Denník N

Prečo má elektronické občianske iba 6 percent ľudí, pýtal sa Pellegrini. IT špičky sa obviňovali

Podpredseda vlády Peter Pellegrini. Zdroj: ITAPA
Podpredseda vlády Peter Pellegrini. Zdroj: ITAPA

Špička slovenského IT biznisu sa sporila, kto je hlavný vinník za slovenskú informatizáciu.

Odhodlane a pomerne razantne predstúpil pred IT komunitu na štvrtkovej konferencii ITAPA vicepremiér Peter Pellegrini. Od júna šéfuje novému úradu, ktorý má dohliadať aj na informatizáciu, a svojím príhovorom chcel ukázať, že by ho IT komunita mala brať teda naozaj vážne. „Chceme veci robiť inak a cítim veľkú zodpovednosť za fungovanie nového úradu,“ presviedčal.

Na Pellegriniho prejav nedočkavo čakali IT ľudia zo Slovensko.digital, štátni úradníci, aj zástupcovia IT dodávateľov pre štát. Keď pred siedmimi mesiacmi na konferencii vystúpil prezident Andrej Kiska, výsledok elektronizácie verejnej správy nazval hanbou a minutú miliardu označil za premrhanú. To len posmelilo IT partiu mladých ľudí, aby ukazovali, kto kde v štátnom IT pochybil a čo s tým.

Kde sa stala chyba

Ani Pellegrini nie je spokojný. Na konferencii ukazoval, ako si cez ústredný portál verejnej správy Slovensko.sk snažil dohodnúť termín na dopravnom inšpektoráte na prepis vozidla, a ako dlho mu trvalo, kým sa preklikal k formuláru.

Niektorí štátni úradníci k tomu v neoficiálnych debatách neskôr poznamenali, že keby sa ministerstvo vnútra, pod ktoré dopravný inšpektorát patrí, lepšie integrovalo so stránkou Slovensko.sk, nebolo by treba toľko klikov. Rovnakú výčitku adresovali aj ďalším úradom. S dodatkom, že keby tento hlavný portál vrátane dizajnu nerobili celý iba IT-čkári, tiež by to dopadlo lepšie.

Pellegrini sa čudoval aj tomu, ako je možné, že elektronické občianske preukazy má 1,4 milióna ľudí, ale bezpečnostný osobný kód a čítačku k preukazom iba 84-tisíc z nich (6 %). „Prečo je to tak a kde nastala chyba?“ pýtal sa.

O pár hodín neskôr sa na tej istej konferencii pokúsil dať na to odpoveď Mário Lelovský, šéf IT Asociácie Slovenska (ITAS). „Ja som ten, kto nemá zaručený elektronický podpis, lebo ma odhovorila pracovníčka,“ opísal vlastnú skúsenosť, keď si šiel k policajtom v bratislavskom Starom Meste pýtať k elektronickej občianke bezpečnostný kód aj čítačku.

Pellegrini pokračoval, že nemôžeme dookola elektronizovať starý svet, IT riešenia musia byť v súlade s architektúrou verejnej správy, a keď tu raz máme serverovňu na ministerstvách financií a vnútra, prečo si chcú úrady nakupovať hardvér samy. „Videl som požiadavky ministerstiev a boli by ste prekvapení, koľko by chceli na hardvér.“

Vicepremiér dal odkaz aj IT dodávateľom: „Pokiaľ nebudú dávať štátu služby, aké si objedná, spoluprácu prerušíme a dáme to verejnosti najavo.“

Odkaz pre Slovensko.digital

Tí, ktorí výsledky informatizácie otvorene kritizujú, si Pellegriniho príhovor pochvaľovali. Pomenoval priamo problémy, neskrýval ich. Pellegrini môže byť spokojný aj s tým, že ho členovia ITAPA označili za najvplyvnejšieho človeka v IT.

Ale niektorí si pamätajú, že na konferencii ITAPA už niekoľkokrát zaznelo to isté. „Či už pri nástupe Radičovej vlády od pána Mikloša, ktorý mal vtedy na starosti informatizáciu, alebo aj pri nástupe vlády Smeru od pána Pellegriniho ešte ako štátneho tajomníka ministerstva financií. A aký je výsledok? V tomto vnímam to riziko,“ poznamenal Ľubor Illek zo Slovensko.digital.

