Denník N

Ruskí komunisti chcú z okupantov Československa vojnových veteránov

Foto - TASR
Foto – TASR

Návrh poslancov, ktorým sa bude zaoberať ruský parlament, u nás aj v Česku vyvolal pohoršenie. Porušil by zmluvu s Ruskom z roku 1993.

Na Slovensku a v Česku inváziu vojsk Varšavskej zmluvy z roku 1968 takmer všetci odsudzujú, v Rusku chcú miestni komunisti vojakov, ktorí obsadili Československo, vyhlásiť za vojnových veteránov a priznať im sociálne výhody.

Návrh na priznanie vojnových veteránov pre účastníkov „vojensko-strategickej operácie Dunaj“ predložila trojica komunistických poslancov a mal by sa týkať ľudí starších ako 67 rokov, ktorí podľa agentúry ČTK „prejavili statočnosť a pevnosť pri plnení vojenských povinností v podmienkach vojnového stavu v ČSSR od augusta do novembra 1968“.

O tom, že až do príchodu vojsk Varšavskej zmluvy vedených Moskvou v Československu žiaden vojnový stav nebol, sa v návrhu nepíše.

V Rusku žije ešte zhruba 20-tisíc účastníkov okupácie nášho štátu a opatrenie by vyšlo ruský rozpočet ročne na zhruba 1,6 milióna eur. Poslanci zdôvodňujú, že zásahom došlo „k upevneniu ekonomického potenciálu ČSSR“ na ďalších 22 rokov a zahynulo vraj pri ňom 105 ruských vojakov.

Návrh ide proti zmluve

Naše ministerstvo zahraničia má s návrhom problém. „Prostredníctvom slovenského veľvyslanectva v Moskve aktívne komunikujeme s ruskou stranou a prezentovali sme partnerom naše dlhodobé stanoviská k udalostiam z roku 1968. Iniciatíva Komunistickej strany RF je v príkrom rozpore s duchom Zmluvy o priateľských vzťahoch a spolupráci medzi SR a RF,“ napísalo ministerstvo.

Ide o zmluvu z roku 1993, v ktorej obe strany odsúdili „pošliapanie zásad medzinárodného práva v roku 1968, ako aj ďalšie neospravedlniteľné zotrvanie sovietskych vojsk na československom území“. Zmluvu podpísal s Vladimírom Mečiarom ešte Boris Jeľcin.

Riaditeľ Slovenskej spoločnosti pre zahraničnú politiku (SFPA) Alexander Duleba hovorí, že v Rusku v posledných dvoch rokoch vidieť snahy o prekrúcanie dejín. Sám v Sovietskom zväze študoval počas Gorbačovovej prestavby. „Bola to jedna z kľúčových tém, ktorá bola súčasťou ozdravenia a vyrovnávania sa s minulosťou. Invázia bola považovaná za chybu, Gorbačov sa za to aj verejne ospravedlnil. Zdalo sa, že je to uzavretá téma.“

Navyše podľa Dulebu bol symbolom ruskej prestavby a reforiem aj Alexander Dubček, ktorý musel po auguste 1968 skončiť na čele Československa.

„To, čo vidíme za posledné dva roky, je podľa mňa súčasťou širšej snahy o prepisovanie dejín,“ myslí si analytik Duleba.

Netýka sa len Československa, ale dejín po konci druhej svetovej vojny. „Je to súčasť ruského naratívu, ktorý stavia všetko z nôh na hlavu.“ Šéf SFPA si vie predstaviť, že sa nájdu aj ďalší poslanci, ktorí by návrh trojice komunistov podporili, chce však veriť, že ide len o exces. „Rusov považujem za veľmi inteligentný a rozumný národ a pevne verím, že neuveria týmto účelovým snahám z posledných dvoch rokov prepísať minulosť.“

Dejiny nechcú krútiť prvý raz

Slovenské ministerstvo vlani oficiálne protestovalo proti televíznemu dokumentu, ktorý odvysielala ruská štátna televízia Rossija 1. Dokument „Varšavská zmluva – odtajnené stránky“ pracoval s klamstvami o invázii. Tvrdilo sa v ňom, že sa v Prahe chystal prevrat organizovaný bývalými esesákmi, fašistami a kolaborantmi. Namiesto záberov z roku 1968 v ňom tiež použili zábery z roku 1945.

Varsavska_zmluva_Rossija_1
Zábery zo zmanipulovaného filmu

Dokument ruskej štátnej televízie nie je jediným pokusom, ako sa v Moskve snažia pokrútiť dejiny. Vlani v septembri u nás ruská ambasáda organizovala turné ruského historika Sviatoslava Rybasa, ktorý obchádzal slovenské školy a tvrdil, že okupantov v auguste 1968 pozval priamo Alexander Dubček.

Český minister zahraničných vecí Lubomír Zaorálek predpokladá, že návrh komunistov v ruskej Dume poslanci neschvália. „Podľa informácií, ktoré mám, vláda Ruskej federácie túto novelu nepodporuje,“ povedal.

Opozičný návrh

„Ide o pokus osláviť ruských vojakov, ktorí sa zúčastnili invázie do Československa,“ hovorí predseda zahraničného výboru parlamentu František Šebej (Most-Híd), podľa ktorého ide o nehoráznosť. Keďže návrh nemá veľkú šancu, že prejde, podľa Šebeja nie je potrebné, aby sa proti nemu ohradilo naše ministerstvo zahraničia. „Ten návrh len odhaľuje postupne sa obnovujúcu indentifikáciu a afinitu ruského prostredia so všetkým, čo robil bývalý Sovietsky zväz.“

Poslanec za Smer Ľuboš Blaha pripomína, že komunisti sú v Rusku v opozícii, nie vo vláde. „Nehodnotil by som to ako súčasť ruskej politiky.“ Návrh Blaha považuje za veľmi nešťastný, od strany, ktorá sa nezbavila stalinských reminiscencií, sa však niečo podobné očakávať dalo. „Je to podobné, ako keď sa postavia kotlebovci a navrhnú neuveriteľnú hlúposť. Určite by som tomu nedával váhu.“ Nemyslí si, že by v Rusku návrh získal podporu.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Slovensko, Svet

Teraz najčítanejšie