Denník N

Štát prvýkrát priznal, že ruská propaganda útočí na prozápadné smerovanie Slovenska

Konšpiračné weby napomáhajú tomu, aby sa Slováci dívali na svet po vzore Kremľa. Foto – TASR/AP
Konšpiračné weby napomáhajú tomu, aby sa Slováci dívali na svet po vzore Kremľa. Foto – TASR/AP

Slovenskom sa podľa ministerstva vnútra šíria dezinformácie, ktoré majú destabilizovať usporiadanie štátu a spochybniť zakotvenie krajiny v NATO a Európskej únii.

Premiérovi Robertovi Ficovi sa už budú ťažšie spochybňovať hrozby, ktoré dnes predstavuje politika ruského prezidenta Vladimira Putina.

Ministerstvo vnútra prvýkrát oficiálne priznalo, že Slovensko sa stalo cieľom pôsobenia ruskej propagandy. Napísalo to v stanovisku, ktoré poskytlo viacerým médiám.

„Slovensko sa tak ako ostatné štáty v strednej a východnej Európe stalo predmetom informačného pôsobenia vplyvových štruktúr Ruskej federácie,“ píše ministerstvo.

Ruskú propagandu označujú úradníci za súčasť „hybridných hrozieb, ktoré destabilizujú usporiadanie štátu a jeho politického systému“. Jej cieľom je šíriť zavádzajúce informácie, ktoré môžu podkopať dôveru Slovákov v prozápadné smerovanie krajiny.

„Prejavuje sa vo forme vytvárania a podpory informačných kanálov a s nimi spojených subjektov, ktoré šíria proruský naratív a spochybňujú hodnotové zakotvenie Slovenska v euroatlantickom priestore,“ uvádza ministerstvo.

O vyhlásení ministerstva ako prvý informoval server Aktuality.sk.

Ďalšia vlna už čoskoro

Ministerstvo nespresňuje, akým spôsobom sa propaganda na Slovensku šíri. Je však zrejmé, že naráža na pôsobenie desiatok konšpiračných webov, ktoré manipulatívnym spôsobom informujú napríklad o konflikte na Ukrajine, dianí na Slovensku i v Európskej únii.

„Šírenie rôznych nepravdivých informácií súvisí s konfliktom na Ukrajine, ale aj utečeneckou krízou či konfliktom v Sýrii,“ tvrdia úradníci.

Ďalšia vlna dezinformácií môže podľa nich doraziť v súvislosti s nadchádzajúcim slovenským predsedníctvom v Rade EÚ.

„Téma ruskej propagandy je jednou z najväčších výziev, ktorým dnes čelia mnohé štáty Európskej únie vrátane Slovenska,“ poznamenáva ministerstvo.

Ruský výklad sveta

Najnovšie stanovisko ministerstva vnútra nie je svojím spôsobom ničím objavné. O tom, že na Slovensku i v Česku pôsobia desiatky proruských webov, sa nahlas rozpráva už viac než rok.

Ich zoznam je zverejnený napríklad na stránkach projektu Konšpirátori.sk, za ktorým stoja viacerí novinári, občianski aktivisti či akademici. Medzi najvplyvnejšie patria slovenské Hlavné správy a český Aeronet, ktoré sa tvária ako spravodajské portály, v papierovej podobe vychádza mesačník Zem a vek, na internete vysiela Rádio Slobodný vysielač.

Tieto médiá nemusia byť priamo spojené s orgánmi ruského štátu – pre toto tvrdenie ani neexistujú dôkazy. Výnimkou sú len aktivity zakladateľa časopisu Zem a Vek Tibora Rostasa, ktorý sa pred dvoma rokmi pýtal ruského veľvyslanca na Slovensku, či by Rusko nepodporilo jeho mesačník.

Spomínané média však pomáhajú ruskej propagande už len tým, že aktívne šíria jej výklad udalostí, a to napríklad doslovným preberaním článkov z ruských zdrojov.

Západ nakoniec povedal pravdu želá si totálnu likvidáciu Ruska Hlavné správy
Запад наконец сказал правду он хочет уничтожения любой России ИА REGNUM
Server Hlavné správy pred mesiacom publikoval článok, v ktorom navodzuje dojem, že NATO chce zničiť Rusko. V článku je však len jedna citácia generála NATO, ktorá nič také nedokazuje. Celý text je odkopírovaný z ruského servera Regnum.ru.

