Denník N

Homeopatikum Oscillococcinum, obľúbený liek na chrípku, neobsahuje žiadnu účinnú látku

Ilustračné foto – TASR
Ilustračné foto – TASR

Oscillococcinum má riedenie 200 C. Na porovnanie, ak by bol celý vesmír tvorený z čistej vody, vliali by sme doň liter látky a zmiešali, dostali by sme zriedenie iba 41,5 C.

Homeopatické lieky vznikajú opakovaným riedením látky.

Základný riediaci pomer je zväčša 1:100 (značí sa písmenom C, čiže centi). Produkt sa však riedi viackrát (2 C, 3 C a tak ďalej), v princípe sa proces môže opakovať neobmedzene.

Napríklad u nás obľúbené Oscillococcinum (na chrípku) má riedenie 200 C. To znamená, že pôvodná látka (extrakt z kačacej pečene a srdca) bola zriedená v stotinovom pomere dvestokrát za sebou.

Zriediť niečo v pomere 1 C je ako naliať liter látky do vane plnej vody. Ak z tejto vane zoberieme liter takto zriedenej látky a vlejeme ho do ďalšej vane s čistou vodou, dosiahneme zriedenie 2 C.

Rovnaké zriedenie by sme dosiahli, ak by sme pôvodnú látku rozliali v sto vaniach (nie vo dvoch). Pri viacerých opakovaniach dôjde k zriedeniu 1:100 x 100 x (…) x 100. Za každé opakovanie pribudne ďalšia 100 na pravej strane. Zriedenie 3 C je teda 1:100 x 100 x 100, čiže 1:1 000 000 (milióntinové).

200 C

Začína tu byť priveľa čísel, skúsme nájsť vhodnú analógiu vo svete okolo nás. Kam musíme vyliať liter látky, aby vzniklo zriedenie 200 C?

Ako už bolo povedané, vyliať liter látky do vane čistej vody je 1C. Ak by zaplnili typický dvojizbák vodou až po strop a doň naliali liter, vzniklo by 2,5 C. Ak chceme poriadne C, musíme pridať. Čo tak vyliať látku do jazera, napríklad Zlatých pieskov? V takom prípade dostaneme 4,5 C, stále málo.

Použime všetku vodu na Zemi, väčšina sa nachádza v oceánoch. Takýmto spôsobom dosiahneme 10,5 C, stále zahanbujúco málo oproti lieku Oscillococcinum – treba prejsť na astronomické škály.

Ak by bola celá Zem tvorená z vody a liter látky vylejeme do nej, dostaneme zriedenie 12 C. Ak by bolo z vody aj Slnko, dokázali by sme sa dostať až na hodnotu 14,5 C.

Viditeľný vesmír

Už to začína byť otravné, poďme na väčší kaliber, teda najväčší zo všetkých – viditeľný vesmír. Ak by bol celý vesmír tvorený z čistej vody, vliali by sme doň liter látky a zmiešali (čo by pre konečnú rýchlosť sveta trvalo niekoľko miliárd rokov), dostali by sme zriedenie 41,5 C.

Vesmír plný „lieku“ Oscillococcinum (30 eur za balenie) obsahuje nula molekúl pôvodnej látky. Ak by sme chceli získať aspoň jednu, potrebovali by sme ním naplniť miliardy miliardy miliardy… miliárd vesmírov (za … sa skrýva veľa opakovaní slova miliárd).

Na podporu homeopatie sa zvyknú uvádzať známe osobnosti, ktoré ju odporúčajú. Veda však rešpektuje fakty, nie autority. Fyzika hovorí jasne – homeopatiká bežne neobsahujú žiadnu účinnú látku. Toto je v zhode s tým, čo o homeopatii zistila medicína (a biológia), účinnosť homeopatík nepresahuje úroveň placeba.

Ako funguje veda

Na záver už len krátku poznámku o metodológii vedeckého výskumu. Jednou zo základných vecí, ktoré musí spĺňať, je zopakovateľnosť. Ak zreprodukujeme ten istý experiment, ale napríklad na inom mieste, v inom čase či s inou vzorkou, mali by sme získať ten istý výsledok.

Len takýmto spôsobom sa dá zaručiť, že nedošlo k systematickej (niečo funguje inak, ako sme predpokladali), štatistickej (náhodou sme vybrali nereprezentatívnu vzorku) či dokonca úmyselnej chybe.

Niekedy sa stane, že fascinujúci publikovaný výsledok nedokáže zopakovať žiaden z nasledujúcich experimentov. V takom prípade ho vedecká komunita považuje za chybný, či už v dôsledku náhody, omylu, alebo úmyslu. Smutné je, že práve tohto vyvráteného výskumu sa často chopí nejaká záujmová skupina a úspešne na ňom stavia.

Bez dôkazov

Takto boli položené základy popierania globálneho otepľovania či prepojenia očkovania s autizmom. Takýmito štúdiami sa často obhajuje aj homeopatia.

Napríklad na stránke Slovenskej komory homeopatov sú v sekcii Štúdie a výskumy dva články (sekcia Odborné články zostáva prázdna), pričom jeden z nich odkazuje aj na pôvodný experiment (založený na vyhodnocovaní dotazníkov). Na stránke sa však už nenachádza odkaz na metaštúdiu, ktorá jej závery vyvrátila.

Homeopatia môže slúžiť ako placebo, no placebo nedokáže vyliečiť všetko. Zoznam ľudí, ktorí zomreli pre zanedbanie liečby, lebo uprednostnili homeopatiu, sa pomaly rozrastá. Stojí toto za predávanie balenia ničoho za 30 eur?

Autor je doktorandom teoretickej fyziky na Fakulte matematiky, fyziky a informatiky Univerzity Komenského v Bratislave.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Homeopatia

Veda

Teraz najčítanejšie