Denník N

Prečo Ficove tri minúty pri kauzách trvajú tri dni alebo aj tri mesiace

Bývalého premiéra pudrujú pre televíznou debatou. Ilustračné foto N – Tomáš Benedikovič
Bývalého premiéra pudrujú pre televíznou debatou. Ilustračné foto N – Tomáš Benedikovič

Kauza Bašternák trvá už takmer tri mesiace a Robert Fico nerobí nič. Nemieni sa presťahovať z bytu podozrivého podnikateľa a svoju dvojku Roberta Kaliňáka obhajuje.

Prípad Bašternák – podozrení z ututlaného podvodu na DPH – je na svete od 15. marca tohto roku a premiér Robert Fico nekoná. Drží svoju stranícku dvojku Roberta Kaliňáka podozrivého z ututlávania. Nejde však len o Kaliňáka, tento prípad je iný ako väčšina predchádzajúcich káuz Smeru. Priamo sa týka aj predsedu, ktorý nie je ochotný odsťahovať sa z bytu, ktorý si prenajíma od človeka podozrivého z podvodu.

„Do troch minút odvolám každého člena vlády, u ktorého sa ukáže iba náznak korupcie a klientelizmu,“ hovoril Fico na začiatku svojho vládnutia, ešte v roku 2007. „Ak nás nezožerie špina a korupcia, neexistuje, aby sme neuspeli v budúcich voľbách,“ hovoril svojim straníckym kolegom v roku 2007 na sneme Smeru.

Predseda vlády však trojminútovými riešeniami zjavne proti špine a korupcii nebojuje. Aj jeho najkratšie „zásahy“ trvali väčšinou týždne.

Čo na Fica a Smer zaberá najviac a čo urýchľuje jeho rozhodovanie? Blížiace sa voľby, ľudia v uliciach, kauzy, ktoré ani po niekoľkých týždňoch neutíchajú a venujú sa im okrem novín a webov aj televízie. Od kauzy CT je pre neho navyše mimoriadne citlivé zdravotníctvo. A sú aj prípady, ktoré vedú osobne k premiérovi.

V čom je teda prípad Bašternák iný ako staré veľké kauzy a ako rýchlo odvolával Fico ministrov v minulosti?

 

Kauza emisie: 6 mesiacov

Prvý článok o prípade v týždenníku Trend – 4. decembra 2008

Odvolanie ministra životného prostredia Jána Chrbeta – 6. mája 2009

Prípad predaja emisných povoleniek schránkovej firme Interblue Group sa týkal ministra za SNS a nie Smeru, takže mal Fico ľahšie rozhodovanie. Aj tak sa však ťahal päť mesiacov a premiér vytrvalo obhajoval obchod, na ktorom ľudia blízki SNS mohli zarobiť aj viac ako 70 miliónov eur.

Premiér povolil, až keď sa množili informácie o pozadí obchodu a novinári odhaľovali ďalšie prepojenia a aktérov a napojenie „projektových manažérov“ Interblue Norberta Havalca a Rastislava Bilasa na prostredie okolo Jána Slotu bolo nespochybniteľné.

 

Nástenkový tender: 6 mesiacov

Prvé články o prípade – november 2008

Odstúpenie ministra výstavby Mariána Janušeka – 14. apríla 2009

Aj tender z eurofondov so škodou pre štát vo výške viac ako 12 miliónov eur, ktorý oznámili iba na nástenke na chodbe ministerstva, Fico obhajoval slovami, že pri ňom nebol porušený zákon. Odvolanie ďalšieho nominanta SNS naťahoval tým, že čakal na stanovisko Najvyššieho kontrolného úradu, hoci bolo jasné, že tender našili na firmy blízke SNS Zamedia a Avocat.

Aj v tomto prípade sa kauzy chytili v podstate všetky médiá a na rozdiel od zložitejšej kauzy emisie ju dokázali voliči cez drahé logá oveľa ľahšie pochopiť. Diala sa približne v rovnakom čase ako emisie, čo účinok oboch káuz zvýšilo. Po Mariánovi Janušekovi Fico odvolal v marci 2010 aj jeho nástupcu Igora Štefanova a zrušil celé ministerstvo výstavby.