Na rozdiel od tradičných médií vrátane bulváru neponúkajú len iný pohľad na svet, ale svoj pohľad opierajú o konšpirácie a zmanipulované fakty.

Ich čitateľ či poslucháč môže ľahko nadobudnúť pocit, že vojnu na Ukrajine spôsobili Američania, že celý Západ je v morálnom rozklade alebo že členstvo v Európskej únii je pre Slovensko škodlivé – na čo však neponúkajú žiadne reálne dôkazy.

Lepšia než sovietska propaganda

Slovenské ministerstvo vnútra sa svojím aktuálnym vyhlásením len pripojilo k celému radu think tankov a zahraničných inštitúcií, ktoré na pôsobenie ruskej propagandy poukazujú.

Napríklad náčelník vojenského výboru NATO Petr Pavel nedávno na bratislavskej konferencii Globsec povedal, že ruská propaganda je „oveľa sofistikovanejšia než propaganda bývalého Sovietskeho zväzu.“

„Zameriava sa na vytváranie nejednoznačnosti, neistoty, nedôvery v snahe zneistiť ľudí tak, aby nevedeli, komu veriť,“ povedal Pavel.

 

Ukrajinu zachvátila panika Rusko a Malajzia začali vlastné vyšetrovanie tragédie Boeingu Malaysia gets help investigating MH17 from Russia Kiev in panic Puppet Masters Sott.net
Паника на Банковой Россия и Малайзия начали собственное расследование трагедии «Боинга» antifashist 8
Články konšpiračných webov sú často doslovnými prekladmi ruských textov, ktoré súčasne publikuje viacero serverov vo viacerých jazykoch.

Český minister vnútra Milan Chovanec zase pred dvoma týždňami vyhlásil, že „zažívame mediálnu masáž na proruských a nezaraditeľných weboch“.

„Je to dobre prepracovaná dezinformačná kampaň, ktorá ma za cieľ podkopávať naše spojenecké väzby a ktorá vedie k oslabeniu dôvery v štát a v naše hodnoty,“ povedal Chovanec na debate českého think tanku Európske hodnoty.

Úradníci navzdory premiérovi

Vyhlásenie slovenského ministerstva je teda prelomové hlavne v slovenskom kontexte. Najmä premiér Robert Fico sa vo vzťahu k Rusku vyjadroval často odlišne ako lídri iných krajín Európskej únie a často Moskvu skôr obhajoval.

Konflikt na Ukrajine pomenoval ako „spor Ruska a Spojených štátov o vplyv“, o sankciách uvalených na Rusko po zostrelení malajzijského boeingu vyhlásil, že priamo ohrozujú Slovensko.

Pred rokom sa premiér Fico ako jeden z mála európskych lídrov zúčastnil osláv výročia konca druhej svetovej vojny v Moskve, ktoré boli spojené s manifestáciou ruského vojenského arzenálu.

moskva-2_tasr_ap
Na vlaňajších oslavách v Moskve prevažovali skôr mimoeurópske hlavy štátov. Z EÚ dorazil len slovenský premiér Fico, český prezident Zeman a cyperský prezident Anastasiades. Foto – TASR, koláž – N

Rusko ako protivník sa doteraz nespomínalo ani v žiadnych strategických dokumentoch armády alebo v programovom vyhlásení novej vlády. Rusko tam priamo nová koalícia nepomenovala, spomína ho len v náznakoch.

„Slovenská republika vníma ako najakútnejšie vonkajšie výzvy (okrem iného) odklon od základných noriem medzinárodného práva a princípov povojnovej európskej architektúry,“ píše sa v programovom vyhlásení. „Nestabilita na východ od Slovenskej republiky je znepokojivá. Komplikuje sa situácia v oblasti energetických zdrojov a bezpečnosti,“ píše sa tam tiež.

Teraz už však ministerstvo vnútra oficiálne priznáva, že s následkami ruskej propagandy bude musieť štát niečo robiť. „Po spracovaní novej bezpečnostnej stratégie Slovenskej republiky, ktorá sa spomína aj v programovom vyhlásení, bude potrebné venovať tejto téme náležitú pozornosť,“ uvádza ministerstvo.

