Denník N

Najdôležitejšie skúšky v živote, deväť miliónov čínskych stredoškolákov sa trápi na gaokau

Študenti sa fotia po dvojdňovom testovaní Goakao v Pekingu. Foto: AP/tasr
Študenti sa fotia po dvojdňovom testovaní Goakao v Pekingu. Foto: AP/tasr

Koncoročné skúšky môžu rozhodnúť o vysokej škole aj kariére mladého Číňana. Za podvádzanie hrozí väzenie.

Mnohí tvrdia, že sú to jedny z najťažších skúšok na svete. Deväť miliónov čínskych stredoškolákov tento týždeň podstúpilo koncoročné skúšky, ktoré môžu ovplyvniť celý ich život.

Testovanie sa volá gaokao a čínski stredoškoláci sa naň pripravujú mesiace. Ak ním neprejdú, čakajú ich podľa BBC veľmi slabé vyhliadky do budúcnosti. Nedostanú sa na dobrú univerzitu a s najväčšou pravdepodobnosťou nezískajú v živote vysoko hodnotenú prácu.

Jediná šanca na úspech?

„Pre viaceré generácie stredoškolákov platilo – a pre tisícky z nich žijúcich na vidieku stále platí –, že vysokoškolské vzdelanie je nich jedinou šancou na úspech a kariéru. Zlyhanie znamenalo žiaden diplom, zlé vyhliadky na prácu a život plný ľútosti,“ napísala redaktorka CNN Shen Lu, ktorá pred rokmi tiež prešla skúškami.

Stredoškolákov testujú z čínštiny, angličtiny, matematiky a z voliteľného predmetu. Testy je možné opakovať, pre mnohých je to však drahá možnosť.

„Odmalička mi všetci hovorili, že to bude najdôležitejšia úloha, akú splním. Učenie na gaokao bolo náročné psychicky i fyzicky. Bežný deň na strednej škole sa začína o siedmej ráno a končí o pol šiestej. Väčšina mojich spolužiakov potom ostávala v škole a učila sa do deviatej večer. Bola som jedna z mála, kto sa večer učil doma, najmä aby som sa vyhla tomu napätiu, ktoré viselo vo vzduchu,“ píše redaktorka CNN Shen Lu.

Zvládnuť ťažké testovanie je pre študentov veľmi náročné najmä psychicky. Aj čínski stredoškoláci chcú občas roztrhať učebnice a vyhodiť ich, čo je v Číne aj celkom bežné. Tento rok to v Sia-mene vládne úrady zakázali, žiaci sa mali zbavovať stresu „zdravšími spôsobmi“.

Namiesto toho podľa BBC hádžu melónmi alebo stúpajú po balónoch.

Za podvádzanie väzenie 

Študenti tiež majú prísne zakázané podvádzať. Od tohto roku hrozí všetkým, ktorých pri tom prichytia, až sedem rokov väzenia. Veľa študentov si doteraz vždy dokázalo nájsť cestu, ako prísne kontroly obísť.

Úrady na to už dávnejšie reagovali umiestnením detektora kovov pred vstupy do budovy, aby si boli istí, že si nikto neprepašuje dovnútra žiadne mobily ani iné zariadenia. Školy v provincii Ťi-lin zakázali dievčatám nosiť podprsenky s kovovým zapínaním, pretože detektory kovov boli citlivé na všetko.

Rodičia sa snažia, aby ich deti dosiahli na gaokau, ktoré funguje už vyše 60 rokov, čo najlepšie výsledky. Niektorí im zaplatia špeciálne „gaokao pestúnky/pestúnov“, ktorí so žiakmi bývajú a učia sa s nimi. 

Zvyčajne ide o šikovných vysokoškolských študentov alebo absolventov, ktorí si za hodinu takejto práce účtujú neraz v prepočte i viac ako 45 dolárov. Spoločnosti, ktoré takéto služby sprostredkúvajú, tvrdia, že sa takéto „pestúnky/pestúni“ dokážu lepšie zblížiť so svojimi klientmi a pomôcť im zbaviť sa stresu, lebo sú mladí a dobre poznajú vysokoškolské prostredie.

„Za posledné roky sa záujem o nich zvyšuje, a preto neustále rastie aj počet našich pestúnok/pestúnov,“ hovorí zamestnankyňa firmy z tohto biznisu pre portál SixthTone „Pretože sú vysokokvalifikovaní a ponúkajú najmä svoju spoločnosť, varenie a upratovanie nie je ich silnou stránkou.“

Aj hotely využili príležitosť a ponúkajú špeciálne gaokao izby, v ktorých študenti môžu odpočívať a pripravovať sa na testy. Centrá, v ktorých niekoľko dní prebieha testovanie, sú zvyčajne dosť vzdialené od škôl. Stredoškoláci tak môžu ušetriť drahocenný čas na učenie, ktorý by inak strávili dochádzaním, a využívajú služby neďalekých hotelov. Ceny takýchto izieb každým rokom stúpajú.

„Učitelia nám hovorili, aby sme sa sústredili iba na učenie. Rodičia urobili čokoľvek, aby zabezpečili pre svoje deti optimálne prostredie na učenie,“ spomína Shen Lu.

Špeciálne taxíky

Pre študentov, ktorí si izbu nemôžu dovoliť, sú tu taxislužby, ktoré ponúkajú špeciálne gaokao taxíky, ktoré ich každý deň dovezú do centra skúšky. Dazhong Taxi v Šanghaji vypredalo svojich tisíc gaokao taxíkov na internete za 6 hodín. Niektoré taxislužby zas ponúkajú svoje služby zadarmo.

Asi najznámejšia prípravná škola je podľa BBC v meste Mao-tchan-čchang, kam každoročne prichádza takmer 20-tisíc študentov, čo je štyrikrát viac ako počet obyvateľov celého mesta.

Žiaci nesmú používať mobily a počítače, na internátoch chýbajú v izbách elektrické zásuvky. Miestne úrady zrušili všetky formy zábavy v meste, aby študenti nerobili nič iné, len sa učili.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Svet

Teraz najčítanejšie