Pellegrini v príhovore použil aj návrhy, o ktorých hovoria ľudia zo Slovensko.digital, a oni si to všimli. Dá sa tiež povedať, že práve im smeroval aj Pellegriniho odkaz, že národnú koncepciu, čo je dôležitý materiál na informatizáciu, nepredloží v podobe, s ktorou verejnosť nesúhlasí.

„Vedia o našich návrhoch a ako keby ich naschvál vložili do tohto prejavu. Čítame to tak, že nám dávajú priestor, aby sme sa do toho zapojili,“ poznamenal Illek.

Príde či nepríde Bojňanský?

Nový šéf informatizácie povedal, že na nový úrad teraz hľadajú nových ľudí, pretože takmer dvadsiatka IT ľudí z bývalej sekcie informatizácie ministerstva financií dala výpoveď. Bol medzi nimi aj Pavel Bojňanský, ktorý sekcii šéfoval deväť rokov. A IT komunita ho považuje za jedného z najvplyvnejších ľudí v štátnom IT a tiež za jedného z tých, ktorí by mali vysvetľovať, prečo to tak s informatizáciou dopadlo.

Bojňanský na konferenciu prišiel. Hovoril o silnom rezortizme. Tvrdil, že riadiace orgány, teda jednotlivé ministerstvá, si v podstate pri IT projektoch robili, čo chceli, a to je pre informatizáciu problém. „Tí, čo za to reálne zodpovedajú, sa tu vôbec neobjavili. To sú rôzni generálni riaditelia sekcií,“ povedal.

Bojňanský dal tiež najavo, že úspechu nového úradu celkom neverí. Lebo kým doteraz do informatizácie hovorili najmä dva úrady (ministerstvo financií a úrad vlády), odteraz to bude šesť úradov (Pellegriniho úrad, ministerstvá financií, vnútra a dopravy, NBÚ a úrad vlády).

Šéf ITAS-u Lelovský Bojňanského pochválil, že dokázal takmer nemožné, keď spojil rezorty.

Odchádzajúci šéf vládneho NASES-u Rastislav Janota to vidí zase tak, že štát nie je jediná strana, ktorá má čo naprávať, ale ani dodávatelia nie sú na tom lepšie. „Jasné, už zadania zo strany štátu sú zlé. Ale neevidujem na strane dodávateľov ľudí, ktorí naozaj majú predstavu, čo je e-government.“

Chýbajú dobrí biznis analytici, biznis architekti, architekti riešení. „Až konkrétni realizátori sú v poriadku,“ myslí si Janota. Najviditeľnejším projektom NASES-u (Národnej agentúry pre sieťové a elektronické služby) z posledného obdobia je kritizovaná stránka Slovensko.sk.

Emil Fitoš z firmy ATOS poznamenal, že najúspešnejšie reformy v tomto regióne boli za Márie Terézie. Ale ani tej by sa to nemuselo podariť, keby boli už vtedy štvorročné volebné cykly.

Málo sebareflexie

Ján Suchal zo Slovensko.digital zhodnotil konferenciu na Facebooku tak, že prítomným chýbala sebareflexia a čelní predstavitelia informatizácie pri okrúhlom stole hovorili opak toho, čo povedia, keď sú vypnuté kamery. „Dokonca elektronický občiansky, ktorý aspoň raz na prihlásenie sa do schránky na slovensko.sk použilo tak 1 % ľudí, bol vyhlásený za úspech a technicky dobrý projekt,“ napísal Suchal.

Pomerne ostrá diskusia sa strhla po tom, čo sa ozval jeden z IT odborníkov, že mal pred polrokom problém so zaručeným elektronickým podpisom (ZEP). Potreboval podpísať jeden dokument pre finančnú správu na stránke Slovensko.sk, ale nevedel si nainštalovať ZEP softvér, hoci všetko preinštaloval, a nepomohol mu ani helpdesk.

Janota vysvetľoval, že to bude problém najskôr finančnej správy, Bojňanský mu pomohol tým, že spomenul, že daniarom dali za to pokutu. „Už to funguje,“ ozval sa zrazu Janota, že mu práve prišla takáto esemeska.

Každopádne, už sa všetci tešia na jesennú ITAPA, kde má prísť aj Kaliňákova pravá ruka, štátna tajomníčka Denisa Saková. Za druhej Ficovej vlády mala na starosti ESO a reforme verejnej správy šéfuje aj teraz. Členovia ITAPA ju zaradili do prvej päťky najvplyvnejších ľudí v slovenskom IT.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Dnes na dennike.sk

Peter Pellegrini

Verejné IT zákazky

Ekonomika

Teraz najčítanejšie