Denník N

Lajčák v OSN bránil utečencov: Musíme využiť ich ekonomický potenciál a integrovať ich

Miroslav Lajčák na predstavení v OSN Foto - webtv.un.org
Miroslav Lajčák na predstavení v OSN Foto – webtv.un.org

Minister zahraničných vecí bol na bilbordoch Smeru Chránime Slovensko. Ako kandidát na šéfa OSN hovoril o tom, že utečencom treba pomôcť.

Musíme chrániť dôstojnosť, ľudské práva a životy migrantov, povedal minister zahraničných vecí Miroslav Lajčák pri utorkovom vypočúvaní k jeho kandidatúre na šéfa OSN.

Tému utečencov vo svojom prejave iba spomenul, no v otázkach sa jej už nevyhol. „Musíme urobiť všetko pre integráciu migrantov a využiť ich ekonomický potenciál,“ hovoril šéf diplomacie predchádzajúcej aj tejto vlády Roberta Fica, ktorá je stále proti výraznému prijímaniu utečencov a prijatiu kvót a na odmietaní migrantov si postavila predvolebnú kampaň so sloganom Chránime Slovensko.

Na bilbordoch Smeru s týmto sloganom bol aj Lajčák.

Ficov monitoring a ucelené moslimské komunity

Slovensko doteraz utečencom výraznejšie nepomohlo, za druhej Ficovej vlády sme prijali 149 kresťanských utečencov a dočasne ubytovali žiadateľov o azyl z Rakúska.

Moslimských utečencov premiér Robert Fico stále spochybňuje aj po voľbách a jeho výroky o zabránení vytvoreniu „ucelenej moslimskej komunity“ si opakovane viackrát všimli aj v Európe, písal o nich napríklad aj magazín Politicopobúrili slovenskú moslimskú komunitu, ktorej Fico sľuboval monitorovanie.

Aj v prvom povolebnom rozhovore Robert Fico pre agentúru TASR povedal, že islam nemá na Slovensku priestor.

Lajčák moslimov bránil, bol proti kvótam

Lajčák rozpráva dlhodobo o migračnej kríze miernejšie ako Fico, no tiež varuje pred rizikami. Priamo na moslimov neútočil. Napríklad v januári hovoril, že moslimovia nie sú riziko, rizikom je nekontrolovateľná migrácia. „Na Slovensku máme moslimskú komunitu, ktorá sa tu rodila v priebehu rokov, ktorá je integrovaná a ktorá je prínosom pre našu spoločnosť,“ povedal Lajčák.

Minister však zároveň ešte v januári odmietal povinné kvóty, nič podľa neho neriešia a migranti na Slovensku nechcú zostať.

Pred zástupcami OSN Lajčák hovoril, že 60 miliónov ľudí muselo opustiť svoje domovy a zaslúžia si naše porozumenie a podporu.

Ako kandidát na generálneho tajomníka OSN teraz volá po globálnom riešení, utečenecká kríza sa podľa neho neskončila. „Musíme vidieť migráciu ako realitu. Využiť ju ako príležitosť.“

Od zástupcov v OSN chce, aby sa sústredili na budúci summit v septembri, ktorý má riešiť utečeneckú krízu.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Migrácia

Slovensko

Teraz najčítanejšie