Denník N

Homeopatia nemá nič spoločné s liečivami z rastlín

Rastlinná liečba a lieky založené na výťažkoch z rastlín fungujú, nemýľte si ich s pseudovedeckou homeopatiou.

Odmala trpím kinetózou, teda nevoľnosťou počas cestovania v aute alebo autobuse.

Jedna z mojich prvých detských spomienok je z cesty autom s mojimi starými rodičmi. Do auta k nám pristúpila stopárka, ktorú som, bohužiaľ, celú ovracala. Odvtedy na cesty babka vždy pribalila „pirulky“, ktoré mi mali zázračne pomôcť od nevoľnosti.

Teraz už viem, že moja babka, mimochodom, lekárka, mi podstrkovala celaskon namiesto kinedrylu. Placebo u mňa od detstva zaberalo rovnako účinne ako skutočné lieky.

Sila placeba je silná, nepleťme si ju so skutočnou liečbou. Na moju kinetózu by evidentne zabrali aj lentilky. Ale ak by ste sa snažili „vyliečiť“ zápal pľúc alebo rakovinu nejakým homeopatikom, ohrozovali by ste tým svoje zdravie.

A v prípade bakteriálnych a vírusových ochorení aj zdravie ľudí vôkol vás.

Pletenie pojmov

Homeopatia nemá nič spoločné s liečivami založenými na rastlinách alebo rastlinných výťažkoch, aj keď si tieto pojmy mnoho ľudí mýli.

Vezmite si liek Taxol, určený je na rakovinu prsníka alebo vaječníkov. Jeho účinná látka, paklitaxel, sa ešte pred niekoľkými desiatkami rokov extrahovala z kôry tisu pacifického. Toto liečivo má dobré výsledky v zabíjaní buniek rakoviny vaječníka a prsníka aj v pokročilom štádiu.

Dnes sa pripravuje syntetickou úpravou látky získanej z tisu obyčajného.

Liečba bylinkami

Liečba bylinkami alebo prírodnými výťažkami má svoje opodstatnenie. Na rozdiel od homeopatie byliny a výťažky z nich obsahujú účinnú látku, prípadne celú zmes účinných látok. Niekedy dokonca v takých množstvách, že sa dá nimi predávkovať. 

Napríklad ak by tehotná žena užila príliš veľa šafranu (blizna šafranu siateho), mohla by si tým vyvolať potrat. Podobné účinky boli u zvierat pozorované aj pri požití ľubovníka bodkovaného, známeho aj ako trezalka.

Štúdiu rastlín a využitiu ich výťažkov sa venujú herbalisti (herbológovia alebo aj fytoterapeuti). Ide o výskum použitia rastlín na medicínske účely, pričom obsah účinných látok je nielen preskúmaný, ale aj kontrolovaný.

Rozdiel oproti homeopatii spočíva nielen v prítomnosti nejakej účinnej látky, ale aj v existencii klinických štúdií, ktoré skúmajú správne dávkovanie či vedľajšie účinky. Neplatí to však, samozrejme, pre všetky bylinky a čaje.

Lieky založené na prírode

Farmapriemysel sa v mnohých prípadoch opiera o prírodu, alebo sa ňou minimálne inšpiruje. Aspoň 7-tisíc liečiv modernej farmakológie bolo odvodených od rastlín. Na rozdiel od herbalizmu však nepoužíva celú rastlinu alebo jej extrakt, ale zameriava sa na konkrétnu chemickú látku, ktorá je za liečivý efekt zodpovedná.

Typickým príkladom sú niektoré typy antibiotík, ako napríklad penicilín, ktorý v roku 1929 objavil Alexander Fleming ako produkt plesne Penicillium notatum. Dnešné typy antibiotík sa pripravujú aj synteticky.

Ďalším stupňom vývoja liečiv na základe prírodných zdrojov môže byť takzvaná medicínska chémia. Tá okrem iného skúma vlastnosti látok získaných z prírodných zdrojov, pri ktorých zistili nejakú biologickú aktivitu.

Dôvodom tejto aktivity je „zapadnutie“ látky do aktívneho miesta bielkoviny, ktorá inak spôsobuje nejaké ochorenie. Medicínska chémia následne pomocou počítačových modelov skúša štruktúru látky pozmeniť tak, aby sa dala jednoduchšie pripraviť v laboratóriu, aby sa po požití dostala do krvi, aby nebola toxická a aby mala ešte vyššiu aktivitu ako pôvodná látka.

Homeopatia

Homeopatikum je prípravok, ktorý neobsahuje žiadnu účinnú látku. Na začiatku prípravy síce nejaká látka alebo výťažok v roztoku je, no homeopati tento roztok toľkokrát zriedia, že sa vo finálnom produkte nenachádza ani jediná molekula účinnej látky.

Účinnosť takejto formy „liečby“ podkladajú nepotvrdenými teóriami typu „voda má pamäť“ alebo že správnym trasením získa roztok účinnosť.

Pamäť vody

Teóriu pamäti vody pseudovedci opisujú ako jej schopnosť získať vibrácie molekuly, ktorá sa v nej kedysi, pred niekoľkonásobným riedením, nachádzala. Prípadne že sa do vody takáto látka nejakým magickým spôsobom otlačí.

Pre zaujímavosť, zamysleli ste sa nad tým, koľko vody máme na Zemi a ako dlho sa na Zemi táto voda nachádza? Koľkokrát už v rámci jej kolobehu bola voda v rieke, v mori, v oblakoch, ale aj v tráviacom trakte dinosaura, mamuta alebo iného pravekého tvora? Mimochodom, čerstvá ľudská stolica je zo 75 percent voda.

Myšlienka pamäti vody pri týchto vedomostiach rozhodne stráca na atraktivite.

Nie hneď antibiotiká

Ak vás najbližšie rozbolí hrdlo, rozhodne si nemusíte ihneď dať predpísať antibiotiká. Po správnosti, ako to funguje napríklad vo Švajčiarsku, by vám mal lekár najprv spraviť výter z hrdla a správny typ liečby predpísať až na základe bakteriálnej kultúry z tohto výteru.

Počas čakania na lieky, alebo ak antibiotiká nie sú potrebné, si môžete radšej spraviť výluh zo šalvie, ktorá obsahuje látky s preukázateľným antibakteriálnym účinkom. Pomôcť môže aj zázvor či cesnak (a mnoho iných rastlín).

Dostupné z doi: 10.1007/978-3-319-25277-3_610.1111/j.1365-2710.2009.01096.x10.1016/j.lwt.2016.03.01810.1016/j.lwt.2003.09.00110.1016/j.jep.2005.04.025

Ako si budovať hlboké vzťahy bez osamelosti? Kúpte si knihu Umenie blízkosti – rozhovory Moniky Kompaníkovej s psychológom Jánom Hrustičom.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Homeopatia

Zdravie

Teraz najčítanejšie