Denník N

Vodička, ktorá zavinila nehodu sanitky, dostala rok podmienečne

Za nehodu, ktorá sa stala v októbri 2010, dnes na štvrtýkrát odsúdili vodičku osobného auta. Foto - TASR
Za nehodu, ktorá sa stala v októbri 2010, dnes na štvrtýkrát odsúdili vodičku osobného auta. Foto – TASR

Vodičku, ktorá podľa prokuratúry zavinila tragickú nehodu sanitky v Banskej Bystrici, okresný súd trikrát oslobodil, ale krajský súd rozsudok vždy zrušil.

Tri razy oslobodenú vodičku, ktorá podľa prokuratúry zavinila tragickú dopravnú nehodu na banskobystrickom sídlisku Sásová, na štvrtýkrát odsúdili.

Banskobystrický súd potrestal Janku Donovalovú jedným rokom podmienečne za usmrtenie z nedbanlivosti. Zdôvodnil to tým, že sa mala presvedčiť, či môže bezpečne vojsť do križovatky vzhľadom na jej neprehľadnosť. Vodička vinu necíti.

Nehoda sa stala v októbri roku 2010. Vodička Citroenu pri výjazde na hlavnú cestu nedala prednosť sanitke, ktorá išla so svetelnými výstražnými majákmi.

Pri zrážke zahynul 57-ročný lekár Andrej Faglic a neskôr na následky zranení aj vodič sanitky Jozef Šárik.

Sanitka vraj išla rýchlo

Okresný súd argumentoval pri predchádzajúcich oslobodzujúcich rozsudkoch najmä tým, že sanitka nemala zapnuté súčasne svetelné a zvukové výstražné znamenia a išla rýchlo, 110 kilometrov za hodinu.

Podľa znalca aj obhajcu by stačilo, keby sanitka išla pomalšie o 40 kilometrov za hodinu. Vodička by údajne prešla v takom prípade križovatkou bez kolízie.

Súd sa opieral aj o judikát českého Najvyššieho súdu, ktorý tvrdí, že ak vodič nemôže predvídať neprimerane rýchlu jazdu vodiča na hlavnej ceste, nie je vinný za prípadnú kolíziu.

Obhajoba namietala zaujatosť

Keď okresný súd oslobodil vodičku aj po doplnenom dokazovaní a vyšetrovacom pokuse priamo na mieste tretí raz vo februári roku 2014, odvolací krajský súd nariadil, aby prípad vyhodnotil iný sudca.

Obhajoba namietla v priebehu procesu pre zaujatosť všetkých trestných sudcov okresného i krajského súdu a navrhla, aby o veci rozhodol iný súd. Najvyšší súd námietku zamietol. Prokurátor trval na obžalobe. Vodička pri výjazde na hlavnú cestu mala dať prednosť sanitke s majákmi.

Po zrážke sa sanitka čelne zrazila s protiidúcim autobusom. Dvaja ľudia zahynuli, dvaja boli zranení ťažko a šiesti ľahko.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Slovensko

Teraz najčítanejšie