Denník N

Rakúski populisti využívajú prehraté voľby, aby rozhnevali svojich voličov

Predseda Slobodných Hanz-Christian Strache. Foto – AP/TASR
Predseda Slobodných Hanz-Christian Strache. Foto – AP/TASR

Stúpenci Slobodných neveria, že v Rakúsku panuje skutočná demokracia. Politici z FPÖ čoskoro začnú spochybňovať aj súdnictvo, myslia si rakúske i zahraničné médiá.

Populisti čakali do poslednej chvíle, aby napadli výsledky volieb, ich predseda Hanz-Christian Strache to oznámil v stredu.

Rakúskym populistom zo Slobodných (FPÖ) sa rola obete veľmi páči a snažia sa z nej vyťažiť čo najviac – zhodli sa na tom mnohí politici, ale aj rakúske médiá. Keď ich obviňujú, že sa cítia ukrivdene a nevedia sa zmieriť s výsledkami, bránia sa, že len „ochraňujú demokraciu v Rakúsku“.

„Nie sme porazení, ktorí nevedia zniesť prehru, ide tu o základné piliere našej demokracie, ktoré musia byť zaistené!“ povedal Strache na tlačovej konferencii.

Stranícky kanál na YouTube FPÖ-TV, ktorý Slobodným slúži ako nástroj propagandy, z nej zverejnil na Facebooku zostrihané zábery. Do toho hrá dramatická hudba a človek má pocit, akoby sa chystala revolúcia.

Nemajú šancu

Množstvo predčasne spočítaných lístkov, čo tvorí základný pilier toho, prečo populisti voľby napadli, je menší ako rozdiel medzi oboma kandidátmi. (30 863 hlasov). Strache však tvrdí, že ide o oveľa vyššie číslo, už viaceré jeho konšpiračné teórie a „dôkazy“ sa podarilo vysvetliť. 

Ak populisti dostanú čierne na bielom, že víťazom sa stal Van der Bellen, ani vtedy nebudú mať pokoja, píše komentátorka Der Standard. Budú znevažovať ústavných sudcov, čo by nebolo prvýkrát, a nemusia sa zastaviť pred ničím.

Aj švajčiarsky denník Tagesanzeiger sa na to pozerá podobne, podľa neho FPÖ chce ničiť dôveru ľudí v súdnictvo tak, ako to urobila s demokraciou. Pre mnohých voličov Slobodných je FPÖ jedinou stranou, ktorá vie zabezpečiť skutočnú demokraciu v krajine.

„Aj keď napadnutie výsledkov volieb nemá žiadnu šancu, svoju službu im urobí. Sudcovia môžu argumentovať, ako chcú,“ píše Frankfurter Rundschau.

Sťažnosťou sa bude zaoberať ústavný súd, má 150 strán. Súd musí teraz rozhodnúť, či došlo k porušeniu zákona a či to ovplyvnilo výsledky volieb. K rozhodnutiu by súd chcel dospieť pred 8. júlom, keď zvolený Van der Bellen nastúpi do funkcie.

Najsilnejšia strana

Hofer sa síce nestal prezidentom, no postaral sa o doposiaľ najlepší úspech strany, ktorá si ľahko získava hlasy voličov nespokojných so súčasnou vládou. Strache má cieľ jasný – vyhrať parlamentné voľby, zostaviť vládu a stať sa kancelárom. Má pravdu, keď tvrdí, že „sú silnejší ako nikdy predtým“.

FPÖ je podľa prieskumov najsilnejšou stranou, ktorá by voľby vyhrala s 34 percentami. Do roku 2018, keď sú voľby naplánované, sa politická scéna môže zmeniť. Vylúčené nie sú ani predčasné voľby.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Svet

Teraz najčítanejšie