Denník N

Prebytky v Los Angeles a na Slovensku

Likvidácia prebytkov na Slovensku. Foto – Illah Van Oijen
Likvidácia prebytkov na Slovensku. Foto – Illah Van Oijen

Garage sales, yard sales, estate sales či charity shops v Amerike sú kultové záležitosti. Na Slovensku sa na veľkú zmenu myslenia pri recyklovaní ešte iba čaká.

Ako povedal Johan Cruijff, každá nevýhoda má svoju výhodu. Môj otec a starí rodičia bývajú strašne ďaleko, a tak sme za nimi museli cestovať, aby videli môjho päťmesačného syna. Vždy, keď som v Los Angeles, kde bývajú, ma fascinuje, ako to mesto môže fungovať tak, ako funguje.

Toto obrovské mesto bez centra medzi oceánom a kaňonom je veľmi svojský obývaný kus púšte. Skoro štyri milióny obyvateľov na kúsku zeme, kde voda a čerstvý vzduch sú vzácne a kde bez áut človek neexistuje. Keď sme chceli ísť s troma deťmi na ihrisko, museli sme čakať, kým nás prišiel vyzdvihnúť môj otec s veľkým autom z inej mestskej časti – bola to cesta, ktorá mu zabrala minimálne 40 minút, ale pokojne aj hodinu a pol. Lebo každý deň v týždni, v ktorúkoľvek hodinu, môžete kdekoľvek uviaznuť na hodinu v zápche.

V Los Angeles – a aj inde v Amerike – však fičí aj najzábavnejšia forma recyklácie a trhovísk, ktorá by bez tých áut nemohla fungovať. Každý víkend sa konajú po celom meste burzy. Nejde o regulovaný predaj alebo klasickú burzu, ale o predaj prebytkov, ktoré majú ľudia doma – a priamo z domu –, na ktorý nepotrebujú povolenia, ak ho nerobia pravidelne. Sú rôzne formy. Najznámejší je garage sale, keď ľudia dajú všetko, čo chcú predať, buď do garáže, alebo pred ňu.

No sú aj iné formy, napríklad yard sale (predaj v záhrade), alebo – a tie sú najlákavejšie – estate sales (predaj v nehnuteľnosti). Estate sale sa využíva, keď niekto zomrie, rozídu sa manželia alebo sa ľudia presťahujú a chcú sa zbaviť všetkého, čo im v dome zostalo. Vtedy sa otvorí celý dom, ľudia pri vstupe dostanú lístoček a papierové vrecká, a všetko, čo chcú kúpiť, zaplatia pri odchode. Cez víkendy ma neskutočne baví bezcieľne jazdiť po meste, loviť dobré burzy a objavovať skryté zákutia. Pri ceste sú rôzne oznamy o výpredajoch, preto si treba pri šoférovaní dávať veľký pozor a byť vždy pripravený odbočiť niekam do neznáma.

Fascinujúce je, že takéhoto typu burzového predaja sa zúčastňujú všetky vrstvy obyvateľov a môže sa stať, že veľmi bohatá rodina alebo celebrita takto otvorí dvere do svojho domu a života. Tak som sa ja minulý víkend ocitla v krásnej vile, kde žila bohatá stará pani. Strávila som hodinu v jej šatníku plnom avantgardných retro šiat a nočných košieľ a v obývačke plnej striebra, luxusných gaučov, lámp a stolov. Vedľa mňa kúpila jedna pani kabelku od Gucciho za 2400 dolárov, ja som odišla s retro bundou v štýle Christian Dior za 20 dolárov a s pomôckou na chodenie pre môjho deda za desať dolárov.

To, čo sa nepredá, sa dá venovať na charitu. Aj keď to nie sú peniaze, môžete si o takýto dar znížiť dane. Za tie roky, čo chodím do Los Angeles, som videla skrachovať zopár obchodných centier, ale charitatívne predajne iba pribúdajú. Je to vlastne veľmi praktický spôsob, ako sa každý môže zbaviť starých vecí tak, aby sa len nevyhodili, a prispieť tým celej spoločnosti.

Po návrate na Slovensko som pred domom hneď zbadala kontajner. Dvaja robotníci doň hádzali starý nábytok, ale aby sa ho dnu zmestilo čo najviac, najskôr všetko posekali na malé kúsky. A to je ešte ten lepší príklad. Všetko mohlo skončiť aj na čiernej skládke.

Na Slovensku už tiež pribúdajú malé iniciatívy a malé charitatívne obchody, ale zatiaľ sa ešte čaká na veľkú zmenu myslenia pri recyklácii starých vecí. No na druhej strane tu máme čerstvý vzduch i výbornú vodu a na ihrisko ideme s deťmi pešo – jedno s druhým by sa však nemuselo vylučovať.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Komentáre

Teraz najčítanejšie