 

Kauza CT: 4 dni a dva týždne

Prvé články a reportáže o nákupe predraženého prístroja – 30. októbra 2014

Odstúpenie Renáty Zmajkovičovej a ministerky Zuzany Zvolenskej – 3. novembra 2014

Odstúpenie predsedu parlamentu Pavla Pašku – 16. novembra 2014

Zákon proti schránkovým firmám – 25. novembra 2014

Ficov postup v prípade tendra, kde piešťanská nemocnica najprv mala kúpiť nové CT, potom tender zrušila a nakoniec ho kúpila oveľa drahšie, vyzeral na prvý pohľad svižne a nekompromisne. V skutočnosti ho zjavne vydesili protesty desaťtisícov ľudí, pochody k parlamentu a demonštrácie pred domom Pavla Pašku v košickom mestskom parku.

Hoci išlo len o niekoľko stotisíc eur, Fico musel urobiť jedno z najbolestivejších rozhodnutí vo svojej kariére. Bolo tesne pred komunálnymi voľbami a kauza ukázala, že voliči mimoriadne citlivo reagujú na rozkrádanie v zdravotníctve, a poznačila aj niekoľko jeho neskorších rozhodovaní. Najmä o odchode Pavla Pašku v Smere hovorili ako o dobrovoľnom. Aj premiér Fico však neskôr hovoril, že pre kauzu CT odvolávali.

 

Kauza gastrotendrov: pár dní

Prvý text v denníku Sme – 7. decembra 2014

Odvolanie riaditeľov nemocníc a Martina Senčáka z ministerstva – 10. decembra 2014

Prípady dlhodobých prenájmov nemocničných vývarovní dvom navzájom prepojeným firmám, ktoré spolu „súťažili“ v tendroch, skončili odvolaním riaditeľov štátnych nemocníc a dovtedy nedotknuteľného šéfa úradu ministerstva zdravotníctva Martina Senčáka.

Prípad nebol jednoducho vysvetliteľný, Smer však konal zrejme pod vplyvom kauzy CT, ktorá vyhnala ľudí do ulíc. Aj v tomto prípade zavážilo, že sa kauzy chytili takmer všetky médiá a celoštátne televízie. Preto tresty prišli rýchlo.

 

Kauza Váhostav

Veľká medializácia úpadku veriteľov a schránkových firiem za Váhostavom – február a marec 2015

Parlament schválil Lex Váhostav – 23. apríla 2015

Prípad sa ťahá už štyri roky a prvé zmienky o nevyplatených veriteľoch, ktorí sú na pokraji krachu, sa do médií dostali už v roku 2012. Váhostav sa však stal kauzou až po tom, ako sa o problémoch živnostníkov začalo písať na jar 2015 oveľa častejšie a ako aj oni sami začali vystupovať z anonymity.

Keď sa objavili informácie, že sú za Váhostavom schránkové firmy, živnostníci vyšli do ulíc a meno Juraja Širokého médiá prakticky denne spájali s Ficovým.

V Smere napokon pristúpili k čiastočnému odškodneniu veriteľov pomocou zvláštneho zákona. „Vyriešeniu“ kauzy zrejme pomohli aj preferencie Smeru, ktoré v tom čase klesali, a aj to, že sa v tom čase ešte neobjavila agenda utečencov, ktorá prebila väčšinu ostatných káuz.

 

Kauzy Pavla Pavlisa: 4 mesiace

Blogerka Veronika Remišová upozornila na prvý prípad – 26. januára 2015

Prepukla dalšia, tentokrát upratovacia kauzu firmy Sitis švagra ministra – 21. apríla 2015

Minister odstúpil – 21. apríla 2015 – v rovnaký deň, ako sa rozbehla jeho ďalšia kauza

Hoci minister hospodárstva Pavol Pavlis, ktorý je priamo premiérov človek, odstúpil v deň, keď prepukla upratovacia kauza, jeho pád trval v skutočnosti štvrť roka. Začal sa blogom aktivistky a dnes už poslankyne OĽaNO Veroniky Remišovej o súdnom spore FNM s firmou Port Service, v ktorom ide o 60 miliónov eur. Pavlis bol v zjavnom konflikte záujmov, pretože krátko po rozbehnutí sporu nastúpil do FNM. Išlo o 13 rokov starú kauzu, pre ktorú sa Pavlisa opozícia pokúšala odvolať. Keď sa zdalo, že minister kauzu prežije, v denníku Sme sa objavil prípad jeho švagra, ktorý zarába na upratovacích prácach u ministra.