Bezradné úrady

Ministerstvo sa zrejme rozhýbalo aj v súvislosti s nedávnymi parlamentnými voľbami, ktoré dostali do parlamentu antisystémové strany v čele s Ľudovou stranou Naše Slovensko Mariana Kotlebu.

Neexistujú síce dáta, ktoré by potvrdili, že k úspechu Kotlebovcom priamo pomohli konšpiračné médiá, istá súvislosť je však zjavná. Prieskum sociologickej spoločnosti Focus a Globsec Policy Institute mesiac pred voľbami ukázal, že primárne voliči Kotlebu, ale aj Borisa Kollára veria práve samozvaným alternatívnym médiám.

Prieskum Proruské naladenie Slovákov je mýtus no klesá aj podpora EÚ

Toto zistenie nie je nijako prekvapivé. Napríklad Hlavné správy či Slobodný vysielač popri zdieľaní proruského videnia sveta dávajú značný priestor aj antisystémovým politikom, ako je Kotleba.

Na rozdiel od tradičných spravodajských portálov k nim nepristupujú kriticky, ale, naopak, pomáhajú šíriť ich myšlienky predovšetkým na sociálnych sieťach.

Rozhovor s Mariánom Kotlebom Z eurofondov sú často financované najrôznejšie nepotrebné nezmysly Hlavné správy Marian Kotleba vystúpil v Rádiu Slobodný vysielač Kotleba Ľudová strana Naše Slovensko

Možno zostavia tím, len ešte nevedia

Ministerstvo vnútra a zrejme ani nikto na úrovni vlády však dnes nevie, akým spôsobom masovo šíreným dezinformáciám čeliť. V štátnej správe sa tejto téme dlhodobo venujú len niektorí jednotlivci, premyslená stratégia chýba.

Rezort vnútra je zatiaľ len v stave, že celú situáciu začína analyzovať. Úradníci nemajú predstavu, či by mali konšpiračné weby len monitorovať, alebo ich riešiť aj na úrovni polície.

„Či sa napríklad vytvorí samostatný tím, alebo sa rozšíri okruh aktivít pre existujúce útvary ministerstva a polície, bude závisieť od analýzy situácie v danej oblasti ,“ hovorí ministerstvo.

Len o málo lepšie je na tom ministerstvo školstva, ktoré zápasí s nárastom extrémizmu na školách. Simulované voľby stredoškolákov na stredných školách po celom Slovensku vo februári ukázali, že najväčšia skupina z nich by volila Kollára a Kotlebu, ktorí najviac hrajú na antisystémové cítenie.

K týmto výsledkom zjavne prispel fakt, že mnohí študenti dnes čerpajú informácie o svete primárne z Facebooku, na ktorom sú konšpiračné weby veľmi aktívne.

Ministerstvo školstva zatiaľ oznámilo len toľko, že od septembra plánuje robiť aspoň semináre pre vybraných učiteľov o tom, ako predchádzať extrémizmu.

Boj o Facebook

Už dnes by sa pritom štát v tejto oblasti mal o čo oprieť. Na úrovni NATO i Európskej komisie fungujú tímy analytikov, ktorí sa snažia odhaľovať zdroje, odkiaľ sa dezinformácie šíria.

„Svoje zistenia následne posúvajú bezpečnostných zložkám členských štátov, ktoré ich následne môžu rozpracovať,“ hovorí bezpečnostný analytik Jaroslav Naď.

Podľa Naďa by napríklad štát mohol podrobne preskúmať financovanie týchto webov a rozkryť sieť osôb, ktoré sú za nimi.

Podobne tak môže aktívne kontrolovať obsah, ktorý sa šíri na internete, zvlášť na Facebooku. A v prípade zdieľania extrémistických názorov zakročiť.

„Štát nemôže zľahčovať trestné činy na internete. Je to rovnako vážne, ako keď niekto vydá a rozmnožuje extrémistické letáky,“ poznamenáva učiteľ a občiansky aktivista Juraj Smatana.

V susednom Česku sa už na jednu takúto akciu odhodlali. Administrátori Facebooku zrušili profil vplyvnej skupine Islám v České republice nechceme, ktorá mala viac než 160-tisíc fanúšikov.

