Denník N

Po Paríži: tenis bez Federera je smutný

Novak Djokovič. Foto - TASR/AP
Novak Djokovič. Foto – TASR/AP

To úplne najlepšie na tohtoročnom French Open je to, že takmer hneď po ňom nasleduje Wimbledon, v Londýne začínajú už o dva týždne.

Bol to jeden z najmenej vďačných grandslamov posledných rokov. Tohtoročnému French Open toho chýbalo až príliš veľa. Nedočkali sme sa žiadneho naozaj veľkého zápasu, zranenie z turnaja vyradilo dvoch najúspešnejších tenistov histórie, forma ostatných vyzývateľov bola biedna a ešte k tomu takmer počas celého turnaja pršalo a bolo chladno.

Nezáživný turnaj nezachránili ani tri významné méty, na ktoré dosiahol Novak Djokovič. Ten zavŕšil kariérny grandslam, preklopil zárobok cez 100 miliónov dolárov a stanovil nový rekord v počte bodov vo svetovom rankingu.

Bez Rogera to nie je ono

Všetko sa to začalo správou, že sa na turnaji nezúčastní Roger Federer, čím prerušil úžasnú šnúru 65 grandslamových štartov bez prerušenia. Aký to bol z jeho strany neskutočný výkon, to si uvedomíme až teraz, keď sa budú jeho nasledovníci márne snažiť dosiahnuť aspoň polovicu tejto vytrvalosti a odolnosti proti zraneniam.

Posledný grandslam bez Federera sa hral ešte v minulom tisícročí, v roku 1999. Švajčiar bol s turnajmi tohto rangu zrastený až 17 rokov a jeho absencia je prvou veľkou príčinou, pre ktorú si na tribúny našlo cestu rekordne málo fanúšikov.

Veľké šance na titul sa mu síce nedávali, no aura jeho osobnosti je mimoriadna. Fanúšik je ochotný cestovať do Paríža len preto, aby ho videl v akcii, a, naopak, je schopný do Paríža neprísť práve preto, že tam tento velikán hrať nebude.

Nešťastný ročník 2015. foto – TASR/AP
Nešťastný ročník 2015. foto – TASR/AP

Už po štyroch hracích dňoch dostal turnaj ďalšiu devastačnú ranu. Deväťnásobný víťaz Rafael Nadal odstúpil pred tretím kolom. Za 12 rokov tu prehral iba dva zápasy a zdalo sa, že sa opäť blíži k forme, pri ktorej môže pomýšľať na desiaty titul.

Federer s Nadalom nám naznačili, že nemladnú, a nová éra je za dverami. Bez týchto dvoch večných rivalov bol pohľad do hráčskeho poľa smutný. Celá zápletka mužskej časti sa dala zredukovať na otázku, či sa vo finále proti Djokovičovi pokúsi o nemožné Andy Murray alebo Stan Wawrinka.

Z mladých zaujal len Thiem

Ani jeden z vyzývateľov nemal takú fazónu, aby mohol Srba reálne ohroziť. Wawrinka je v tejto sezóne iba tieňom hráča, ktorý tu pred rokom všetkých šokoval. A Murray doplatil na náročný program – pred French Open odohral na antuke zo všetkých tenistov najviac zápasov. Finálový zápas, v ktorom mu došla šťava už po prvej hodine hry, to jasne potvrdil.

Problémom turnaja boli nevýrazné osobnosti. Nikto na seba nestrhol pozornosť. Nikto akoby neveril, že môže dosiahnuť nejaký väčší úspech. Pozitívnym momentom boli výsledky mladého Thiema (ktorý by mal na titul v Paríži útočiť v blízkej budúcnosti). Rakúšan si vytvoril kariérne maximum postupom do semifinále, no tam proti nemu nastúpil Djokovič. Ich zápas podčiarkol, aká obrovská priepasť je momentálne za svetovou jednotkou.

