Denník N

Skutočne vedú mobily k rakovine? Nerobme paniku

Ilustračné foto – TASR/AP
Ilustračné foto – TASR/AP

Štúdia nie je podvod, je tu však niekoľko „ale“.

Viaceré zahraničné, ale aj slovenské médiá nedávno informovali o štúdii, podľa ktorej vedie používanie mobilov k rakovine.

Nie tak rýchlo! Vysvetlime si, prečo by sme nemali panikáriť.

V prvom rade treba povedať, že štúdia nie je podvod. Vedci na výskume pracovali dva roky, ide o výsledok obrovského, 25-miliónového projektu, ktorý viedol americký Národný toxikologický program.

Ale je tu niekoľko „ale“. Po prvé, článok ešte neprešiel celým martýriom recenzného konania. Ide o proces, keď iní experti v odbore posudzujú predloženú prácu svojich kolegov.

Cieľom je zabezpečiť, aby sa do tlače dostali iba články, ktoré spĺňajú prísne nároky na vedeckú prácu. V priebehu recenzného konania – obyčajne má viacero kôl – môže byť práca úplne zamietnutá, prípadne akceptovaná pod podmienkou, že autori do nej zaradia výhrady recenzentov.

Je viac ako možné, že konečná verzia článku bude iná ako tá, ktorú dnes máme k dispozícii.

Krysy

Experiment prebiehal tak, že samice krýs (výskum nerobili na ľuďoch) vystavovali rádiovým vlnám deväť hodín denne sedem dní v týždni. Keď sa mláďatá narodili, rádiovým vlnám ich vystavovali až po dobu dvoch rokov.

Po skončení experimentu vedci zistili, že samce (ale nie samice) vykazovali zvýšený výskyt dvoch druhov rakoviny. Autori zároveň prišli na to, že samce, ktoré boli vystavené uvedeným dávkam radiácie, žili dlhšie ako krysy z kontrolnej skupiny, ktoré radiácii nevystavili vôbec.

Podobný výskyt rakoviny pri samcoch – horná hranica dosahovala 3,3 percenta – pozorovali v iných štúdiách aj na zvieratách, ktoré žiadnemu žiareniu nevystavili, uvádzajú autori.

Opačné dôkazy

Nedávno sme informovali o inom výskume, podľa ktorého neexistuje žiaden vzťah medzi používaním mobilov a výskytom rakoviny mozgu. Realizoval sa v Austrálii, autori mali údaje od viac ako 30-tisíc Austrálčanov za obdobie takmer tridsiatich rokov.

Ak sa máme prikloniť k názoru, že mobily skutočne spôsobujú rakovinu, budeme potrebovať oveľa viac ďalších štúdií s presvedčivými dôkazmi, nielen tú od Národného toxikologického programu. Jeden výskum nestačí.

Momentálne má Svetová zdravotnícka organizácia mobily zaradené medzi potenciálne karcinogénne látky, ale v tejto kategórii je aj čokoláda alebo telový zásyp.

Štúdia sa robila na krysách, nie ľuďoch, je preto otázne, či sa výsledky dajú v plnej miere preniesť aj na nás. V minulosti sme sa mnohokrát sklamali.

Pokles

Vysoké dávky radiácie, ktorým boli krysy vystavené (63 hodín za týždeň), zďaleka prevyšujú čas, ktorý trávime s uchom na mobile.

Aaron Carroll, pediater a výskumník z Indiana University School of Medicine, poznamenal, že „mobilné telefóny sú v Spojených štátoch všadeprítomné. Ak by viedli k rakovine, očakávali by sme, že dôjde k nárastu prípadov rakoviny. Ale od 80. rokov dochádza k ich poklesu.“

Nerobme paniku

Takže si to zhrňme: máme tu štúdiu, ktorá ešte neprešla celým recenzným konaním, robili ju iba na krysách a výskyt rakoviny pri masívne ožarovaných jedincoch bol taký ako pri iných krysách z minulých štúdií, ktoré vôbec neožarovali.

Dôvod na paniku teda nie je. Na druhej strane, ak sa raz definitívne preukáže, že volanie z mobilov skutočne vedie k rakovine, neostane nám nič iné, ako to akceptovať a opraviť svoj názor. Tak funguje veda – zaujíma sa iba o dôkazy, nie zbožné priania.

Dostupné z: doi: http://dx.doi.org/10.1101/055699

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Technológie

Veda

Teraz najčítanejšie