Hoci išlo len o desaťtisíce eur, prepojenia na švagra boli ľahko pochopiteľné a prípad prišiel krátko po kauze Váhostav a v čase klesajúcich preferencií Smeru.

 

Teta Anka: pár dní

Prvý článok o príbuznej šéfa VšZP – 24. mája 2015

Veľká medializácia poslanca Miroslava Beblavého – 18. septembra 2015

Odvolanie šéfa VŠZP Marcela Foraia – 22. septembra 2015

V prípade tety šéfa všeobecnej Marcela Foraia Anny Sučkovej išlo o ďalší jasný prípad rodinkárstva, ktorý ľudia ľahko pochopia. Sučkovej firma mala zákazky v poisťovni a biznis tejto dôchodkyne bol nevysvetliteľný. Išlo navyše o zdravotnícku kauzu, ktoré berie Fico po prípade piešťanského CT veľmi vážne, opäť sa jej chytili všetky médiá a Forai po páde Pavla Pašku ešte aj stratil zázemie.

Keď zistenia Miroslava Beblavého prebrali takmer všetky veľké médiá, v Smere konali už rýchlo a šéf poisťovne musel odísť.

 

Masér Kostka: dva mesiace

Blog poslanca Miroslava Beblavého o zákazkách Kostku vo VšZP – 2. februára 2016

VŠZP zrušila zmluvu s Kostkom – 15. apríla 2016

Kauza, do ktorej bol tiež zapletený aj premiér Robert Fico. Bola preňho mimoriadne nepríjemná. Týkala sa opäť rozhadzovania peňazí v zdravotníctve z prostriedkov štátnej poisťovne, neziskovka blízka Kostkovi dostala peniaze aj priamo z rezervy premiéra.

Výrazný úder premiérovi prišiel v momente, keď sa ukázalo, že dokument s Kostkovým vyhlásením pre médiá mal elektronický podpis počítača premiérovej asistentky Márie Troškovej. Citlivé to bolo aj tým, že asistentka Trošková je známa najmä vďaka polonahým fotografiám. Premiér elektronické stopy svojej asistentky na dokumente nevedel vysvetliť a hovoril, že nie je expert na IT.

V prípade napokon potrestali iba Kostku, ktorému poisťovňa vypovedala zmluvy. Nepríjemný bol prípad pre predsedu vlády aj preto, lebo prišiel tesne pred voľbami.

 

Kauza Bašternák: zatiaľ bez koncovky

Prvé články o podozreniach, že polícia a finančná správa ututlali Bašternákove vratky DPH – 15. marca 2016

Odvolávanie ministra vnútra Kaliňáka v parlamente – 7. júna 2016

Zatiaľ bez jasnej koncovky

Prípad bez konca sa týka podozrení z podvodov s vratkami DPH.

Pre Fica ide o mimoriadne citlivú záležitosť, pretože býva v byte prenajatom od Ladislava Bašternáka, ktorý sa pozná s ministrom vnútra, a prípad nevyšetrila práve polícia. V Smere odmietajú, že by sa mal premiér sťahovať, aj vyhláseniami, že premiér majiteľa domu ani nepozná. Symbolom kauzy sa stalo vysvetlenie Roberta Kaliňáka, že platba Bašternáka 12 miliónov eur v hotovosti bola bežná, pretože rok 2012 bol podľa neho „doba kešu“.

Kauza navyše rastie, po podozreniach z daňového podvodu prišlo aj nové podozrenie, že si Bašternák vybavoval u policajných funkcionárov odpustenie pokuty za dopravný priestupok. Stopy tak vedú opäť k ministrovi vnútra Robertovi Kaliňákovi.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Slovensko

Teraz najčítanejšie