Denník N

Najpevnejší sľub? Ten, čo dali Ficovi

Žitňanská s Procházkom porušili sľub a vládna pravica rezignovala na to, čo v koalícii chcela robiť.

Lucia Žitňanská má tú smolu, že na dvoch tohoročných diskusiách Denníka N dala dva zapamätateľné sľuby, ktoré sa napokon ukázali ako nepravdivé – pred voľbami hovorila, že Most za žiadnych okolností nepôjde do vlády s SNS.

A pred niekoľkými týždňami sa zaviazala Danielovi Lipšicovi, že poslancov Mosta prehovorí na podporu jeho požiadavky, aby finančná správa povedala, koľkokrát sa stalo, že nebola podaná spísaná sťažnosť na zlý postup policajtov. Aby sme vedeli, či sa to náhodou nestalo len raz – v prípade Ficovho domáceho Ladislava Bašternáka.

Príbeh jedného sľubu, autorka: Martina Pažitková

Ešte o kus horšie je na tom Radoslav Procházka, ktorý nielenže pred voľbami prisahal, že so Smerom nikdy, ale na debate dal podobný prísľub ako ministerka spravodlivosti, len ešte aj sedí v parlamente a osobne ho porušil.
Najprv pár slov k ich vysvetleniam, prečo to s podporou Lipšicovho návrhu dopadlo nejako inak. Žitňanská tvrdí, že „nevedela, že také uznesenie je na stole v rámci pléna“, takže jej to „úplne uniklo“.

Tak na to takmer niet čo povedať. Človeka len máta stanovisko, ktoré Most vydal v utorok. Tvrdia tam, že „odvolávanie ministrov sa v parlamente dialo veľakrát“, ale „ešte sa nestalo, aby za odvolanie vlastného ministra hlasovali aj poslanci vládnej koalície“, lebo „taká je jednoducho politická logika“. Tak či za tým Lipšicovým zamietnutým uznesením tiež nebola skôr tá „politická logika“ než nepozornosť a zabúdanie?

Ešte lepší je Procházka, ktorý dotiahol do dokonalosti dar hovoriť jedno, robiť druhé a vysvetliť to celé ešte úplne inak: „Pred hlasovaním v pléne ma pán poslanec Adamčík informoval, že vyhovel mojej žiadosti a na finančnom výbore hlasoval za návrh… na uskutočnenie poslaneckého prieskumu na finančnej správe, pričom súčasťou tohto prieskumu má byť aj správa o predmetných sťažnostiach. Sľub bol teda v danom čase už splnený.“

Nie, nie. Po prvé, prieskum síce odhlasovaný bol, ale neschválili sa žiadne konkrétne otázky. K zodpovedaniu toho, čo chce vedieť opozícia, teda možno sme bližšie, ale možno ani nie. A po druhé – keď už raz bol sľub splnený, prečo ho ďalším hlasovaním poprieť? Prečo ho s hrdosťou nepodporiť aj stokrát?

Zhrnuté – v deň, keď sa prevalilo, že Ladislav Bašternák je schopný zdvihnúť telefón a využívať protekciu, aj keď dostane len obyčajnú pokutu (čo potom robí, keď ide o miliónové vratky DPH?), porušili dvaja vrcholní predstavitelia koalície sľub, ktorý by aj tak nepriniesol definitívny zvrat v kauze (lebo už len to, čo vieme dnes, je dosť zlé). Kým SNS školí Smer o koncesiách, vládna „pravica“ nie je schopná ani malého podpichnutia a rezignuje na to hlavné, čo chcela a mala tejto koalícii priniesť – transparentnosť, posilnenie právneho štátu, obmedzenie beztrestnosti mocných a zníženie voličskej frustrácie.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Robert Kaliňák

Komentáre

Teraz najčítanejšie