Veľkým sklamaním boli výkony Japonca Nišikoriho a finalistu z roku 2013 Davida Ferrera, ktorí sa neprepracovali ani do štvrťfinále. Prekvapivo skoro vypadli aj domáci Tsonga so Simonom. Pri neúčasti Gaela Monfilsa, ktorý turnaju takisto citeľne chýbal, mohol domácu vlajku do druhého týždňa reprezentovať iba Richard Gasquet. Technicky dokonalý Francúz domáce publikum uchvacoval, kým neprišiel Andy Murray a jeho veľký herný kolaps.

Djokovičov tím, tréner Marián Vajda je úplne vľavo. foto – TASR/AP
Djokovičov tím, tréner Marián Vajda je úplne vľavo. foto – TASR/AP

Mužský turnaj dokonale zhrnulo finále. Nedá sa povedať, že by sa hral zlý tenis – obaja hráči predviedli vysokú kvalitu. Bola to však predvídateľná nuda, počas ktorej išlo všetko podľa očakávaného scenára. Z finále stačilo teoreticky vidieť posledné tri gemy – približne to isté sa dialo počas predchádzajúcich troch setov.

Škót sa naozaj snažil a občas to vyzeralo, že by mohol byť aj lepším hráčom, no stálo ho to veľmi veľa síl. Nadchol jednou svetovou výmenou a ďalších päť minút hral na kyslíkový dlh. Vždy, keď Djokovič preradil na plný plyn, nebolo o čom diskutovať. O tom boli celé dva týždne v Paríži.

Favoritky zimu nezvládli

Nezachránila to ani ženská vetva turnaja. Najskôr turnaj prišiel o zranenú Viktoriu Azarenkovú, ktorá sa v tomto roku opäť blížila k svojej životnej forme a v nej mohla Paríž aj celý ovládnuť. Potom prišli výpadky ďalších veľkých favoritiek: Radwanská, Halepová, Kvitová a Kerberová povypadávali spôsobom, na ktorý budú chcieť veľmi rýchlo zabudnúť.

Kerberová ako posledná grandslamová šampiónka skončila hneď v prvom kole. Kvitová dostala dvoch kanárov a nie úplne zdravá Radwanská stratila vyhratý zápas sériou desiatich prehratých gemov v rade. Tenistky sa sťažovali, že ich organizátori vyhnali do netenisových podmienok. Pre nepriazeň počasia museli hrať v zime a v daždi, inak by bol ohrozený program.

Garbine Muguruzaová, nová hviezda ženského tenisu. foto – TASR/AP
Garbine Muguruzaová, nová hviezda ženského tenisu. foto – TASR/AP

Zlé počasie spôsobilo, že najzaujímavejšie zápasy turnaja (osemfinále a štvrťfinále) sledovala návšteva, ktorú môžeme označiť za trápnu. Nevideli sme ani náznak tradičnej atmosféry, ktorou je turnaj v Paríži známy.

Bez strechy a investícií

Francúzi mali smolu, príroda sa človeka nepýta, keď chce zasiahnuť do jeho plánov. No za katastrofálnu návštevnosť si môžu z veľkej časti sami, pretože areál Rolanda Garrosa patrí k tým najzanedbanejším vôbec. Zoznam všetkých renovácií za posledných 88 rokov by sa zmestil na zadnú stranu turnajovej brožúrky. Nejde iba o strechu, ktorú ako jediný grandslamový areál stále nemajú.

Celkový dojem aspoň čiastočne napravil finálový víkend. Djokovičov príbeh niekoľkokrát obletel svet, no okrem neho sme videli aj premiérový titul pre Španielku Muguruzaovú. Ženskú dvojhru vyhral po 45 rokoch domáci pár (Garcia/Mladenovič). A prvý titul to bol pre dvojicu menovcov, Marca Lopeza a Feliciana Lopeza. To vôbec najlepšie na tohtoročnom French Open je, že takmer hneď po ňom nasleduje Wimbledon. Stačí vydržať dva týždne.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie