Denník N

Vyšetrovanie Bašternákovho papalášstva inšpekcia odflákla, bude nové

Foto N – Vladimír Šimíček
Foto N – Vladimír Šimíček

Hoci policajt nahlásil, že ho nadriadený nútil pustiť Bašternáka, inšpekcia vypočula iba nadriadeného a uverila mu, že sa nič také nedialo. Policajta ani len nevypočuli.

Kauza vybavovania dopravného priestupku pre „nášho človeka“ Ladislava Bašternáka má podobný priebeh ako kauza jeho vratiek DPH. Na začiatku je odfláknuté vyšetrovanie, ktoré sa po tom, čo o prípade informujú médiá, znovu zopakuje.

„Vzhľadom na to, že rozhodnutie vyšetrovateľa nie je prekážkou na opätovné vyšetrovanie, inšpekcia ministerstva vnútra sa k prípadu vráti a všetky okolnosti preverí,“ napísalo ministerstvo vnútra o prípade, v ktorom podľa oficiálneho záznamu policajnej hliadke zatelefonoval ich nadriadený, aby dali počas dokumentovania jeho priestupku pokoj podnikateľovi Bašternákovi.

Ladislav Bašternák.foto – topky.sk
Ladislav Bašternák.foto – topky.sk

Daniel Lipšic (OĽaNO-Nova) v utorok počas schôdze o odvolávaní ministra vnútra Roberta Kaliňáka zverejnil úradný záznam policajtov, ktorí 29. júna 2012 zastavili Bašternáka po tom, čo obiehal cez plnú čiaru a nebol pripútaný. Informovali ho, že dostane pokutu 150 eur. Bašternák počas vybavovania priestupku niekomu telefonoval, aby to „vybavil“, a policajtom hovoril, čo ho „buzerujú“.

Vzápätí mal policajtovi zavolať jeho nadriadený Vladimír Filip Saglena, vtedajší zástupca obvodného oddelenia, a povedal mu, aby Bašternáka nechal ísť, lebo je to „náš človek“. Policajt to odmietol. Neskôr mu mal Saglena na centrále vynadať, že s ním aj druhým členom hliadky skončil.

Keď Lipšic správu predniesol, minister vnútra Robert Kaliňák zareagoval, že ide o klasickú prácu opozície, „keď pracuje s dokumentmi, ktoré nie sú pravé, ale sú falzifikáty“. Tvrdil, že má podpísaný úradný záznam, ktorý sa končí vo chvíli, keď Bašternák napokon zaplatil pokutu, a o žiadnom ovplyvňovaní policajtov sa tam nehovorí. Neskôr podvečer pripustil, že ak sú záznamy dva, treba to vyšetriť.

Čo urobila inšpekcia?

Polícia na otázky, čo presne sa stalo a ako je možné, že sú dva záznamy, v stredu neodpovedala. „Ministerstvo vnútra si vyhradilo právo odpovedať na všetky otázky, prosím, obráťte sa naň. Neviem o tom, že by bol nejaký falošný a nejaký originál dokument,“ povedal krajský policajný riaditeľ Csaba Faragó. Lipšic zverejnil aj podnet Faragóa na inšpekciu, z ktorého vyplýva, že pracoval s úradným záznamom, kde sa píše o telefonátoch nadriadených policajtom.

„Nakoľko z úradného záznamu vyplýva podozrenie z trestného činu, že sa kapitán Saglena pokúsil ovplyvniť vašu služobnú činnosť tak, aby podozrivý z priestupku nebol sankcionovaný, vec bola postúpená na ďalšie konanie inšpekcii ministerstva vnútra,“ napísal v decembri 2012 Faragó veliteľovi hliadky.

Inšpekcia po prijatí podnetu podľa informácií Denníka N vypočula len Saglenu. Ten im povedal, že ide o pomstu veliteľa hliadky, pretože ho disciplinárne potrestal za nezrovnalosti v spise v inom prípade. Inšpekcia mu uverila údajne aj preto, že policajt úradný záznam opisujúci snahu Bašternáka vybaviť si odpustenie pokuty odovzdal nadriadeným až v novembri, hoci priestupok sa stal už v júni, a pôvodne spísal záznam, kde sa o ovplyvňovaní nehovorí.

Prečo nevypočuli aj policajta a jeho kolegu alebo prečo ho nepotrestali, ak si vymýšľal o svojom nadriadenom, ministerstvo vnútra nevysvetľuje a odkazuje na nové vyšetrovanie. Postup inšpekcie vraj odobril aj prokurátor Okresnej prokuratúry Bratislava III. Prokuratúra zatiaľ na otázky neodpovedala.

Obaja policajti z hliadky stále pracujú v polícii, ich nadriadený Saglena už nie. Z polície ho vyhodili v roku 2014 „pre hrubé porušenie pracovnej disciplíny“. Lipšic hovorí, že vyberal od vodičov pokuty do vlastného vrecka. Inšpekcia dôvod jeho prepustenia zo zboru nezverejnila.

„Nevidím žiadnu motiváciu, aby si pred štyrmi rokmi nejaký policajt vymyslel kauzu Bašternák, keďže Bašternák bol neznáma osoba. Podľa mojich informácií na oboch policajtov vykonávali tlak, aby na kauzu zabudli, preto je asi prvý záznam skrátený,“ hovorí Lipšic. „Vierohodnosť ich nadriadeného pána Saglenu sa preukázala. Je to človek, ktorý musel z polície odísť. Ak by si naozaj veliteľ hliadky vymyslel celý nátlak, musel byť stíhaný za krivé obvinenie. Zjavne nebol, lebo to chceli zamiesť pod koberec.“

Ako si exminister vnútra Lipšic vysvetľuje, že postup inšpekcie odobrila prokuratúra? „Tak ako si vysvetľujem, že kauzu Bašternákových vratiek odobril špeciálny prokurátor. Žiaľ, sú dobrí prokurátori a sú prokurátori, ktorí sú prepojení s politikmi.“

Opozícia pre tento prípad zvolá mimoriadny výbor pre obranu a bezpečnosť, na ktorý chce predvolať šéfa inšpekcie Ivana Šefčíka.

Olekszy: Bašternáka nepoznám

„Zvýšeným hlasom kričal, že mu kvôli tomuto priestupku vyzváňal v kuse telefón a že mu volal aj riaditeľ odboru poriadkovej polície Bratislava III plukovník JUDr. Jozef Olekszy,“ opisuje policajt v úradnom zázname situáciu, ktorá sa mala odohrať so Saglenom v jeho kancelárii po tom, čo sa po vybavení priestupku hliadka vrátila na centrálu.

„Jozef Olekszy nepozná osobu Ladislav B. Nikdy sa s touto osobou nekontaktoval a neudržiaval s ňou žiadne vzťahy,“ napísalo policajné prezídium. Olekszy je tam teraz riaditeľom odboru poriadkovej polície. Olekszy podľa prezídia „počas služobnej činnosti nikdy nevyužíval svoj vplyv pri riešení priestupku Ladislava B. ani žiadnej inej osoby“.

Televízia Markíza pred rokom informovala, že Olekszy v minulosti pil v práci alkohol a v roku 2005 mal dopravnú nehodu, po ktorej ušiel z miesta činu, a raz mal aj stratiť služobný odznak „Pre mňa je dôležité, že všetky prípady boli vyšetrené, boli vyvodené dôsledky a hľadí sa na neho ako na bezúhonného. Na policajta musíme po zahladení trestu nazerať ako na bezúhonného, to je v súlade so zákonom,“ povedal vtedy televízii policajný viceprezident Ľubomír Ábel. Olekszy dostal trest – písomné pokarhanie.

Žitňanská: Počkajme na vyšetrovanie

„Keď sú takéto nezrovnalosti, tak to treba prešetriť a treba dať informáciu, pretože presne takéto maniere poburujú ľudí, pretože to vzbudzuje dojem, že nie všetci sú si pred zákonom rovní,“ povedala o prípade ministerka spravodlivosti Lucia Žitňanská. Keby sa ukázalo, že záznam opisuje pravdivé skutočnosti, očakáva, že minister urobí príslušné opatrenia.

„Arogantných vodičov môžete mať miliardu, v tomto prípade stojím vždy na strane polície,“ hovoril v utorok Kaliňák. Tvrdí, že pre pokuty mu už volali aj poslanci opozície, no Bašternák nie. Roky s ním vraj nie je v kontakte, hoci v Bašternákovom byte býva premiér Robert Fico.
„On si neprenajíma Bašternáka, ale byt. Určite je to nepríjemná situácia, ale je potrebné, aby tieto veci boli dôsledne prešetrené a vybavené,“ reagoval na otázku, či by sa Fico nemal presťahovať.
„Ak podvádzal štát na daniach, bude potrestaný, je to jednoduché. Ak sa pýtate, či sa poznám s ľuďmi, ktorí sedia v base, áno poznám sa,“ hovoril Kaliňák.
Polícia postupovala rovnako aj v kauze Bašternákových vratiek. Najprv prípad v roku 2014 odmietla vyšetriť, po jeho zverejnení začala nové šetrenie.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Robert Kaliňák

Slovensko

Teraz najčítanejšie