistené, že vodič nebol počas jazdy pripútaný bezpečnostným pásom, čím porušil ustanovenie par. 8 ods. 1 vyššie citovaného zákona.

Vodič bol v zmysle par. 69 ods. 1 písm. c) zák. č. 8/09 Z.z. Cestný zákon, vyzvaný, aby predložil doklady potrebné na vedenie a premávku motorového vozidla. Vodič našej výzve vyhovel a predložil nám OP, VP a OEV od uvedeného vozidla. Na mieste bolo zistené, že vodičom je: Ladislav Bašternák, r. č. …, trv. byt. Námestie Slobody 13, Bratislava. Pán Bašternák bol oboznámený s dôvodom zastavenia a bol príslušníkom PZ vyzvaný, aby vypol chod motora. Menovaný na výzvu nereagoval, chod motora nevypol a zdôvodnil to tým, že keď vypne motor, tak bude mať v kabíne 70 stupňov, čím porušil ustanovenie par. 3, ods. 2 písm. c) vyššie citovaného zákona zvlášť hrubým spôsobom podľa par. 137 ods. 2 písm. j) zák. č. 8/09 Z.z.

Menovaný bol však ešte raz vyzvaný, aby vypol chod motora, no neurobil tak. Následne na to pán Bašternák vystúpil zo svojho vozidla, pričom nám povedal, že prečo ho buzerujeme. Menovaného sme v zmysle par. 69 ods. 1 písm d) zák. č. 8/09 Z .z. vyzvali, aby sa podrobil dychovej skúške. Vodič na našu výzvu reagoval a dychovej skúške sa podrobil s negatívnym výsledkom. Následne na nás začal útočiť, že čo sa nám to premieta v našich hlavách, prečo mu dávame fúkať, že on už mal veľa policajných kontrol a nikto mu fúkať nedával. My sme na jeho verbálne útoky nereagovali a pokračovali sme ďalej v plnení našich zákonom stanovených oprávnení a povinností. Na to začal byť pán Bašternák podráždený a nervózny. Od ČH si pýtal jeho meno a priezvisko a začal niekam telefonovať. Ďalej sa ČH vypytoval, či sme z PMJ, na čo mu bolo povedané, že nie. Ďalej sa pýtal, pod aké oddelenie patríme. ČH mu povedal, že patríme pod OR PZ BA III, OO PZ NMZ. Toto všetko pán Bašternák obratom tlmočil do telefónu a niekomu to rozprával, aby to vybavil. Ďalej diktoval EČV nášho SCV.

Po ukončení rozhovoru sme menovanému vysvetlili, že sa dopustil priestupku proti BaPCP závažným spôsobom a bude mu na mieste uložená bloková pokuta vo výške 150 eur. Následne mu bola položená otázka, či je ochotný zaplatiť pokutu na mieste v hotovosti alebo či mu máme vypísať blokovú pokutu nezaplatenú na mieste. Pán Bašternák uviedol, že hotovosť nemá. Následne mu bolo povedané, že mu bude vypísaná bloková pokuta nezaplatená na mieste a bude mu zadržaný VP, nakoľko pri sebe nemá hotovosť. Pán Bašternák uviedol, aby sme urobili, čo treba.

