Denník N

Zachránila mier? Angela Merkelová verí len v diplomatické riešenie

Angela Merkelová s Vladimirom Putinom v Minsku. Foto - AP
Angela Merkelová s Vladimirom Putinom v Minsku. Foto – AP

Nemecká kancelárka sa stala kľúčovou osobnosťou pri vyjednávaní o konci konfliktu medzi Ruskom a Ukrajinou.

Aj na návšteve Washingtonu v nedeľu zopakovala, že zbrane vojnu na Ukrajine neukončia. „Musíme dať všetko úsilie do toho, aby sme našli diplomatické riešenie,“ povedala na tlačovej konferencii nemecká kancelárka.

Stačí sa len pozrieť na jej cestovnú mapu za posledný týždeň a nikto nemôže povedať, že Angela Merkelová pre mier nerobí všetko, čo je v jej silách. V priebehu týždňa navštívila Kyjev, Moskvu, Mníchov, Washington, Ottawu, Berlín, Minsk. A vo štvrtok ešte išla do Bruselu.

Ukrajinská kríza

Hollande skoro zbytočný

Ak sa po rokovaní v Minsku podarí zastaviť konflikt na Ukrajine, hlavná a najväčšia vďaka bude patriť Merkelovej. Tá bola hlavnou vyjednávačkou medzi Ruskom a Ukrajinou.

Dobre to bolo vidno už počas návštevy Vladimira Putina v Moskve minulý piatok.

Ako napísal stĺpčekár denníka Guardian Simon Tisdall, prišla síce s francúzskym prezidentom Francoisom Hollandom, ten však bol takmer zbytočný. „Jeho prítomnosť pri stole posilnila Merkelovej mandát ako hovorkyne Európskej únie, no málo pomohla k tlaku voči Putinovi,“ napísal Tisdall.

Merkelovej Nemecko musí v rovnakom čase riešiť dve krízy, ktoré môžu výrazne ovplyvniť Európu na nasledujúce roky. Kým v stredu celú noc hľadali prezidenti a kancelárka mierové riešenie na Ukrajine, v Bruseli zatiaľ jej minister financií Wolfgang Schäuble obhajoval nemeckú pozíciu voči Grécku, ktoré žiada rekonštrukciu dlhu.

 

Duleba: Prečo sa najviac tešia separatisti a prečo Ukrajina prehrala
(Autor: Martina Pažitková)

 

Presviedča aj spojencov

„Vláda kancelárky Merkelovej reprezentuje to, čo čoraz viac vyzerá ako posledná bašta zdravého rozumu,“ napísal ruský novinár žijúci v Berlíne Leonid Beršidskij pre Bloomberg.

Merkelová vo svojej snahe o riešenie musí presvedčiť nielen rozhádané strany, ale aj svojich spojencov. „Osamelosť jej misie sa v posledných dňoch stala zúfalo jasná,“ napísal Tisdall.

Počas víkendovej bezpečnostnej konferencie si podľa nemeckého die Zeit od členov americkej delegácie vypočula, že jej snaha o vyjednávanie je politikou appeasementu a rokovania v Minsku sú „moskovská hlúposť“.

„História nám ukazuje, že diktátori si vždy vezmú viac, ak ich necháte,“ povedal v Mníchove vplyvný americký senátor John McCain, ktorý tiež prirovnal kroky Nemecka k ústupkom mocností voči Hitlerovi v roku 1938, keď mu prenechali časť Československa, aby „zachránili“ mier.

Zbrane nepomôžu, tvrdí

So Spojenými štátmi sa Nemecko sporí aj ohľadom dodávok zbraní Ukrajine. Túto možnosť naznačil aj americký prezident Barack Obama a presadzujú ju viacerí republikáni. Nemci však nesúhlasia.

„Neviem si predstaviť žiaden scenár, v ktorom by lepšie zbrane pre ukrajinskú armádu tak zapôsobili na prezidenta Putina, že by začal veriť, že vojensky môže prehrať. Musím to povedať jasne,“ povedala Merkelová v Mníchove podľa Beršinského.

Po rokovaniach v Minsku bola Merkelová s vyhliadkami na trvalý mier opatrná. „Stále je pred nami veľa práce,“ povedala. „Ale je tu reálna šanca, že sa veci obrátia k lepšiemu.“

Ak sa to podarí, môže to byť podľa Tisdalla „historický moment v dlhej kariére nemeckej kancelárky“.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Svet

Teraz najčítanejšie