V roku 2014 Facebook skupinu zmazal, potom ju vrátil a začiatkom tohto roka opäť zmazal a rozhoduje o nej. Skupine zatiaľ funguje záložná facebooková stránka Islám v ČR nechceme s polovičným počtom fanúšikov.

Zrušenie profilu zrejme súviselo s trestným stíhaním zakladateľa iniciatívy, vysokoškolského pedagóga Martina Konvičku, ktorý sa preslávil výrokom, že moslimov by bolo dobré „namlieť do mäsokostnej múčky“.

Česi konajú, Slováci dumajú

České ministerstvo zároveň oznámilo, že pripravuje nový 30-členný tím analytikov, ktorí sa budú venovať jednak hrozbe terorizmu a zároveň aj hrozbám spojeným s takzvanou hybridnou vojnou, medzi ktoré patrí šírenie dezinformácií.

„Audit nám odhalil, že je nutné, aby štát mal centrum, ktoré bude komplexne monitorovať teroristické a hybridné hrozby vrátane propagandy cudzej moci,“ oznámil český minister Chovanec.

Členovia tohto tímu by mali okrem iného vysvetľovať štátnym zamestnancom i politikom, aké kroky môžu nahrávať cudzej propagande a ako sa ich vyvarovať.

Slovenské ministerstvo je zatiaľ len v rovine úvah. Jeho úradníci iba pripravujú projekt, ktorého výsledkom by malo byť napríklad analyzovanie kanálov, cez ktoré sa propaganda šíri, a školenie policajných odborníkov.

„Sme v štádiu projektového zámeru, ktorý by mal byť rozpracovaný a následne schválený v priebehu tohto leta. Realizovať by sa projekt mal koncom roka 2016,“ uvádza ministerstvo.

Celé stanovisko ministerstva vnútra

Téma ruskej propagandy ako súčasti hybridných hrozieb destabilizujúcich usporiadanie štátu a jeho politického systému je jednou z najväčších výziev, ktorým čelia mnohé štáty EÚ vrátane Slovenska.

Slovensko sa tak ako ostatné štáty v strednej a vo východnej Európe stalo predmetom informačného pôsobenia vplyvových štruktúr Ruskej federácie. Prejavuje sa to vo forme vytvárania a podpory informačných kanálov a s nimi spojených subjektov, ktoré šíria proruský naratív a spochybňujú hodnotové zakotvenie Slovenska v euroatlantickom priestore.

S tým je spojené šírenie rôznych nepravdivých informácií súvisiacich s konfliktom na Ukrajine, ale i utečeneckou krízou či konfliktom v Sýrii. V súvislosti s nadchádzajúcim predsedníctvom SR v Rade Európskej únie možno očakávať ich zintenzívnenie.

Po spracovaní novej bezpečnostnej stratégie SR, ktorá je aj v programovom vyhlásení vlády, bude potrebné venovať tejto téme náležitú pozornosť. Či sa vytvorí samostatný tím, alebo sa rozšíri okruh aktivít pre existujúce útvary ministerstva vnútra a policajného zboru, bude závisieť od analýzy situácie v danej oblasti.

Jedným z konkrétnych opatrení, ktoré ministerstvo vnútra pripravuje, je príprava nového komplexného projektu v rámci fondu Internal Security Fund, zahŕňajúceho analýzu komunikačných kanálov a naratívov používaných protidemokratickými aktérmi, moderné formy vzdelávania prostredníctvom e-learningu a budovanie kapacít pre policajný zbor.

Príprava je v štádiu projektového zámeru, ktorý by mal byť rozpracovaný a následne schválený v priebehu tohto leta. Realizovať by sa projekt mal koncom roka 2016.

Keďže o projekte intenzívne rokujeme s viacerými partnermi nielen v rámci rezortu vnútra aj s odborníkmi z externého prostredia, neradi by sme zverejňovali v tejto chvíli podrobnosti. Podrobné informácie k spomínanému projektu budú zverejnené po jeho schválení.

V projekte rátame aj s účasťou odborníkov a expertov aj z externého prostredia.

[Pochopiť fenomén konšpiračných teórií znamená spoznať ich mechanizmus. Objednajte si knihu Falšovaná pravda z knižnej edície Denníka N.]

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Hoaxy a propaganda

Slovensko

Teraz najčítanejšie