Z tohto dôvodu odišiel VH do SCV vypisovať potrebné administratívne veci. Asi cca 10 minút nato ČH strážm. Z… zazvonil mobilný telefón, pričom, keď sa pozrel, kto mu volá, tak na jeho mobilnom telefóne bolo služobné telefónne číslo. ČH zodvihol svoj mobil a začal komunikovať, pričom VH vypisoval potrebné administratívne písomnosti. Asi po cca 5 minútach stržm. Z…ukončil hovor a uviedol, že mu volal zástupca R OO PZ NMZ BA III kpt. Bc. Vladimír Filip Saglena a dotazoval sa informácie k nami prejednávanému dopravnému priestupku. Ďalej stržm. Z… uviedol, že mu zástupca do telefónu uviedol, že kvôli tomuto pánovi volal niekto z KRPZ a tí od nás žiadajú, aby sme tohto pána nechali tak, aby sme ho pustili, pretože je to „náš človek“. Následne zástupca riaditeľa povedal stržm. Z…, aby sme toho pána nechali tak a aby sme ho pustili, aby sme ho neriešili. Kolegovi Z… som ako VH povedal, že ma nezaujíma, kto a komu volal, a že pri každom prejednávaní priestupku budeme postupovať v zmysle zákonov a v zmysle našich interných predpisov. Následne na to ma kolega stržm. Z… poprosil, aby som zavolal zástupcovi riaditeľa na mobil a aby som to s ním vydiskutoval. Ja som mu povedal, že o tomto vyrozumiem R OO PZ NMZ BA III. Následne na to som zatelefonoval kpt. Mgr. Jurajovi Pacigovi R OO PZ NMZ BA III a informoval som ho o danej situácii. Pán riaditeľ mi uviedol, že sme postupovali správne a že máme aj ďalej postupovať v zmysle zákona.

Následne na to nás cez Rdst zavolala CELTA 302, čo je zástupca riaditeľa, a uviedol nám, aby sme vykonali „14“. VH mu odpovedal, že prejednávame priestupok a po prejednaní sa dostavíme na OO PZ. PO vypísaní potrebných administratívnych úkonov bol vodič pán Ladislav Bašternák poučený a bol vyzvaný, aby podpísal uvedené tlačivá. Následne na to sa pán Bašternák opýtal, prečo mu berieme VP. VH mu uviedol, že VP mu zadržiavame v zmysle par. 71 ods. 1 zák. č. 8/09 Z. z. Pán Bašternák zrazu uviedol, že keď je to tak, tak on nám tú pokutu zaplatí a že má hotovosť. Nakoľko už bol menovaný ochotný zaplatiť na mieste, tak sme mu vypísali blokovú pokutu zaplatenú na mieste, boli mu vydané bločky, čo potvrdil svojím podpisom. Následne o celej veci bolo vyrozumené OS BA III, ako aj o priebehu riešenia uvedeného priestupku.

Po príchode na OO PZ NMZ BA III sme vošli do kontaktu so zástupcom riaditeľa OO PZ NMZ BA III, pričom ten si nás zavolal k sebe do kancelárie, kde bol VH C 320, ČH a ZR. Nik iný tam v tej dobe nebol. Dotazoval sa k nami prejednávanému priestupku a chcel vedieť priebeh kontroly. VH sa mu snažil vysvetliť celý priebeh, ako aj okolnosti nami prejednávaného priestupku, avšak ZR ho nepúšťal k slovu. Zvýšeným hlasom kričal, že mu kvôli tomuto priestupku vyzváňal v kuse telefón a že mu kvôli tomuto volal aj R OPP BA III plk. JUDr. Jozef Olekszy. ZR sa VH C320 pýtal, že či v tej dobe, keď s ním telefonoval, mal už vypísanú blokovú pokutu, ako aj potvrdenie o zadržaní VP. VH mu odpovedal, že áno, nato zástupca začal kričať, že tým pádom mu VH dal mylné informácie a on tieto následne takto poskytol R OPP BA III. Nato sa mu VH snažil vec objasniť a vysvetliť, no so zástupcom nebola už žiadna komunikácia a vyhodil nás z kancelárie, pričom na nás kričal, aby sme vypadli z kancelárie a že s nami skončil.

Počas riešenia uvedeného priestupku sme postupovali v zmysle zákonov, nariadení a interných predpisov. Voči osobe sme vystupovali slušne, zdvorilo a ústretovo. Osoba sa nám vyhrážala svojimi známosťami a tvrdila nám, že sa na nás bude sťažovať.

IMG_3380 upovedomenie

Ladislav Bašternák, Robert Kaliňák a Robert Fico. Foto topky a N - Tomáš Benedikovič
Ladislav Bašternák, Robert Kaliňák a Robert Fico. Foto topky a N – Tomáš Benedikovič

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Ladislav Bašternák

Robert Kaliňák

Slovensko

Teraz najčítanejšie