Denník N

V Minsku dohodli prímerie pre Donbas, platiť začne v nedeľu

Foto - AP
Foto – AP

Ukrajina má podľa prezidenta Porošenka znovu získať kontrolu nad hranicou s Ruskom do konca roku 2015.

Summit poslednej šance. Foto - AP
Dohoda prišla na samite poslednej šance. Foto – AP

Lídri Ukrajiny, Ruska, Nemecka a Francúzska uzavreli na rokovaniach v Minsku dohodu o zastavení bojov na východe Ukrajiny.

Ruský prezident Vladimir Putin po dlhých 17 hodinách rokovaní uviedol, že „sa podarilo dohodnúť na najdôležitejších otázkach“.

Spolu s ním sa na rokovaniach zúčastnili ukrajinský prezident Petro Porošenko, nemecká kancelárka Angela Merkelová a francúzsky prezident Francois Hollande.

BBC upozornilo, že nová dohoda je veľmi podobná tej, na ktorej sa lídri dohodli v septembri, no veľmi rýchlo sa prestala dodržiavať.

Na čom sa dohodli

Súčasťou dohody z Minska je:

  • prímerie od 0:00 v nedeľu 15. februára,
  • stiahnutie ťažkej vojenskej techniky do 14 dní od prímeria do vzdialenosti od 50 do 140 kilometrov,
  • prepustenie zajatcov (vrátane ukrajinskej pilotky Nadi Savčenkovej, ktorá už tretí mesiac drží hladovku v moskovskom väzení),
  • amnestia pre tých, ktorí sa zúčastnili bojov,
  • stiahnutie všetkých zahraničných ozbrojených síl a žoldnierov z územia Ukrajiny a odzbrojenie všetkých ilegálnych skupín,
  • ukončenie obmedzení v oblastiach pod kontrolou separatistov,
  • pre Ukrajinu znovuzískanie kontroly nad hranicou s Ruskom do konca roku 2015,
  • nová ústava do konca roka 2015, v ktorej by mala byť zakotvená decentralizácia a prijatie zákona o osobitnom štatúte niektorých regiónov v Doneckej a Luhanskej oblasti.

Ruský prezident tiež informoval, že sa s Porošenkom dohodli, že situáciu v strategickom meste Debaľcevo vyhodnotia vojenskí experti.

Lídri krajín tzv. normandskej štvorky potvrdili, že rešpektujú územnú celistvosť a nezávislosť Ukrajiny a dohodli sa na pravidelných stretnutiach, na ktorých by zhodnocovali plnenie minských dohôd.

Varovanie od rebelov

Dokument podpísali len členovia kontaktnej skupiny pre urovnanie krízy na východe Ukrajiny. Hollande, Merkelová, Porošenko a Putin – ako predstavitelia normandskej štvorky – sa k jeho plneniu zaviazali ústne.

Dohodu podľa Hollanda podpísali aj separatisti z Donecka a Luhanska.

Merkelová upozornila, že v súvislosti s riešením ukrajinskej krízy treba urobiť ešte veľa práce, ale zdôraznila, že dohoda z Minska poskytuje reálnu šancu na zlepšenie tamojšej situácie. Aj prezident Putin podľa nej zatlačil na separatistov, aby súhlasili s prímerím. Hollande hovoril o „úľave pre Európu“ a „nádeji pre Ukrajinu.“

Líder doneckých separatistov Alexander Zacharčenko zase podľa agentúry TASS po podpise dohody vyhlásil, že niektoré jej body si vyžadujú dodatočné prerokovanie a odsúhlasenie. Varoval, že ak dôjde k ich porušeniu, zástupcovia proruských síl sa nebudú zúčastňovať na nových stretnutiach.

Na východe Ukrajiny od začiatku roka prebiehajú jedny z najhorších bojov za posledných desať mesiacov, odkedy proruskí separatisti začali okupovať mestá v Doneckej a Luhanskej oblasti.

Len pri Debaľceve zomrelo v stredu 19 ukrajinských vojakov, zomierali však aj civilisti. Rebeli sa pred samitom snažili dobyť dôležitý dopravný uzol, ktorý by prepojil ich dve samozvané republiky na Donbase.

Územie kontrolované rebelmi. Žltou je vyznačený súčasný stav, prerušovaná čiara ohraničuje územie separatistov v septembri. Zdroj: BBC
Územie kontrolované rebelmi. Žltou je vyznačený súčasný stav, prerušovaná čiara ohraničuje územie separatistov v septembri. Zdroj: BBC

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Vojna na Ukrajine

Svet

Teraz najčítanejšie